Talojen remonttijärjestys uusiksi – EU-parlamentaarikot haluavat jopa suunniteltua tiukempia energiatehokkuustoimia
EU-parlamentti hyväksyi täysistunnossaan kantansa päivitettävään rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin. Tämä tarkoittaa sitä, että enemmistö parlamentaarikoista halusi jopa EU-komission esitystä tiukempaa ilmastovastuun linjausta rakennuksille, myös asuinrakennuksille.
EU-parlamentti hyväksyi tänään 14.3.2023 täysistunnossaan kantansa päivitettävään rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin.
Tämä tarkoittaa sitä, että enemmistö parlamentaarikoista halusi jopa EU-komission esitystä tiukempaa ilmastovastuun linjausta rakennuksille, myös asuinrakennuksille.
Omakotiliitto kysyi Suomen europarlamentaarikoilta heidän kantaansa asiaan. Tähän mennessä vastauksen ovat antaneet Laura Huhtasaari, Henna Virkkunen, Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen, jotka eivät kannattaneet ITRE-valiokunnan ehdotusta.
Omakotiliitto on vaatinut lausunnoissaan, että pientaloasukkaille ei saa tulla kohtuuttomia velvoitteita.
Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander toteaa, että jos parlamentin kanta tulisi direktiiviksi, se tarkoittaisi jopa 570 000 omakotitalon pakkoremonttia. Tätä ei voi pitää mitenkään kohtuullisena, hän jatkaa.
”Pakkokeinot on väärä tapa saavuttaa ilmastotavoitteita. Ihmiset kyllä remontoivat, ja ovat jo remontoineetkin talojaan, kun se on teknisesti ja taloudellisesti järkevää.”
Pahimmillaan talojen remontointisuunnitelmien järjestys menee uusiksi. Usein energiatehokkuutta on järkevää edistää muiden remonttien yhteydessä, ei erillisinä toimenpiteinä.
Seuraavaksi alkaa komission, neuvoston ja parlamentin kolmikantaneuvottelut, jonka aikana direktiivi saa lopullisen muotonsa.
Omakotiliitto jatkaa asiaan vaikuttamista pientaloasukkaiden puolesta. Jatkossa on ehdottomasti saatava aikaan järkevämpi vaatimustaso, kuten neuvoston kanta, jossa esitettiin keskimääräisiä vaatimuksia koko rakennuskannalle, eikä yksittäisille rakennuksille.
Aiheesta lisää:
MTV Uutiset 16.3.2023: EU ajaa koteihin tiukempaa energiatehokkuutta pika-aikataululla, pakkoremontti uhkaa 1,5 miljoonaa asuntoa: ”Epäilen, löytyykö meiltä tarpeeksi remontin tekijöitä”
Yle 14.3.2023: Suomalaiskoteja uhkaa mittava pakkoremontointi, kun EU-parlamentti hyväksyi kiistellyn ehdotuksen: taloista halutaan vähäpäästöisiä
Yle Radio Suomi 13.3.2023: Tuleeko energiaremonteista pakollisia? Mistä energiatehokkuusdirektiivissä on kyse? Haastattelussa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander ja ympäristöneuvos Maarit Haakana ympäristöministeriöstä
Omakotiliiton tiedote 7.3.2023: EU-direktiivi uhkaa ajaa yli kahden miljoonan suomalaisen kodit ennenaikaisiin korjauksiin
15.12.2021 Euroopan komission esitys rakennusten energiatehokkuusdirektiivin uudistamiseksi
25.10.2022 Eurooppa-neuvosto päätti yleisnäkemyksestään rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin
9.2.2023 ITRE-valiokunnan mietintö, jonka pohjalta 14.3.2023 Euroopan parlamentti vahvisti kantansa asiaan (pdf).