Hakkilan omakotiyhdistys - yhteisellä asialla

HAKKILAN OMAKOTIYHDISTYS RY:N SÄÄNNÖT 

NIMI JA KOTIPAIKKA

1 § Yhdistyksen nimi on Hakkilan Omakotiyhdistys ry. ja sen kotipaikka on Vantaan kaupunki.

TARKOITUS JA TOIMINTA

2 § Yhdistyksen tarkoituksena on Hakkilan pientaloalueen (omakotitalojen, pienkiinteistöjen ja asunto- osakkeenomistajien ja haltijoiden) etujen valvonta sekä asumisviihtyvyyden säilyttäminen ja lisääminen.

3 § Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää mm. esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia, tekee esityksiä ja anomuksia viranomaisille ja muille asioista päättäville elimille sekä edistää jäsentensä kiinteistönomistusta ja hallintaa koskevia asioita.

4 § Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä toimeenpanna asianmukaisen luvan saatuaan arpajaisia, myyjäisiä ja rahankeräyksiä. Yhdistyksen tarkoituksena ei ole voiton tai muun välittömän taloudellisen hyödyn hankkiminen siihen osallisille.

JÄSENET

5 § Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka omistaa tai hallitsee omakotitaloa, pienkiinteistöä tai asunto-osaketta tai osaa niistä, sekä mainitun henkilön kanssa samassa taloudessa asuva perheenjäsen tai edellä mainitut hallinnan perustuessa vuokrasopimukseen. Jäsenet hyväksyy hallitus.

6 § Varsinaiset jäsenet suorittavat yhdistykselle syyskokouksen vahvistaman jäsenmaksun.

7 § Jäsenyys yhdistyksessä lakkaa, jos jäsen eroaa tai erotetaan. Jäsen on vapaa jäsenyydestään kuukauden kuluttua siitä, kun eroilmoitus jätetään kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai eroamisasiasta ilmoitetaan yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.

Yhdistyksen hallitus voi erottaa yhdistyksestä jäsenen, joka a) laiminlyö jäsenmaksunsa suorittamisen, b) toimii yhdistyksen sääntöjen vastaisesti tai muutoin toiminnallaan vahingoittaa yhdistyksen toimintaa.

Erotetulla jäsenellä on oikeus vedota päätöksestä yhdistyksen seuraavaan kokoukseen. Vetoomus on annettava tiedoksi kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle kirjallisesti 30 päivän kuluessa erottamispäätöksestä tiedon saatuaan, tiedoksisaantipäivää lukuun ottamatta. Yhdistyksen on käsiteltävä vetoomus yhdistyksen seuraavassa kokouksessa. Ellei vetoomusta esitetä edellä mainitussa järjestyksessä, tulee erottamispäätös voimaan heti määräajan päätyttyä, muussa tapauksessa jäsen katsotaan erotetuksi vasta sitten, kun yhdistyksen kokous on erottamispäätöksen vahvistanut.

Jos jäsen on laiminlyönyt jäsenmaksun suorittamisen yhden vuoden ajan eräpäivästä, yhdistyksen hallitus voi katsoa jäsenen eronneeksi yhdistyksestä. Jäsenmaksunlaiminlyönnin johdosta eronneeksi katsotulla jäsenellä ei ole oikeutta vedota asiassayhdistyksen hallitukseen tai yhdistyksen kokoukseen. 

Erotetulla ei ole oikeutta vaatia takaisin yhdistykselle suorittamiaan maksuja.

YHDISTYKSEN KOKOUKSET

8 § Yhdistyksen päätäntävaltaa käyttävät yhdistyksen kokouksissa läsnä olevat varsinaiset jäsenet. Yhdistyksen kokouksessa ei voi äänestää valtakirjalla. 

Yhdistyksellä on kaksi varsinaista kokousta, joista kevätkokous pidetään vuosittain maaliskuun loppuun mennessä ja syyskokous marraskuun loppuun mennessä. Kokousten paikat ja tarkemmat ajankohdat määrää yhdistyksen hallitus.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä 60 päivän kuluessa vaatimuksen esittämisestä.Ylimääräisen kokouksen kutsussa on mainittava asia, jonka vuoksi kokous on koolle kutsuttu.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenmaksunsa maksaneella varsinaisella jäsenellä yksi ääni. Päätökset tehdään, ellei näissä säännöissä toisin määrätä, yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni,
vaaleissa kuitenkin arpa.

9 § Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava jäsenille kirjallisesti (posti tai s-posti) tai julkaisemalla kokouskutsu yhdistyksen mahdollisilla verkko- tai Facebook-sivulla viimeistään 7 vuorokautta ennen varsinaista ja 5 vuorokautta ennen
ylimääräistä kokousta.

Kokouskutsussa on mainittava esille tulevat asiat.
Muut tiedonannot yhdistyksen jäsenille toimitetaan samalla tavalla.

10 § Kevätkokouksessa käsitellään:
1) kokouksen avaus
2) valitaan kokoukselle a) puheenjohtaja, b) sihteeri, c) kaksi pöytäkirjan tarkastajaa, d) tarvittava määrä ääntenlaskijoita
3) todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4) hyväksytään kokouksen työjärjestys
5) käsitellään vuosikertomus, tilit ja tilintarkastajien lausunto
6) päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallituksen jäsenille ja muille tilivelvollisille
7) käsitellään yhdistyksen hallituksen esittämät tai jäsenten vireille panemat asiat
8) muut esille tulevat asiat
9) kokouksen päättäminen

11 § Syyskokouksessa käsitellään:
1) kokouksen avaus
2) valitaan kokoukselle a) puheenjohtaja, b) sihteeri, c) kaksi pöytäkirjan tarkastajaa, d)
tarvittava määrä ääntenlaskijoita
3) todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4) hyväksytään kokouksen työjärjestys
5) vahvistetaan jäsenmaksu seuraavaksi kalenterivuodeksi
6) vahvistetaan toimintasuunnitelma seuraavaksi kalenterivuodeksi
7) vahvistetaan tulo- ja menoarvio seuraavaksi kalenterivuodeksi
8) valitaan hallituksen puheenjohtaja seuraavaksi kalenterivuodeksi
9) päätetään hallitukseen valittavien jäsenten määrästä
10) valitaan hallituksen jäsenet ja kaksi varajäsentä
11) valitaan yksi (1) tilintarkastaja ja hänelle henkilökohtainen varatilintarkastaja tarkastamaan seuraavan kalenterivuoden tilejä
12) käsitellään hallituksen esittämät tai jäsenten vireille panemat asiat
13) muut mahdolliset asiat
14) kokouksen päättäminen

12 § Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi, hänen on ilmoitettava siitä hallitukselle ennen työjärjestyksen hyväksymistä.

YHDISTYKSEN HALLINTOELIMET JA HALLITUS

13 § Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat vuodeksi valittu puheenjohtaja ja vähintään kolme ja enintään kymmenen varsinaista jäsentä sekä ensimmäinen ja toinen varajäsen.

Hallituksen varsinaisen ja varajäsenen toimikausi on yhden kalenterivuoden kerrallaan.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja ottaa sihteerin ja varainhoitajan sekä muut yhdistyksen tarvitsemat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessaan estynyt varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Kokouskutsu on toimitettava hallituksen jäsenille joko kirjeitse, puhelimella (esim. Whatsapp-ryhmä) tai sähköpostilla vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta.

Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja ja vähintään puolet muista jäsenistä on kokouksessa läsnä.

Hallituksen tehtävänä on:
1) johtaa yhdistyksen yleistä toimintaa
2) huolehtia yhdistyksen taloudesta ja vastata yhdistyksen omaisuuden hoidosta
3) valmistella yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiat ja kutsua kokoukset koolle
4) hyväksyä yhdistyksen jäsenet ja huolehtia jäsenluettelon pitämisestä
5) laatia ja vahvistaa yhdistyksen toimintasäännöt sekä muut tarvittavat ohjeet
6) ottaa yhdistykselle tarpeelliseksi katsomansa toimihenkilöt

14 § Toiminta- ja tilikausi, tilintarkastus

Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen on annettava tilintarkastajalle viimeistään kuukausi ennen kevätkokousta. Tilintarkastajan tulee antaa hallitukselle kevätkokoukselle osoitettu kertomus suorittamastaan tarkastuksesta kahta viikkoa ennen yhdistyksen kevätkokousta.

Tilintarkastajan on myös seurattava yhdistyksen hallituksen toimintaa ja hänellä on oikeus suorittaa tarkastus koska tahansa määräämään aikana. Tilintarkastajan toimikausi on kalenterivuosi.

15 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen 

Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin kanssa. Varainhoitaja kirjoittaa yhdistyksen nimen yksin.

16 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä.

Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta. 

Yhdistys purkautuu, jos sitä koskeva päätös on tehty kahdessa vähintään kuukauden väliajalla pidetyssä kokouksessa ja kummassakin on vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) annetuista äänistä kannattanut purkamista. Kokouskutsussa on mainittava yhdistyksen purkautumisesta.

Yhdistyksen purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi yhdistyksen varat luovutetaan Suomen Omakotiliiton Uudenmaan piirille käytettäväksi yhdistyksen tarkoitusta edistävään toimintaan.