Paikallinen vaikuttaminen

Paikallisessa vaikuttamisessa omakotiyhdistys osuu tarkoituksensa napakymppiin. Kuva: AdobeStock

Omakotiliiton vahva ja monipuolinen valtakunnallinen edunvalvonta antaa hyvät eväät myös yhdistysten tekemään paikalliseen edunvalvontaan. Omakotiliiton jäsenyhdistykset ovat olleet mukana omilla paikkakunnillaan lukuisissa paikallisen edunvalvonnan hankkeissa, joten liiton jäsenyhdistysten piirissä on kokemusta ja osaamista, jota voidaan jakaa jäsenten käyttöön.

Omakotiliiton jäsenyhdistykset saavat liitosta kattavan verkoston ja täsmäkohdennettuja työkaluja oman paikkakunnan, alueen ja lähiympäristön edunvalvonnan aiheisiin. Paikalliset hankkeet voivat olla kaavoituksesta ympäristön viihtyvyyteen ja kunnallisista maksuista kiinteistöveron määräytymiseen.

Tuloksekas esimerkki paikallisesta edunvalvonnasta on vaikuttaminen pientaloalueiden valokuituratkaisuihin. Omakotiliitto on tukenut osaamisellaan pientaloalueita, joiden tietoliikenneyhteydet ovat olleet joko langattomien laitteiden tai vanhojen kuparikaapeleiden varassa. Alueellisesti asukkaat ovat ottaneet itsenäisesti vastuulleen kuituverkkoyhteyden rakentamisen asuinalueelleen. Tällainen hanke on ollut Osuuskunta Helsingin Valokuidut, joka on rakentanut Helsingin Pitäjämäkeen Marttilan-Reimarlan alueelle valokuituliittymät.

Toinen esimerkki paikallisesta toiminnasta koskee aurinkoenergian hyödyntämistä omakotitalon sähköntuotannossa. Siilinjärven seudun omakotiyhdistys on rakentanut yhteistyötahojen kanssa konseptin, jonka avulla yhdistyksen jäsenet voivat hankkia valmiiksi paketoidun ratkaisun aurinkosähkön tuottamiseksi. Paikallisella hankkeella on varmistettu suunnittelusta ylijäämäsähkön myymiseen ulottuva kokonaisuus, joka tekee Siilijärveä tunnetuksi uusiutuvaan energiaan myönteisesti suhtautuvana kuntana.

Ympäri Suomen on lukuisia paikallisia hankkeita, joissa omakotiyhdistys on onnistunut edunvalvonnallaan ajamaan pyöräteitä, hidastustöyssyjä, viheralueita ja muita asumisympäristöön liittyviä hankkeita viihtyisyyden ja turvallisuuden kohentamiseksi.

Omakotiyhdistys on talonpidon ja asumisen asiantuntija. Asuminen koskettaa kaikkia kunnan asukkaita asumismuodosta riippumatta. Omakotiyhdistyksen mielenkiinto suuntautuu siis osittain myös muiden kansalaisjärjestöjen toiminta-alueelle asumisen asioissa. Erityisesti kaupunginosayhdistykset, asukasyhdistykset ja kyläyhdistykset ovat kiinnostuneista samoista teemoista. Kuva: AdobeStock

Miksi paikallista vaikuttamista?

  • Yhdistys on olemassa paikallista vaikuttamista varten.
  • Vain omakotiasukkailla on omakotiasukkaiden tavoitteet.
  • Kunnan vetovoima luodaan tehdyillä päätöksillä.
  • Mahdollistetaan unelma omakotitalosta.
  • Tuodaan julki päätösten vaikutukset arkielämään.

Kansalaisjärjestöstä kunnan kaveri – Paikallisen vaikuttamisen opas

Vaikuttaminen kuuluu kansalaisjärjestöjen perustehtäviin. Järjestöt toimivat valtakunnallisesti ja niiden jäsenyhdistykset paikallisesti. 

Omakotiliitto on tuottanut jäsenjärjestöilleen oppaan, jossa kerrotaan paikallisen vaikuttamisen lähtökohdista ja mahdollisuuksista omakotiyhdistyksen näkökulmasta.

Opas kuvaa paikallista vaikuttamista mahdollisimman konkreettisesti omakotiyhdistysten toiminnassa. Kunnallisen vaikuttamisen lainalaisuudet ovat sovellettavissa pienin tarkennuksin myös maakuntatasolle, joten lyhyesti käsitellään myös piirijärjestöjen tekemää maakunnallista edunvalvontaa.

Oppaan tarkoituksena on herättää paikallisten yhdistysten kiinnostus omaa kuntaa kohtaan ja saada näkemään yhdistys osana ympäröivää yhteiskuntaa.

Toiseen painokseen (2021) on tehty tarkennuksia muutoksenhakumenettelyä ja kaavoitusprosessia koskeviin osiin. Kokonaan uusi kappale on Pientaloasumisen kehittämisohjelma. Sen laatimiseen on osallistunut Omakotiliiton Pientaloasumisen Kehittämisen työryhmä vuoden 2021 aikana.

Toivomme, että opas kannustaa yhdistysten toimijoita tuomaan paikallisen vaikuttamisen näkyväksi osaksi yhdistyksen arkea. Tavoitteena on innostaa yhdistyksen aktiiveja ja yhtä lailla kaikkia kuntalaisia näkemään yhdistyksen mahdollisuudet vaikuttamiseen sekä vaikuttamisen keinot.

Kirjaudu sisään verkkosivuille ja lataa opas tältä sivulta!

Yhteistyössä on voimaa

Auran Asukasyhdistys on hankkinut yhteistyössä Auran kunnan ja Auran Osuuspankin kanssa liikuteltavan nopeusnäyttötaulun. Näytön avulla voidaan kiinnittää autoilijoiden huomiota liikennekäyttäytymiseensä ja parantaa liikenneturvallisuutta. Siirrettävän näyttötaulun käyttöä voidaan kohdistaa teille, joiden nopeuksia halutaan alentaa. Asentamisen jälkeen taulun datapankki on osoittanut, että nopeudet näyttötaulun alueella ovat laskeneet.

Näyttötaulun hankinta on oiva osoitus Auran Asukasyhdistyksen toiminnasta luoda turvallisempaa ja viihtyisämpää asuinympäristöä yhdessä kunnan kanssa. Kuva: Päivi Perkiö
Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.