Omakotiliitto vaatii asumiskustannusten alentamista

Julkaistu

Suomen Omakotiliitto esittää puoliväliriiheen konkreettisia ehdotuksia, joilla voitaisiin laskea asumiskustannuksia.

Omakotiliitto selvittää vuosittain pientaloasukkaiden asumiskustannuksia. Tuorein vertailu julkaistiin maaliskuussa, jonka mukaan kunta- ja aluekohtaisesti päätettävät asumiskustannukset ovat jatkaneet nousuaan 3,9 % vuodesta 2024 vuoteen 2025, kun ostosähkön hintaa ei huomioida. Eniten nousivat vesimaksut, 6,7 %.

Tarkempia tietoja tästä yhdeksättä kertaa tehdystä kunta- ja aluekohtaisten asumiskustannusten kehityksestä löytyy kotisivultamme. Yhteinen tutkimus Kiinteistöliiton kanssa, jonka on toteuttanut Pellervon Taloustutkimus ennustaa kotitalouksien asumismenojen kehitystä, josta löydätte lisätietoja tästä.

Viestimme , että kansalaisten asumiskustannuksia tulee laskea pontevammin. Tuomme tässä muutamia esimerkkejä konkreettista muutoksista.

Viime vuosina olemme seuranneet erityisesti rakentamisen, työllisyyskehityksen ja asuntokaupan alhoa. Nähty hyvin lievä asuntokaupan viriäminen ei jatku, jos sitä ei tueta aktiivisilla toimilla.  Kuluttajien ja yritysten luottamuksen heikkous on maamme nykyisen heikon taloustilanteen taustalla. Luottamusta voidaan vahvistaa luomalla yrityksille ja kuluttajille ennakoitavuutta ja vakautta.

Kotitalousvähennyksen kehittäminen

Omakotiliitto on ehdottanut hallitusohjelmaan eräitä konkreettisia muutoksia, joilla voidaan helpottaa asukkaiden arjen asumiskustannuksia. Hallitusohjelmaan kirjattiin kotitalousvähennyksen kehittäminen tukemaan energiatehokkuusremontteja. Olemme saaneet palautetta kotitalousvähennyksen leikkauksesta niin remontoinnin kuin hoivatyön osalta. Tuoreen tiedon mukaan esimerkiksi Ruotsissa on ryhdytty pikaisiin muutostoimiin kotitalousvähennyksen korottamiseksi, kun rakentamisalan työttömyys on noussut.

Ehdotamme, että prosenttikorvauksen taso ja euromääräinen kotitalousvähennyksen vähennysoikeus nostetaan takaisin vuoden 2024 tasolle ja / tai kohdennetaan erityinen kotitalousvähennysoikeus kotitalouksien energiatehokkuutta parantaviin remontteihin. Erityisen tärkeä olisi uudistaa kotitalousvähennys nimensä mukaisesti kotitalouskohtaiseksi, eikä tulonsaajakohtaiseksi huolehtien, että määrä on riittävä esimerkiksi 5000–8000 euroa.

Asuntolainojen korkovähennys

Toinen ehdotuksista oli palauttaa asuntolainojen korkovähennys takaisin. Vähennysoikeuden poisto osui juuri aikaan, jolloin korot lähtivät nopeaan ja voimakkaaseen nousuun. Tämä yhdistettynä samanaikaiseen asuntojen hintakehitykseen, voimakkaaseen heiluntaan ja muutokseen, ovat osaltaan ruokkineet kuluttajien epävarmuutta. Omakotiliitto ehdottaa kehysriihelle, että asuntolainojen korkovähennys valmistellaan uudelleen käyttöön.

Varainsiirtoveron laskeminen asuinkiinteistöissä

Kolmantena ehdotuksenamme on ollut varainsiirtoveron laskeminen asuinkiinteistöjen osalta. Toteutettu tuorein varainsiirtoverouudistus on ollut oikeansuuntainen, mutta se vaatii jatkoa. Toteutetun muutoksen yhteydessä poistettiin samalla ensiasunnon ostajien verovapaus. Päätöksen voimaantulo kiihdytti tuolloin lyhytaikaisesti asuntokauppaa, mutta asuntokaupan kokonaisuudelle muutos ei ole tuonut pitkän aikavälin hyötyjä. Kerrotun pohjalta esitämme, että hallitus päättää varainsiirtoveron poistamisesta sekä palauttaa ensiasunnon ostajien verovapauden – vähintäänkin määräaikaisesti. 

Omakotitalorakentamisen vauhdittaminen

Neljäntenä ehdotuksenamme tuomme esille pientalorakentamisen erinomaiset mahdollisuudet kohentaa rakennusalan vaikeaa tilannetta. Pientalorakentamisen viriämisellä on myös laajat kansantaloudelliset vaikutukset, joista esimerkiksi Rakennustutkimus RTS on osuvasti raportoinut (Lähde: Omakotirakentaminen työllistää, Rakennustutkimus RTS).  Uusi omakotitalo työllistää lähes viiden henkilötyövuoren verran. Esimerkiksi 10 000 omakotitalon rakentamisen myötä työllistyy jopa 50 000 henkilöä. Yhtenä vaihtoehtona tässä tilanteessa voitaisiin palauttaa aravajärjestelmä koskemaan myös omakotitalojen rakentamista, esimerkiksi valtion lainatakauksen muodossa, jolla ei olisi suoria menovaikutuksia valtion budjettiin. Pientalorakentamisen lisäämisellä kunta houkuttelee uusia asukkaita ja saa lisää verotuloja sekä valtio saa lisää verotuloja niin arvonlisäveron että rakennustyöstä syntyvien tuloverojen myötä. Samoin kannustaminen pientalojen korjausrakentamiseen uudistettavan aravajärjestelmän kautta tässä taloustilanteessa toisi verotuloja ja tarjoaisi työpaikkoja alalla toimiville. Asuntorakentamisen painopiste viimeisten 15 vuoden aikana on siirtynyt kerrostalorakentamiseen. Omakotiliitto katsoo, että nyt on hyvä aika siirtyä vastaamaan paremmin kansalaisten asumistoiveita eli pientaloasumista.

Omakotiliitto tuo kehysriiheen lisäksi esille vakavan huolensa esillä olleeseen perintöverokeskusteluun. Julkisuudessa esillä olleiden esitysten mukaan tämä tulisi aiheuttamaan merkittävän verokertymän aleneman valtiolle. Esillä on ollut, että korvaavia veroeuroja kerättäisiin esimerkiksi luovutusvoittoverotuksella, joka voisi laajentua jopa oman asunnon myyntiin.

Omakotiliitto vaatii, että oman asunnon omistajiin ei kohdisteta edes ehdotuksia omaan kotiin ja asuntoon kohdistuvista verotuksen kiristämisestä mahdollisen perintöveron poiston takia. Asian valmistelussa on oltava erittäin tarkka, ettei romuteta jo nykyisin erittäin vaikeassa asuntomarkkinatilanteessa suomalaisten merkittävimmän omaisuuden eli oman asunnon arvoa uudella verotuksella.

8.4.2025

Suomen Omakotiliitto ry

Marju Silander                         
toiminnanjohtaja                     

Jukka Malila
puheenjohtaja


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Omakotiliitto on pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden tuki, turva ja puolestapuhuja. Kuvassa perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.