Ol niingon gotonas

Yhdistyksemme säännöt hyväksytty 5.4.2018

Patentti- ja rekisterihallituksen ennakkotarkastuspäätös annettu 10.11.2017

1§ Nimi, kotipaikka ja kieli

    Yhdistyksen nimi on Rauman Pientalot Yhdistys ry. Sen kotipaikka on Rauma sekä toimialue Rauman talousalue. Näissä säännöissä käytetään nimitystä yhdistys. Yhdistys on Suomen Omakotiliitto ry:n ja sen alueellisen   piirijärjestön jäsenyhdistys. Yhdistys on suomenkielinen ja kokouksien pöytäkirjakielenä on suomi.

2§ Tarkoitus ja toimintamuodot

Yhdistyksen tarkoituksena on puoluepoliittisesti sitoutumattomana

-    valvoa omakotitalon, vapaa-ajanasunnon sekä pienkiinteistön omistajien oikeudellisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja. 

-    edistää, ohjata ja kehittää pientalovaltaista asumismuotoa sekä parantaa asumisviihtyvyyttä

-    vaikuttaa elinympäristön laatuun

-    edistää ja kehittää myös luonnon-, ympäristön ja kulttuuriarvojen suojelua

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys 

-    pitää yhteyttä toimialansa paikallisiin viranomaisiin sekä toimielimiin ja järjestöihin

-    seuraa toimialaansa vaikuttavien asioiden kehittymistä paikallisella tasolla

-    osallistuu toimikenttänsä asioiden valmisteluun ja pyrkii ohjaamaan päätöksentekoa 

-    tukee mahdollisuuksiensa mukaan jäseniään neuvoin ja ohjein 

-    edustaa jäsenkuntaansa

-    järjestää koulutus-, kulttuuri ja yleisötilaisuuksia

 Yhdistys voi toimintansa tukemiseksi

 -    harjoittaa julkaisu- tai kustannustoimintaa

 -    ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja

 -    järjestää luvan saatuaan rahankeräyksiä ja arpajaisia

 -    hankkia ja omistaa toimintaansa varten tarvittavia kiinteistöjä ja osakkeita

3§ Jäsenyyttä koskevat määräykset

     Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä luonnollinen henkilö, joka on omakotitalon, paritalon, rivitalon, vapaa-ajan asunnon tai muun kiinteistön omistaja tai henkilö, joka on omakotitoiminnasta kiinnostunut. Yhdistyksessä voi olla myös kannatusjäseniä, oikeuskelpoisia yhteisöjä, jotka haluavat tukea yhdistyksen tarkoitusta. Varsinaiset jäsenet ja kannatusjäsenet hyväksyy hallitus.

     Jäsen sitoutuu noudattamaan yhdistyksen sääntöjä sekä toimielinten päätöksiä. Yhdistyksen kokous voi hallituksen esityksestä kutsua kunniajäseneksi tai kunniapuheenjohtajaksi yhdistyksen toiminnassa ansioituneita henkilöitä.

4§ Jäsenyydestä eroaminen

     Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Jäsenen erottamisesta päättää yhdistyksen hallitus. Hallitus voi katsoa jäsenen eronneeksi, jos jäsen on laiminlyönyt jäsenmaksun maksamisen (1) kalenteri vuoden ajalta sen erääntymisestä lukien.

5§ Yhdistyksen toimielimet

     Yhdistyksen toimielimet ovat yhdistyksen kokous ja hallitus. Ylintä päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous.Toimeenpaneva elin on hallitus, joka voi asettaa asioiden valmistelua varten toimikuntia tai muita tarpeelliseksi katsomiaan työelimiä.

6§ Yhdistyksen kokoukset 

     Kutsu yhdistyksen kokouksiin on toimitettava jäsenille kirjallisesti sanomalehti-ilmoituksella tai sähköpostitse viimeistään (7) vuorokautta ennen kokousta.

Ilmoituksen tulee sisältää  kokouksen aika, paikka ja sääntöjen 8§:n mukaiset asiat. Kutsussa on mainittava ylimääräisessä kokouksessa esille tulevat asiat.

7§ Yhdistyksen kokouksiin osallistuminen

     Yhdistyksen kokouksiin voidaan osallistua hallituksen niin päättäessä myös postitse tai tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.

     Jäsenet kokoontuvat hallituksen kutsusta varsinaisiin kokouksiin helmi-toukokuussa (kevätkokous) ja syys-joulukuussa (syyskokous) sekä tarvittaessa ylimääräisiin kokouksiin. Ylimääräisen kokouksen kutsuu koolle hallitus. Se on kutsuttava koolle (1) kuukauden kuluessa, jos vähintään yksi kymmenesosa (1/10) äänioikeutetuista jäsenistä vaatii sitä kirjallisesti jonkin asian käsittelemistä varten.

     Äänioikeus kokouksissa on varsinaisilla jäsenillä, kunniajäsenillä ja kunniapuheenjohtajalla. Kokouksessa jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniajäsenellä ja kunniapuheenjohtajalla on yksi ääni. Kannatusjäsenellä on puhe-  ja läsnäolo-oikeus, mutta ei äänioikeutta.

8§ Kokouksissa käsiteltävät asiat

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat

1.  kokouksen avaus

2.  valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa 

3.  todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4.  todetaan äänioikeutetut jäsenet ja muut läsnäolijat 

5.  hyväksytään kokouksen työjärjestys

6.  esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto 

7.  päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

8.  valitaan tarvittaessa yhdistyksen edustajat Suomen Omakotiliitto ry:n liittokokoukseen ja mahdolliset ehdokkaat Suomen Omakotiliitto ry:n hallitukseen ja valtuustoon

9.  käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat 

1.     kokouksen avaus 

2.     valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa 

3.     todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 

4.     todetaan äänioikeutetut jäsenet ja muut läsnäolijat 

5.     hyväksytään kokouksen työjärjestys 

6.     vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun    suuruus seuraavalle kalenterivuodelle  

7.     päätetään hallituksen jäsenmäärästä

8.     valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

9.     valitaan (1) yksi toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja

10.  valitaan yhdistyksen edustajat Suomen Omakotiliiton alueellisen piirijärjestön kokouksiin ja hallitukseen 

11.  päätetään hallituksen jäsenten ja toiminnantarkastajan palkkioista 

12.  käsitellään muut hallituksen valmistelemat tai jäsenten hallitukselle viimeistään (1) yhtä kuukautta ennen kokousta kirjallisesti esittämät asiat

9§ Yhdistyksen hallitus

     Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja 4-10 varsinaista jäsentä ja 0-5 varajäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä muut tarpeelliseksi katsomansa toimihenkilöt. Sihteeri ja rahastonhoitaja voidaan valita hallituksen ulkopuolelta. Hallitus on toiminnastaan vastuussa yhdistyksen       kokoukselle. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä ja puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja on läsnä. Hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen muut jäsenet valitaan kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan, ja hallituksen jäsenistä puolet kerrallaan on vuosittain erovuorossa. Hallitus kokoontuu tarvittaessa puheenjohtajan kutsusta.

10§ Jäsenmaksu

    Yhdistys kerää varsinaisilta ja kannatusjäseniltään vuosittaista jäsenmaksua Suomen Omakotiliiton ylläpitämän jäsenrekisterin kautta. Kunniajäseniltä ja kunniapuheenjohtajalta ei peritä maksua.

11§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

    Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa. Lisäksi sen voi kirjoittaa henkilö, jolla on siihen hallituksen erikseen antama henkilökohtainen oikeus.

12§ Toiminta- ja tilikausi

   Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.

   Tilinpäätösasiakirjat tarvittavine asiakirjoineen on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.

13§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen 

    Päätöksiin, jotka tarkoittavat sääntöjen muuttamista, vaaditaan yhdistyksen kokouksessa vähintään kolme neljäsosaa (3/4) äänestyksessä annetuista äänistä.

    Päätökseen, jolla yhdistys puretaan, vaaditaan yhdistyksen kokouksessa vähintään viisi kuudesosaa (5/6) äänestyksessä annetuista äänistä.

14§ Yhdistyksen purkaminen 

    Jos yhdistys puretaan, sen jälkeen jäänyt omaisuus käytetään yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkautumisesta päättävässä kokouksessa tarkemmin määrätyllä tavalla.

15§ Yleisiä säännöksiä 

    Kokouksista pidetään pöytäkirjaa. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, paitsi 13§:ssä mainituissa tapauksissa. Äänestys on avoin, ellei yhdistyksen kokouksessa vähintään kymmenesosa (1/10) äänioikeutetuista jäsenistä vaadi suljettua lippuäänestystä. Puhe- ja läsnäolo-oikeus on henkilöillä, joille kokous sen myöntää.