Nummenmäen Pientalot ry
Pakan asukkaiden asialla jo vuodesta 1922
Yhdistyksen säännöt skannattuna pdf-tiedostona:    Säännöt (pdf) (291.3 KB)

Säännöt

1 § Nimi ja kotipaikka


Yhdistyksen nimi on Nummenmäen Pientalot ry ja sen kotipaikka on Turku.

Näissä säännöissä käytetään nimitystä yhdistys.


2 § Tarkoitus ja toimintamuodot


Yhdistyksen tarkoituksena on puoluepoliittisesti sitoutumattomana


  1. toimia jäsentensä yhdyssiteenä

  2. valvoa jäsenten yleisiä paikallisia, oikeudellisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja

  3. edistää jäsenten kiinteistön omistusta ja hallintaa koskevia harrastuksia

  4. edistää, ohjata ja kehittää pientalovaltaista asumismuotoa ja parantaa asumisviihtyvyyttä

  5. vaikuttaa elinympäristön laatuun ja edistää ja kehittää myös luonnon-, ympäristö- ja kulttuuriarvojen suojelua

  6. edistää jäsenten omatoimista asumista

  7. edistää yleistä henkistä hyvinvointia

  8. toimia yhteisöllisyyden lisäämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi


Yhdistys ei toimi voiton saavuttamiseksi eikä voi jakaa jäsenilleen toiminnasta mahdollisesti syntyvää säästöä.


Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys


  1. järjestää kokouksia, esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia

  2. järjestää koulutus-, kulttuuri- ja yleisötilaisuuksia

  3. tekee viranomaisille esityksiä ja anomuksia

  4. seuraa toimialaansa vaikuttavien asioiden kehittymistä paikallisella tasolla

  5. edustaa jäsenkuntaansa


Yhdistys voi toimintansa tukemiseksi


  1. harjoittaa julkaisu- tai kustannustoimintaa

  2. ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja

  3. järjestää luvan saatuaan rahankeräyksiä ja arpajaisia

  4. hankkia ja omistaa toimintaansa varten tarvittavaa kiinteää ja irtainta omaisuutta


Yhdistys on jäsenenä Suomen Omakotiliitto ry:ssä ja Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry:ssä ja voi näistä erota yhdistyksen kokouksen 2/3 enemmistön päätöksellä.


3 § Jäsenyyttä koskevat määräykset


Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä jokainen luonnollinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka on omakotitalon, paritalon, rivitalon, vapaa-ajan asunnon tai muun kiinteistön omistaja, osakkeenomistaja tai vuokralainen Nummen tai Kuralan kaupunginosassa, tai muu luonnollinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka on kiinnostunut yhdistyksen toiminnasta.

Yhdistyksessä voi olla varsinaisen jäsenen kanssa samassa taloudessa asuvia perhejäseniä.


Yhdistyksessä voi olla kannatusjäseninä yksityishenkilöitä ja oikeuskelpoisia yhteisöjä.


Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet ja perhejäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.


Yhdistyksen kokous voi hallituksen esityksestä kutsua kunniajäseneksi tai kunniapuheenjohtajaksi yhdistyksen toiminnassa ansioituneita henkilöitä.


Jäsen sitoutuu noudattamaan yhdistyksen sääntöjä sekä sen toimielinten päätöksiä.


4 § Jäsenyydestä eroaminen


Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.


Hallitus voi katsoa jäsenen eronneeksi, jos jäsen on laiminlyönyt jäsenmaksun maksamisen kuuden (6) kuukauden ajan sen erääntymisestä lukien.


Yhdistyksen kokous voi hallituksen esityksestä erottaa jäsenen, jonka se katsoo toimineen vastoin yhdistyksen etuja.


5 § Yhdistyksen toimielimet


Yhdistyksen toimielimet ovat yhdistyksen kokous ja hallitus. Ylintä päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous. Toimeenpaneva elin on hallitus, joka voi asettaa asioiden valmistelua varten toimikuntia tai muita tarpeelliseksi katsomiaan työelimiä.


6. § Yhdistyksen kokoukset


Kutsu yhdistyksen kokouksiin on toimitettava jäsenille kirjallisesti, sanomalehti-ilmoituksella tai sähköpostitse viimeistään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta. Ilmoituksen tulee sisältää kokouksen aika, paikka ja sääntöjen 8. §:n mukaiset asiat. Kutsussa on mainittava ylimääräisessä kokouksessa esille tulevat asiat.


7. § Yhdistyksen kokouksiin osallistuminen


Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen niin päättäessä myös postitse tai tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Elektroninen osanotto on mahdollista vain, kun hallitus antaa siitä etukäteen erikseen ohjeen.


Jäsenet kokoontuvat hallituksen kutsusta varsinaisiin kokouksiin helmi-toukokuussa (kevätkokous) ja syys-joulukuussa (syyskokous) sekä tarvittaessa ylimääräisiin kokouksiin. Ylimääräisen kokouksen kutsuu koolle hallitus. Se on kutsuttava koolle yhden (1) kuukauden kuluessa, kun yhdistyksen kokous tai hallitus niin päättää tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) äänioikeutetuista jäsenistä vaatii sitä kirjallisesti jonkin asian käsittelemistä varten.


Äänioikeus kokouksissa on varsinaisilla jäsenillä, kunniajäsenillä ja kunniapuheenjohtajilla. Kokouksessa jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniajäsenellä ja kunniapuheenjohtajalla on yksi ääni.

Perhejäsenellä on puhe- ja läsnäolo-oikeus, mutta ei äänioikeutta. Kannatusjäsenellä on puhe- ja läsnäolo-oikeus yhdistyksen kokouksessa, mutta ei äänioikeutta.


Yhdistyksen kokouksissa on kullakin jäsenellä yksi ääni. Puhe- ja äänioikeutta ei saa siirtää toiselle. Päätökseksi tulee enemmistön mielipide. Äänten jakautuessa tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan mielipide paitsi vaaleissa arpa.


8. § Kokouksissa käsiteltävät asiat


Kevätkokouksessa


  1. käsitellään hallituksen vuosikertomus edelliseltä toimintavuodelta, tilinpäätös sekä toiminnantarkastuskertomus

  2. vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

  3. käsitellään muut hallituksen valmistelemat tai jäsenten hallitukselle vähintään yhtä kuukautta ennen kokousta kirjallisesti esittämät asiat

  4. valitaan tarvittaessa yhdistyksen edustajat Suomen Omakotiliitto ry:n liittokokoukseen ja ehdokkaat Suomen Omakotiliitto ry:n hallitukseen sekä valtuustoon


Syyskokouksessa


  1. vahvistetaan jäsenmaksut, liittymismaksu, toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavaa toimintavuotta varten

  2. päätetään hallituksen jäsenten ja toiminnantarkastajien palkkioista

  3. päätetään hallituksen jäsenmäärästä

  4. valitaan hallituksen puheenjohtaja seuraavaksi toimintakaudeksi ja hallituksen jäsenet kahdeksi seuraavaksi toimintakaudeksi erovuoroisten tilalle

  5. valitaan yhdistyksen edustajat Suomen Omakotiliiton Varsinais-Suomen piirin ja paikallisjärjestön kokouksiin ja edustajaehdokkaat Suomen Omakotiliiton Varsinais-Suomen piirin ja paikallisjärjestön hallituksiin sekä

  6. valitaan seuraavaksi toimintakaudeksi (1–2) toiminnantarkastajaa ja (1–2) varatoiminnan­tarkastajaa sekä

  7. käsitellään muut hallituksen valmistelemat tai jäsenten hallitukselle viimeistään (1) yhtä kuukautta ennen kokousta kirjallisesti esittämät asiat


9. § Yhdistyksen hallitus


Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja kahdeksasta kahteentoista (8-12) kahdeksi (2) vuodeksi kerrallaan valittua varsinaista jäsentä. Puolet hallituksen jäsenistä on erovuorossa vuosittain.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, taloudenhoitajan, tiedottajan ja jäsensihteerin ja muut tarpeelliseksi katsomansa toimihenkilöt. Sihteeri, rahastonhoitaja ja tiedottaja voidaan valita hallituksen ulkopuolelta.


Uuden hallituksen toimikausi alkaa vaalin jälkeisen kalenterivuoden alusta.
Hallitus on toiminnastaan vastuussa yhdistyksen kokoukselle.

Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai hänen ollessaan estyneenä varapuheenjohtaja ja puolet hallituksen jäsenistä on läsnä.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.


Hallitus kutsutaan koolle henkilökohtaisesti tiedonannolla joko puhelimitse, kirjeitse tai muulla sopivalla tavalla kolme (3) päivää ennen kokousta.


10. § Jäsenmaksu


Varsinaiset - ja perhejäsenet suorittavat yhdistykselle jäsenmaksua, jonka suuruus päätetään syyskokouksessa kutakin vuotta varten erikseen. Perhejäsenen jäsenmaksu on puolet varsinaisen jäsenen jäsenmaksusta. Liittymismaksu maksetaan yhden kerran, silloin kun jäsenyys on hyväksytty.


Kunniajäseniltä, kunniapuheenjohtajilta ja sotaveteraaneilta tai heidän leskiltään ei peritä jäsenmaksua. Yhdistys kerää kannatusjäseniltään vuosittaista kannatusjäsenmaksua.


11 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen


Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa. Lisäksi sen voi kirjoittaa henkilö, jolla on siihen hallituksen erikseen antama henkilökohtainen oikeus.


12 § Toiminta- ja tilikausi


Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpäätösasiakirjat tarvittavine asiakirjoineen on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.


13 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen


Päätöksiin, jotka tarkoittavat sääntöjen muuttamista, vaaditaan yhdistyksen kokouksessa vähintään kolme neljäsosaa (3/4) äänestyksessä annetuista äänistä.


Päätökseen, jolla yhdistys puretaan, vaaditaan yhdistyksen kokouksessa vähintään viisi kuudesosaa (5/6) äänestyksessä annetuista äänistä.


14. § Yhdistyksen purkaminen


Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.

Jos kuitenkin vastaavanlainen yhdistys kahden vuoden kuluessa alkaa toimintansa, on se oikeutettu saamaan jäljelle jääneet varat takaisin.


15 § Yleisiä säännöksiä


Kokouksissa pidetään pöytäkirjaa. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä paitsi 2. ja 13. §:ssä mainituissa tapauksissa. Äänestys on avoin, ellei yhdistyksen kokouksessa vähintään kymmenesosa (1/10) äänioikeutetuista jäsenistä vaadi suljettua lippuäänestystä. Puhe- ja läsnäolo-oikeus on henkilöillä, joille kokous sen myöntää.


16 § Muilta osin noudatetaan, mitä voimassa oleva yhdistyslaki säätää.