Omakotiliiton tavoite EU-vaaleissa kohtuuhintainen ja kestävä pientaloasuminen

Julkaistu

Suomen Omakotiliitto nostaa esiin pientaloasujien arkeen vaikuttavia asioita tulevissa Euroopan parlamentin vaaleissa kesäkuussa. Omakotiliiton kolme päätavoitetta ovat kohtuulliset asumiskustannukset, pientaloasumisen edistäminen sekä kohtuullinen ja kannustava sääntely. Omakotiliitto vaikuttaa EU-tasolla monella tapaa, muun muassa aktiivisena jäsenenä Euroopan kiinteistönomistajien liitossa UIPI:ssa.

Asumiskustannukset ovat nousseet vuosi vuodelta. Omakotiliitto pitää keskeisenä, että kotitalouksille on oltava tarjolla kohtuuhintaista sähköä ja lämmitysenergiaa jo Suomen maantieteellisen sijainnin vuoksi. Suomalaisten europarlamentaarikkojen tulee edistää tavoitetta tulevalla parlamenttikaudella. Myös nykyisen eduskunnan hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomen tulee aktiivisesti uudistaa sähkön hinnoittelumallia, jotta sähkön hinta saadaan alas ja hinnan ennustettavuus on nykyistä parempi.

– Asumiskustannuksia on aina tarkasteltava laajasti ja vaikutettava siihen, ettei kokonaisuus ole kohtuuton kotitalouksille, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

EU-tasollakin on toteutettava ihmisten asumistarpeisiin ja toiveisiin eri elämäntilanteissa sopivaa asuntorakentamista, jossa huomioidaan liikkumisen ja työnteon muutokset.

Asumista säännellään EU:ssa monella sektorilla liittyen rakentamiseen, remontointiin, aurinkopaneeleihin, energiamittareihin, energiatodistukseen, tuoteturvallisuuteen ja kuluttajien oikeuksiin. Omakotiliitto on vaikuttanut aktiivisesti esimerkiksi EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin valmisteluun ja lopputulokseen.

Oikeasuhtaista EU-sääntelyä asumisasioissa

Omakotiliitto pitää tärkeänä, että EU:ssa huolehditaan tarkoituksenmukaisesta sääntelystä. Uuden parlamentin on linjattava, että EU:ssa ei lähdetä rakentamaan asuinrakennuksille, varsinkaan pientaloille, uutta tiukentavaa sääntelyä.

– EU vaikuttaa pientaloasukkaiden arkeen. EU-sääntelyä tulee kohtuullistaa ja huolehtia siitä, että jäsenmailla säilyy riittävä kansallinen päätösvalta asumisasioissa. Esimerkiksi rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kaltaiset säädökset voivat tuoda merkittäviä vaikutuksia ja kustannuksia pientaloasukkaille, kertoo Marju Silander.

Päättäjien on aidosti myös varmistettava, että Suomeen on saatavilla EU-rahoitusta pientalojen energiatehokkuus- tai lämmitysmuutosremontteihin.

EU-vaalit ovat suora kansanvaali, jossa pääsee valitsemaan uusia europarlamentaarikkoja eri jäsenmaista. Omakotiliitto kannustaa suomalaisia aktiiviseen osallistumiseen Euroopan parlamentin vaaleissa. Liitto järjestää keskustelutilaisuuden Messukeskuksen Kevätmessuilla 23.3. kello 14.30, jossa eri puolueiden edustajia on vastaamassa asumisen kysymyksiin.

Lisätiedot:


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.