Helsingin Piiri

Suomen Omakotiliiton Helsingin piiri ry


SÄÄNNÖT

1 § NIMI, KOTIPAIKKA JA KIELI

Yhdistyksen nimi on Suomen Omakotiliiton Helsingin piiri ry, ruotsiksi Finlands Egnahems distriktförbund i Helsingfors rf. Yhdistys on perustettu Helsingin Pienkiinteistöyhdistysten Paikallisjärjestö ry nimisenä 3.1.1952. Näissä säännöissä yhdistyksestä käytetään nimeä piiri ja Suomen Omakotiliitosta, johon piiri jäsenenä kuuluu, nimitystä liitto. Piirin käytännön toiminta-alue määräytyy liiton piirirajapäätösten mukaisesti. Piiri on suomen- ja ruotsinkielinen, pöytäkirjakielenä suomi. Piirin kotipaikka on Helsingin kaupunki.

2 § TARKOITUS JA TOIMINTAMUODOT

Piirin tarkoituksena on puoluepoliittisesti sitoutumattomana järjestönä

·       valvoa omakotitalon, vapaa-ajanasunnon sekä muun pienkiinteistön omistajien ja osakkeen omistajien sekä niiden haltijoiden oikeudellisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja

·       edistää ja ohjata omakoti- ja muun pienkiinteistömuodon lisäämiseen ja kehittämiseen sekä asumisviihtyvyyden parantamiseen tähtääviä toimia.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi piiri
·       pitää yhteyttä ja tekee aloitteita toimialansa alueellisille ja paikallisille viranomaisille, kuntayhtymille, alueellisille yhteistoimintaelimille ja vastaaville järjestöille
·       osallistuu toimialansa asioiden valmisteluun ja pyrkii vaikuttamaan niitä koskevaan päätöksen tekoon
·       pitää yhteyttä liiton ja piirin päämääriin pyrkiviin muihin eturyhmiin
·       ohjaa jäsenkentän järjestäytymistä sekä jäsententoimintaa ja kehitystyötä
·       järjestää alansa koulutus-, kurssi, seminaari-, kulttuuri- ja muita tilaisuuksia

·       voi harjoittaa alan tietopuolista ja käytännön kasvatustyötä sekä valistus-, julkaisu- ja kustannustoimintaa.

Toimintansa tukemiseksi piiri
·       toimeenpanee kansalaisjuhlia, alan messuja sekä asianomaisella luvalla arpajaisia ja rahankeräyksiä
·       voi hankkia ja omistaa toimintaansa varten tarpeellisia arvopapereita ja osakkeita sekä kiinteistöjä

·       ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia sekä testamentteja.

3 § JÄSENYYTTÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET

Piirin varsinaisiksi jäseniksi voidaan hyväksyä liittoon kuuluvia rekisteröityjä yhdistyksiä, joita näissä säännöissä sanotaan jäsenyhdistyksiksi. Jäsenyyttä haetaan piirihallitukselta kirjallisella hakemuksella, jonka tulee sisältää ainakin yhdistyksen säännöt selvitys henkilöjäsenmäärästä.

Jäsenhakemuksen hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija sitoutuu noudattamaan liiton ja piirin sääntöjä sekä niiden toimielinten päätöksiä. Varsinaisten jäsenten lisäksi piirihallitus voi hyväksyä piirin kannattajajäseneksi muunkin luonnollisen tai oikeushenkilön. Piirillä voi olla kunniajäseniä ja kunniapuheenjohtajia, joiden valinnan suorittaa piirikokous piirihallituksen esityksestä.

4 § PIIRIN TOIMIELIMET

Piirin toimielimet ovat päätösvaltaa käyttävä piirin kevät- ja syyskokous ja asiat toimeenpaneva piirihallitus. Piirikokouksessa on puhe- ja läsnäolo-oikeus liiton edustajilla, jäsenyhdistysten henkilöjäsenillä sekä henkilöillä, joille kokous sen myöntää. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni paitsi vaaleissa arpa. Vaalit toimitetaan suljetuin lipuin, jos joku virallisista kokousedustajista sitä vaatii. Muu äänestys toimitetaan suljetuin lipuin, jos siitä on tehty kannatettu esitys.

5 § KOKOUSKUTSU

Kutsu yhdistyksen kokouksiin on toimitettava jäsenille kirjallisesti, lehti-ilmoituksella, sähköpostitse, kotisivun tai sosiaalisen median, kuten Facebook tai vastaavan kautta viimeistään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta. Ilmoituksen tulee sisältää kokouksen aika, paikka ja sääntöjen 8. §:n mukaiset asiat. Kutsussa on mainittava ylimääräisessä kokouksessa esille tulevat asiat.

6 § JÄSENMAKSU

Piiri kerää jäsenyhdistyksiltään jäsenmäärään perustuvaa jäsenmaksua ja kannattajajäseniltään kannatusjäsenmaksua, joka päätetään syyskokouksessa. Kunniajäseniltä ja -puheenjohtajilta ei peritä jäsenmaksua.

7 § VIRALLISET PIIRIKOKOUSEDUSTAJAT

Piirin kokoukseen on jokainen jäsenyhdistys oikeutettu lähettämään yhden virallisen edustajan jokaista alkavaa (100) jäsentä kohden. Kullakin läsnä olevalla virallisella kokousedustajalla on yksi ääni.
Jäsenyhdistysten henkilöjäsenmääräksi katsotaan se määrä henkilöjäseniä, jonka perusteella jäsenyhdistys on tilittänyt edellisen kalenterivuoden ajalta piirin jäsenmaksuja kuluvan vuoden tammikuun loppuun mennessä. Liittymisvuonna uudella jäsenyhdistyksellä on oikeus lähettää piirikokouksiin edustajia sen jäsenmäärän mukaisesti, minkä jäsenyhdistys liittyessään on ilmoittanut jäsenmääräkseen, ja jonka perusteella se on maksanut jäsenmaksunsa piirille. Kannattajajäsenillä, kunniajäsenillä ja kunniapuheenjohtajilla ei ole äänioikeutta.

8 § SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET

Yhdistyksellä on kaksi sääntömääräistä kokousta: kevät- ja syyskokous. Kevätkokous pidetään vuosittain ennen huhtikuun loppua ja syyskokous ennen marraskuun loppua hallituksen määräämänä päivänä. Kokouksissa päätäntävaltaa käyttävät jäsenyhdistysten nimeämät viralliset kokousedustajat.


Sääntömääräisissä kokouksissa käsitellään seuraavat asiat:

kevätkokous

·       esitetään hallituksen laatima kertomus edellisen vuoden toiminnasta
·       esitetään tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
·       päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
·       valitaan tarvittaessa edustajat Suomen Omakotiliiton toimielimiin ja liittokokoukseen
·       annetaan evästykset luottamustehtäviin valituille

·       käsitellään muut esille tuleviksi ilmoitetut asiat 

syyskokous
·       vahvistetaan yhdistyksen jäsenmaksu ja kannattajajäsenmaksu
·       vahvistetaan hallituksen jäsenten, toimihenkilöiden ja tilintarkastajien palkkiot sekä muiden kustannusten korvausperusteet
·       vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio
·       valitaan hallituksen puheenjohtaja
·       päätetään hallituksen jäsenten määrä
·       valitaan hallituksen varsinaiset jäsenet ja näille henkilökohtaiset varajäsenet
·       valitaan kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa tarkastamaan tulevaksi vuodeksi piirin tilejä
·       päätetään piirikokouksen koollekutsumistavasta
·       käsitellään muut esille tuleviksi ilmoitetut asiat


9 § YLIMÄÄRÄINEN KOKOUS JA JÄSENTEN ALOITTEET

Piirin ylimääräinen kokous pidetään silloin, kun piirihallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai vähintään yksi viidesosa (1/5) piirin jäsenyhdistyksistä on tehnyt siitä piirihallitukselle kirjallisen esityksen. Ylimääräisessä piirikokouksessa käsitellään ne asiat, jotka ovat antaneet aiheen kokouksen koollekutsumiseen. Asioista, joita jäsenyhdistykset haluavat piirin kokouksessa käsiteltäviksi, on ottaen yhdistyslain määräykset huomioon, tehtävä piirihallitukselle kirjallinen esitys viimeistään (1) kuukautta ennen kokousta.
Ylimääräinen kokous on pidettävä kahden (2) kuukauden kuluessa siitä, kun edellä mainituin tavoin siitä on tehty esitys.

10 § PIIRIHALLITUS

Piirin asioita hoitaa ja sitä edustaa lainmukaisena hallituksena syyskokouksessa valittu piirihallitus, johon kuuluu vuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja sekä 5–20, vuodeksi kerrallaan valittua jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet.

Piirihallituksen varsinaiset ja varajäsenet tulee valita jäsenyhdistysten tekemien ehdotusten pohjalta siten, että mahdollisuuksien mukaan piirihallituksessa on edustettuna jokainen piirin toimiva jäsenyhdistys.

Piirihallitus valitsee keskuudestaan 1 tai 2 varapuheenjohtajaa, ottaa piirisihteerin, varainhoitajan sekä muut tarpeelliseksi katsomansa toimihenkilöt.

Piirihallitus voi harkintansa mukaan ottaa piirin palvelukseen palkattuja toimihenkilöitä.

Piirihallitus voi asettaa asioiden valmistelua varten toimikuntia tai muita tarpeelliseksi katsomiaan työelimiä.

Piirihallitus voi päättää piirin omaisuuden myynnistä, vaihtamisesta ja kiinnittämisestä.

Piirihallituksen toimintakausi on kalenterivuosi.

11 § PIIRIHALLITUKSEN KOKOUSKÄYTÄNTÖ

Piirihallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai kun vähintään kolme (3) piirihallituksen jäsentä sitä kirjallisesti vaatii.

Piirihallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet jäsenistä osallistuu päätöksentekoon, ja kokouksesta on kaikille ilmoitettu. Kokouskutsu lähetetään hallituksen jäsenille viimeistään seitsemän (7) päivää ennen kokousta.

12 § NIMENKIRJOITUS

Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa. Lisäksi sen voi kirjoittaa henkilö, jolla on siihen hallituksen erikseen antama henkilökohtainen oikeus.

13 § TOIMINTA- JA TILIKAUSI

Piirin toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.

Tilit, toimintakertomus ja muut hallintoa koskevat tarpeelliset asiakirjat on jätettävä tilintarkastajille tarkastettavaksi viimeistään kolme (3) viikkoa ennen kevätkokousta.

Tilintarkastajien on annettava kirjallinen lausuntonsa piirihallitukselle viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kevätkokousta.

14 § EROAMINEN

Jäsenellä on oikeus erota piiristä ilmoittamalla siitä kirjallisesti piirihallitukselle, sen puheenjohtajalle tai piirin kokouksen pöytäkirjaan merkittäväksi. Ero astuu aikaisintaan voimaan, kun jäsenen ennen eroa tehdyt ja toteutuksen voiman saaneet velvollisuudet piirin kanssa on jäsenmaksuvelvollisuutta myöten hoidettu kuitenkin viimeistään vuoden kuluttua eroilmoituksen tekemisestä.

15 § EROTTAMINEN

Jäsenen erottamisesta päättää piirin sääntömääräinen kokous. Jäsenmaksuvelvoitteen laiminlyönnin johdosta voidaan erottamisesta jäsenen osalta päättää aikaisintaan sen jälkeen, kun kahden kalenterivuoden jäsenmaksut ovat jääneet maksamatta ja jäsenelle on annettu maksamattomuudelle selitysmahdollisuus.

16 § SÄÄNTÖJEN MUUTOS

Muutoksia näihin sääntöihin voidaan tehdä, jos ne on kirjallisesti esitetty piirihallitukselle ja niitä on kannatettu piirin sääntömääräisessä kokouksessa vähintään 2/3:lla kaikista äänestyksessä annetuista hyväksytyistä äänistä. Sääntöjen muutoksesta on ilmoitettava kokouskutsussa.

17 § PIIRIN PURKAMINEN

Piirin purkaminen on mahdollista vain siinä tapauksessa, että siitä tehty ehdotus kahdessa peräkkäisessä piirikokouksessa on saavuttanut enemmistön kannatuksen ja jälkimmäisessä vähintään viisi kuudesosaa (5/6) annetuista hyväksytyistä äänistä. Kokousten väliajan on oltava vähintään kaksi viikkoa ja kokouskutsussa on ilmoitettava piirin purkamisesta.

Piirin purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi, luovutetaan sen jäljelle jäänyt omaisuus jälkimmäisen purkamisesta päättävän piirikokouksen päättämällä tavalla ensisijaisesti uudelle tai vastaavalle rekisteröidylle piirille, toissijaisesti vielä toimivien jäsenyhdistysten toimintaan ja kolmassijaisesti liitolle.

18 § MUUT TOIMINTAA SÄÄTELEVÄT SÄÄDÖKSET

Muilta osin noudatetaan liiton sääntöjä ja määräyksiä sekä voimassa olevaa yhdistyslakia.

Nämä säännöt on hyväksytty piirin vuosikokouksessa 24.11.2021 ja rekisteröity yhdistysrekisteriin 16.03.2022, rekisterinumero 63470.