Suomen Omakotiliitto ry

Suomen Omakotiliitto kokoaa yhteen 220 paikallisesti toimivaa omakotiyhdistystä sekä lähes 70 000 näiden yhdistysten henkilöjäsentä. Jäsenet muodostavat liiton, joka tekee päättäväistä työtä asumisen hyödyksi. Jäsenet päättävät, mitä asioita Omakotiliitto nostaa esille ajaessaan omakoti- ja vapaa-ajan asukkaiden asioita.

Pientaloasukkaat kuuluvat jäseninä paikallisiin yhdistyksiin. Näiden yhdistysten jäsenenä he saavat käyttöönsä Omakotiliiton ja piirijärjestön tarjoamat edut ja palvelut. Jos kunnassa ei ole liittoon kuuluvaa omakotiyhdistystä, niin jäsenyyden saa alueellisen yhdistyksen kautta.

Paikalliset yhdistykset muodostavat lähinnä maakuntarajojen mukaisesti 14 piirijärjestöä, joista on edustajat Omakotiliiton liittohallituksessa. Liittohallituksen toimikausi on nelivuotinen ja se käyttää liiton toimeenpanovaltaa. Liittohallitus valitsee keskuudestaan työvaliokunnan, joka valmistelee hallituksen päätettäväksi tulevat asiat.

Liittovaltuusto kokoontuu vuosittain kaksi kertaa päättämään muun muassa liiton jäsenmaksusta, talousarvioista, toimintasuunnitelmasta sekä vastuuvapauden myöntämisestä. Liittovaltuuston jäsenet edustavat jäsenyhdistyksiä, joten yhdistysten ääni kuuluu liiton keskeisimmistä asioista päätettäessä.

Omakotiliiton korkeinta valtaa käyttää neljän vuoden välein pidettävä liittokokous, johon jäsenyhdistyksen valitsevat edustajansa päättämään liiton puheenjohtajan ja hallituksen valinnasta sekä liiton sääntömuutoksista sekä strategiasta. Seuraavan kerran liittokokous järjestetään vuonna 2024.

Liittovaltuusto ja liittohallitus asettavat pysyviä ja tilapäisiä toimikuntia valmistelemaan ja kehittämään päätettäväksi tulevia asioita. Toimikuntien jäsenet ovat jäsenyhdistysten jäseniä, jotka pystyvät tuomaan käytännön näkökulman käsiteltäviin asioihin. Toimikunnat eivät käytä itsenäistä päätösvaltaa, mutta niiden merkitys asioiden monipuolisena valmistelijana on keskeistä kansalaisjärjestötoimintaa. Toimikuntien puheenjohtajille voit esittää omia ideoitasi, joita toimikuntien pitäisi ottaa esille valmistelutyössään.

Omakotiliiton jäsenyhdistysten alueelliset piirijärjestöt tarjoavat oman alueen jäsenyhdistyksille tukea ja jäsenetuja. Piirijärjestöt välittävät alueellaan liiton viestiä liittoon vielä kuulumattomille yhdistyksille ja neuvottelevat niiden jäsenyydestä sekä perustavat uusia jäsenyhdistyksiä kuntiin, joissa Omakotiliiton jäsenyhdistystä ei vielä ole.

Oman alueen piirijärjestössä yhdistysten jäsenet pääsevät vaikuttamaan yhteisiin asioihin omaa yhdistystä suuremmalla alueella. Ota yhteyttä oman alueesi piirijärjestön puheenjohtajaan ja löytäkää tekemisen tavat, joilla pääset jäsenenä antamaan panoksesi omaa yhdistystäsi laajemmin!

Suomen Omakotiliitto perustettiin 30.3.1947 Säätytalolla. Perustamisen kimmokkeena toimi sodan jälkeinen, voimakkaasta maaltamuutosta johtunut asuntopula ja tarve ajaa omakotitaloasukkaiden etuja. Vanhojen alueiden asiat olivat huonoissa kantimissa ja uusien alueiden osalta palveluja ei ollut suunnitteilla.

Uusi liitto kokosi kaikkien omakotitaloalueiden talonomistajat yhteistyöhön. Suomen Esikaupunkien Kiinteistöliiton ja sen jäsenyhdistysten toimintaan liityttiin yli puoluerajojen. Ensimmäinen saavutus edunvalvontatyössä oli muutokset omakotikiinteistöjen verotukseen vuonna 1948.

Omakotiliiton tarina perustamisesta tähän päivään

  • 1947 perustettiin Suomen Esikaupunkien Kiinteistöliitto
  • 1947 laki- ja rakennusneuvontaa jäsenille
  • 1948 ensimmäinen jäsenlehti julkaistiin
  • 1949 nimi muutettiin Suomen Pienkiinteistöliitoksi
  • 1980 ensimmäiset jäsenedut
  • 1993 nimi muutettiin Suomen Omakotiliitoksi
  • 1998 valtakunnallisen Omakotipäivän lanseeraus
  • 2002 talkkaritoiminta käynnistyy
  • 2024 liitossa on noin 70 000 jäsentä ja noin 234 jäsenjärjestöä

Liitosta on muodostunut yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä, jonka ääni tulee kuulluksi valtakunnallisessa lainsäädännössä pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden puolesta. Toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön: liiton 1 100 vapaaehtoista yhdistysaktiivia hoitavat paikallisyhdistyksissä jäsenten asioita yhteistyössä liiton hallinnon ja toimiston kanssa.

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.