Lausunto Päijätsalon asemakaavan muutoksesta

Sysmän Vapaa-ajan Asukkaat ry on sysmäläisten vapaa-ajan asukkaiden yhdistys, jonka tavoitteena on nostaa esille vapaa-ajan asukkaiden tarpeita ja näkemyksiä kunnan päätöksenteossa sekä vahvistaa Sysmän vetovoimaisuutta ja elinvoimaisuutta.

Yhdistyksen hallitus on paneutunut nähtävillä olevaan Päijätsalon asemakaavan muutoksen luonnokseen. Lausunto on hyväksytty yhdistyksen hallituksen kokouksessa.

Päijätsalo ja suunnittelualue

Asemaakaava-alue sijaitsee Päijätsalossa. Saari on suurilta osin metsää (90 %) ja loput suota, rantakosteikkoa sekä rakennettua maata. Saaren länsiosassa on noin 30 hehtaarin laajuinen suojeltu alue, joka koostuu Natura-alueesta ja yksityisen säätiön suojelumetsästä. Päijätsalon Natura-alue on osa Päijänteen kansallispuistoa. Päijätsalon virkistysalue on Päijät-Hämeen maakuntakaavassa merkitty Eteläistä Päijännettä maisemallisesti hallitsevaksi virkistysalueeksi. Maisema-alue edustaa Päijänteen vuorimaan maisematyyppiä. Päijätsalon Natura 2000 -alue on osa luonnon- ja maisemansuojelun kannalta arvokasta kallioaluetta. Alueen suojelussa ja hoidossa painotetaan alueella vallitseva luontotyyppien ja lajien sekä niiden elinympäristöjen tilan säilymistä turvaamalla luonnon omien prosessien mukainen kehitys.

Päijätsalo on yksi Päijät-Hämeen suosituimpia luontoretkeilykohteita. Suunnittelualueen yleinen virkistyskäyttö perustuu jokaisenoikeuksilla tapahtuvaan liikkumiseen. Nykyisessä kaavassa alue on osoitettu VL lähivirkistysalueeksi, jossa metsänhoito suoritetaan puistometsäperiaattein. Alueen halki kulkee useita eri retkeilyreittejä sekä uusi vuonna 2022 avattu maastopyöräreitti, joka on saanut kiitosta vapaa-ajan asukkaiden keskuudessa.

Päijätsalon rakennuskanta on pienimittakaavaista loma-asutusta. Rakentaminen on keskittynyt saaren pohjois-, itä- ja etelärannoille, lukuun ottamatta 2000-luvun alussa rakentunutta mökkikylää, joka levittäytyy laajemmalle alueelle saaren eteläosassa.

Suunnittelualue on kunnan maaomaisuutta. Voimassa-olevassa ranta-asemakaavassa suunnittelualue on merkitty lähivirkistysalueeksi (VL) ja sen läpi kulkee kaksi ohjeellista rantakaavatietä sekä jalankulun reitistö. Suunnittelualueen kaakkoiskulmaan on merkitty kaksi venevalkamaa, jotka eivät ole toistaiseksi toteutuneet. Suunnittelualue rajautuu lännessä suojeltuun metsäalueeseen sekä loma-asuntojen korttelialueihin.

Asemakaavamuutoksen tavoitteet

Asemakaavan tavoitteena on muodostaa kaksi uutta vapaa-ajan asuinaluetta Päijätsalon saaren itä- ja pohjoisosiin sekä tarvittavat aluevaraukset virkistykselle ja luonnonsuojelulle. Kunnan ei ole tarkoitus laajentaa yhdyskuntarakennetta Päijätsaloon asti, vaan sallia vapaa-ajan asumisen tyyppinen ympärivuotinen oleskelu alueella. Tavoitteena on osoittaa yhteensä noin 50-80 uutta rakennuspaikkaa loma-asumisen viihtyisyystekijät sekä alueen luontoarvot huomioiden.

Kaavaselotusluonnoksen mukaan tavoitteena on kehittää Päijätsaloa erityisesti laadukkaan vapaa-ajan ja vakituisen asumisen alueena, jossa keskeisinä arvoina korostuvat luonto ja rauhallisuus. Alueen kehittämisessä huomioidaan erityisesti ns. kakkosasuminen ja etätyömahdollisuudet.

Aloitusvaiheessa alueelle laadittiin kolme maankäyttövaihtoehtoa. Vaihtoehdossa A tontteja oli 51 kpl ja tonttikoko noin 2000 m2, vaihtoehdossa B tontteja 69 kpl ja tonttikoko noin 1500 m2 ja vaihtoehdossa C tontteja 80 kpl ja tonttikoko noin 1500 m2. Ranta-asemakaavaa on tämän jälkeen lähdetty laatimaan maankäyttövaihtoehdon A pohjalta.

Kaavassa on esitetty Päijätsalontien varteen viisi erillistä asumisen kokonaisuutta. Lisäksi asutusta on alueen sisäisen kokoojakadun varressa. Asemakaavan myötä alueelle muodostuu yht. 14 000 k-m2 uutta rakennusoikeutta. Rakennusoikeus jakautuu käyttötarkoituksen mukaisesti siten että matkailun ja vapaa-ajan toiminnoille ja palveluille (RA) 13965 k-m2 ja ympärivuotisia asuinpaikkoja (AO) 1950 k-m2.

Pääosa kaava-alueesta on maa- ja metsätalousaluetta, jolla on erityisiä ympäristöarvoja. Kaavaratkaisussa on huomioitu olemassa olevat luonto- ja muinaismuistokohteet sekä virkistysreitit. Alueen sydämenä toimii suojellun Päijätsalon keskeinen metsäalue.

Sysmän vapaa-ajan asukkaiden yhdistyksen kannanotto

Katsomme, että nyt esillä oleva kaavaluonnos Päijätsalon asemakaavan muuttamisesta on rakentamisen osalta ylimitoitettu. Katsomme, että suunnittelualueen kehittämisen tulee tukea alueen kehittymistä ensijaisesti arvokkaana ja tärkeänä luonnonsuojelu- ja virkistysalueena.

Sysmän vetovoimaisuus, luonto- ja maisema-arvot sekä luonnon monimuotoisuus ovat vapaa-ajan asukkaille tärkeitä. Päijänne on Sysmän ja sysmäläisten vapaa-ajan asukkaiden kannalta tärkeä vetovoimatekijä ja koko alueen sydän. Päijätsalo mahdollistaa luonnosta ja Päijänteestä nauttimisen kaikille vapaa-ajan asukkaille sekä myös turisteille ja vakituisillekin asukkaille.

Suomessa luonnon monimuotoisuus heikkenee ja se näkyy eliölajistoissa ja elinympäristöjen toiminnallisuuden muuttumisessa. Kaavaselostuksessa ei oteta kantaa mahdollisen rakentamisen ja sen aiheuttamien muutosten vaikutukseen luonnon monimuotoisuuteen tai luontokatoon, joka aiheutuu ihmisen toimista ja on kiihtynyt myös Suomessa. Metsissä elää ensisijaisesti 36 prosenttia Suomen uhanalaisista lajeista. Esitämme, että kaavoituksen jatkuessa sen vaikutuksia alueen kasvi- ja eläinlajeihin sekä luonnon monimuotoisuuteen arvioidaan.

Katsomme myös, että asemakaavan ja lisärakentamisen vaikutuksia Natura-alueeseen tulee arvioida tarkemmin.

Päijätsaloon äskettäin toteutettu maastopyöräreitti on saanut paljon kiitosta ja on lisännyt alueen virkistysmahdollisuuksia toivotulla tavalla. Toivomme, että tämänsuuntaista retkeilyä ja luontomatkailua tukevaa kehittämistyötä jatketaan alueella yhteistyössä esim. metsähallituksen kanssa.

Toivomme, että Päijätsalon aluetta kehitetään ympäristö- ja luonnonarvoja korostaen ja huolehtien, että alueen virkistysarvot säilyvät sekä alueena, jonka vastuullinen virkistys- ja retkeilykäyttö on mahdollisimman monelle mahdollinen

---------

Lausunto Virtaankosken ja Tainion ranta-asemakaavasta

Sysmän Vapaa-ajan Asukkaat ry on sysmäläisten vapaa-ajan asukkaiden yhdistys, jonka tavoitteena on nostaa esille vapaa-ajan asukkaiden toiveita ja näkemyksiä kunnan päätöksenteossa sekä vahvistaa Sysmän vetovoimaisuutta ja elinvoimaisuutta.

Olemme paneutuneet nyt nähtävillä oleviin Virtaankosken ja Tainion ranta-asemakaavaehdotuksiin, joissa on kyse kahdesta erillisestä hankkeesta, mutta jo liittyvät vahvasti toisiinsa ja koskevat samaa aluekokonaisuutta. Muutosten tavoitteena on synnyttää merkittävä matkailuelinkeinokohde alueelle. Tainion ranta-asemakaavan muutoksen tavoitteena on sijoitella uudelleen aiemmin matkailu- ja virkistyskäyttöön varattuja alueita. Virtaankosken ranta-asemakaavan päätavoitteena taas on muuttaa alueen käyttötarkoitus sähköntuotannosta matkailu, museo- ja virkistyskäyttöön.

Sysmän vapaa-ajan asukkaat ry on kartoittanut kyselyillä vapaa-ajan asukkaiden toiveita kunnan palveluista ja kunnan kehittämisen suunnista. Kyselyissä on noussut esiin se, että vapaa-ajan asukkaat toivovat monipuolisempia luontopalveluita esim. kalastukseen. Myös vilkkaampaa tapahtumatoimintaa on toivottu ja nimenomaan keskikesän sesongin ulkopuolelle. Tästä näkökulmasta katsoen nyt lausunnolla oleva kaavahanke on vapaa-ajan asukkaiden kannalta toivottava, koska se lisää aktiivisia lomailumahdollisuuksia Sysmässä.

Sysmän vetovoimaisuus, asumisviihtyisyys, kulttuuriarvot ja luonnon monimuotoisuus ovat vapaa-ajan asukkaille tärkeitä. Tästä näkökulmasta kannalta on hyvä, että kaavoituksen tavoitteena on säilyttää alueen kulttuuriympäristöllisiä ja maisemallisia arvoja. Nämä ovat varmasti myös matkailuelinkeinon kannalta tärkeitä vetovoimatekijöitä tekijöitä ja siksi uudisrakentaminen tulee suunnitella huolella kulttuurimaisema huomioiden, kuten kaava ohjaa toimimaan.

Ranta-asemakaavoissa VL-kaavamerkintä on nimetty ”yhteiskäyttöiseksi lähivirkistysalueeksi”, mutta kaavaselostuksessa eikä kaavamääräyksessä ei avata sitä, mitä tuolla yhteiskäytöllä tarkoitetaan tai rajataan pois. Kaavamääräyksessä todetaan, että alueelle saa rakentaa laavun ja grillikatoksen sekä venevalkaman yms. korttelialuetta tukevia toimintoja, mutta tarkoittaako se, että alueelle ei sallita ulkopuolisten tuloa lainkaan? Olisi tärkeää, että tällaiset seikat avataan siten, että ne avautuvat kaikille. Myös kokonaisuuden hahmottamisen kannalta olisi ollut parempi, jos alueen kaavoitusta olisi ollut mahdollista edistää yhtenä kaavahankkeena.

Vapaa-ajan asukkaina toivomme, että kaavahankkeet etenevät ja alueelle syntyy myös sellaisia toimintoja, jotka palvelevat laajasti vapaa-ajan asukkaita.