
Vaaleissa valittavat päättäjät tulevat tekemään vaalikauden aikana lukuisia päätöksiä, jotka koskevat meitä kuntien asukkaita.
Alue- ja kuntavaalit järjestetään huhtikuussa. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13.4. ja ennakkoäänestys 2.–8.4. Vaaleissa valittavat päättäjät tulevat tekemään vaalikauden aikana lukuisia päätöksiä, jotka koskevat meitä kuntien asukkaita.
Pyysimme puolueilta vastauksia pientalo- ja vapaa-ajan asukkaita koskeviin asumisen kysymyksiin. Kysyimme arjen asumiskustannusten alentamisesta, puolueen ajamista asumisen asioista sekä pientaloasumisen edistämisestä.
Vastaukset on esitetty eduskuntaryhmien voimasuhteiden mukaisessa järjestyksessä, lopuksi eduskunnan ulkopuoliset puolueet aakkosjärjestyksessä. Kysely lähetettiin kaikille rekisteröidyille puolueille.
Artikkeliin on 13.3.2025 lisätty Vapauden liiton vastaukset.
Vastaajat:
- Kok. = Kansallinen kokoomus
- PS = Perussuomalaiset
- SDP = Suomen Sosialidemokraattinen puolue
- Kesk. = Suomen Keskusta
- Vihr. = Vihreä liitto
- Vas. = Vasemmistoliitto
- RKP = Suomen ruotsalainen kansanpuolue
- KD = Suomen Kristillisdemokraatit
- Liik. = Liike Nyt
- EOP = Eläinoikeuspuolue
- Kristall. = Kristallipuolue
- Lib. = Liberaalipuolue – Vapaus valita
- VL. = Vapauden liitto
1. Miten ja millä toimilla suomalaisten arjen asumiskustannuksia voidaan alentaa?

Kok.: Asumiskustannusten kestävä kohtuullinen taso edellyttää asumisen maksujen, erityisesti kiinteistöverojen tason pitämistä kohtuullisena. Kiinteistöverotuksen matala taso on mahdollista saavuttaa kestävästi ainoastaan kunnan vastuullisella taloudenpidolla. Asumiskustannuksissa merkittävää on myös toimivat asuntomarkkinat ja monipuolinen asuntotuotanto.

PS: Kun kaavoitus-, ympäristö- ja rakennuslupa-asiat sujuvat helpommin, asuntotuotanto seuraa nykyistä paremmin muutoksia kysynnässä. Asumisen kannalta tärkeiden palveluiden, kuten veden, kaukolämmön ja sähkön kohtuuhintaisuutta pitää edistää veropolitiikassa sekä investoinneilla. Ilmasto- ja ympäristönormien haitallista kiristämistä on vältettävä.

SDP: SDP:n mielestä asuminen on kallista etenkin kaupungeissa. Valtio voi vaikuttaa asumisen kustannuksiin esimerkiksi kotitalousvähennyksellä ja energiaremonttiavustuksilla. Valtion tulee kannustaa pientaloasukkaita tekemään energiaremontteja. Kunnilla on keskeinen rooli. Kuntien tulee huolehtia riittävästä kaavoituksesta asuntorakentamiseen. Energian, sähkön ja kiinteistöverotuksen tulee olla kohtuuhintaista. SDP on vastustanut nykyisen hallituksen päätöstä nostaa kiinteistöveron alarajaa.

Kesk.: Verotuksen kotitalousvähennys pitää Orpon-Purran hallituksen leikkausten jäljiltä palauttaa tasolle, joka helpottaa aidosti ihmisten mahdollisuutta hankkia remontti-, siivous- ym. kotitalouspalveluita. Asumisen ja rakentamisen hintaa nostavaa turhaa sääntelyä ei tule lisätä, vaan pikemminkin purkaa niin EU-tasolla kuin Suomessakin. On myös tärkeää varmistaa riittävät tuki- ja avustusmekanismit esimerkiksi kotitalouksien energiatehokkuusinvestointeihin ja -remontteihin.

Vihr.: Pientaloasumisen sähkö- ja lämmityskustannukset ovat viime vuosina kasvaneet. Kustannuksia ja päästöjä tulee alentaa samanaikaisesti. Energiaremonttien tukeminen ja sähköntuotannon lisääminen ovat tähän hyvä tapoja. Viime hallituskaudella voimassa ollut kalliista öljylämmityksestä luopumisen tuki pitää ottaa uudestaan käyttöön.

Vas.: Energian hinnat on pidettävä maltillisina. Vasemmistoliitto vaatii energiaremonttien parempaa tukemista ja tuen palauttamista öljylämmityksestä luopumiseen, jotta asumisen energiakustannuksia saadaan laskettua ja hiilijalanjälkeä pienennettyä. Myös sähkön siirtohintoihin on vaikutettava lainsäädännöllä. Lisäksi kohtuuhintaisia asuntoja pitää rakentaa tarpeeksi, jotta hinnat eivät karkaa käsistä. Korkeiden kustannusten alueilla asuntojen uudistuotannosta vähintään 40 % on oltava ARA-tuotettua.

RKP: RKP haluaa pitää kiinteistöveron alhaisena. Haluamme myös alentaa sähkön hintaa edistämällä energiatehokkuutta, uusiutuvan energian käyttöä ja reiluja sähkömarkkinoita. Kotitalousvähennyksen kehittäminen on ja tulee aina olemaan RKP:lle tärkeää. Sen avulla mahdollistamme kohtuuhintaiset remontit, jotka parantavat muuan muassa energiatehokkuutta.

KD: Asumiskustannukset koostuvat rakentamis- ja korjauskustannusten ohella kiinteistöveroista, vesi- ja jätemaksuista, energiakustannuksista sekä erilaisista kiinteistönhuoltotöistä. Kiinteistövero on kyettävä pitämään kohtuullisena, jotta asumisen kustannukset eivät rasita liikaa etenkään vähävaraisia kuntalaisia. Vastaavasti vesi- ja jätemaksuihin kunnassa voidaan vaikuttaa.
Liik: Sähkö, vesi ja lämpö ovat yhteiskunnan perusasioita, joiden hinnat pitää olla järkeviä ja ennustettavia sekä kuluttajille että yrityksille. Nyt kunnat rahapulassaan myyvät esim. energiayhtiöitään sijoittajille kuvitellen, etteivät sijoittajat hinnoittelisi niin, että omakoti- ja pientaloasukas sen lopulta maksaa.

EOP: Suomessa vuokralla asuvat käyttävät poikkeuksellisen suuren osan tuloistaan asumiskustannuksiin, ja vuokralla asuvien asumismeno-osuus on OECD-maiden korkein. Kohtuuttomien asumismenojen hillitsemiseksi kuntien on lisättävä kohtuuhintaisten julkisesti tuotettujen asuntojen määrää ja hillittävä julkisrahoitteisten asuntojen vuokria sääntelyllä. Oleellista on myös, että kotitalouksien sähkön kohtuukäytölle asetetaan hintakatto ja tehdyt arvonlisäveron korotukset peruutetaan.

Kristall.: Arjen asumiskustannuksia voidaan alentaa omavaraisuutta tukemalla. Verotuksen keventämisellä on suora vaikutus. Yllättävien ja ylimääräisten maksujen kuriin saattaminen. Sama koskee ylisuuria sähkölaskuja. Yhteisöllisyydellä ja yhteiskäyttötavaroilla saadaan kustannuksia alennettua, ettei jokaisen tarvitse hankkia kaikkea itse, esim. kalliita laitteita tai vaikkapa apua. Mahdollisesti uudenlaisen yhteisöllisyyden ja auttamisen kulttuurin opetteleminen.

Lib.: Liberaalipuolue uskoo markkinamekanismin toimintaan myös asumisessa. Asuntotarjontaa täytyy olla riittävästi siellä missä ihmiset haluavat asua, jolloin kysyntään voidaan vastata. Kuntapolitiikassa tähän vaikutetaan kaavoituksessa. Mielestämme säätelyä tulee vähentää, parkkipaikkanormit purkaa ja täydennysrakentamista tonteille helpottaa. Myös kiinteistöverotuksessa tulee rakennuksista siirtyä maapohjan verottamiseen, jolloin rakennusneliöitä kannattaa lisätä, ja siten asukkaita mahtuu enemmän.

VL.: Kiinteistövero ja asumiseen liittyvät maksut on pidettävä kunnissa alhaisina. Kotimaista energiantuotantoa, erityisesti turpeella, on lisättävä sähkön hinnan alentamiseksi.
2. Mitä asumisen asioita puolueenne ajaa näissä kunta- ja aluevaaleissa?

Kok.: Tavoittelemme sitä, että kunnan omilla päätöksillä ei nostettaisi asumisen hintaa. Tämä edellyttää, että kuntien keräämiä kiinteistöveroja tai kunnallismaksuja ei nosteta. Asuntotuotannon pitää olla monipuolista ja sen tulee vastata erilaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin. Haluamme, että myös kaupunkeihin mahtuu vehreitä omakoti- ja rivitalonaapurustoja. Elinympäristön niin maalla kuin kaupungeissa tulee olla puhdas ja viihtyisä. Kaupunkiympäristössäkin tulee säilyttää kaupunkivihreää ja kaavoituksessa muistaa lähiluonnon merkitys.

PS:
- Hyvinvointialueiden tarjoamat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat asukkaille tärkeitä. Jos niiden saavutettavuus on heikompi, sujuvat liikenneyhteydet ovat tärkeitä.
- Rakennusluvitusta on kevennettävä ja vauhditettava, kuten myös kaavoitusta.
- Kunnan järjestämisvastuulla oleva perusinfra, kuten lämpö, sähkö ja vesi, tulee olla kunnossa ja kohtuuhintaista. Monopolituottajia ei tule yksityistää.
- Ilmasto- tai jätehuoltosyiden varjolla ei tule aiheuttaa kohtuutonta hallinto- tai kustannustaakkaa asukkaille.

SDP: SDP haluaa vauhdittaa asuntorakentamista kunnissa. Kunnissa on ehkäistävä asuinalueiden eriytymistä sekä panostettava kohtuuhintaiseen ja monipuoliseen asuntotuotantoon. Suomessa on asetettava tavoitteeksi asunnottomuuden poistaminen vuoteen 2030 mennessä. Ikäihmisten kuntoutukseen, yhteisölliseen asumiseen sekä kotiin vietäviin ja toimintakykyä turvaaviin palveluihin on panostettava. Yhteisöllisen asumisen lisääminen ei saa alentaa hoivan tasoa, vaan sen on parannettava elämänlaatua.

Kesk.: Keskusta edistää kunnissa kohtuuhintaista ja viihtyisää asumista. Kaavoituksessa on huomioitava kaavamääräysten kustannusvaikutukset asumiselle ja rakentamiselle. Haluamme myös turvata lähiluontoalueet, lähiliikunnan ja kulttuurin mahdollisuudet sekä asukkaiden esteettömän ja joustavan liikkumisen. Vastustamme jättipäiväkoteja ja suhtaudumme varauksella peruskoulun jättiyksiköihin. Puolustamme suomalaisten lähipalveluita.

Vihr.: Vihreiden tavoite kunnissa on torjua hallituksen pienituloisia kurittavaa asuntopolitiikkaa ja varmistaa, että jokaiselle löytyy asunto, jossa on varaa asua. Asuntotarjonnan on oltava monipuolista ja mahdollistettava monenlaiset asumisen muodot yhteisöllisestä asumisesta erilaisten perheiden tarpeisiin ja yksin asumiseen. Hallituksen politiikka lisää asunnottomuutta. Asumistukileikkausten vastapainoksi tulee lisätä kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa ja kehittää uusia ratkaisuja vuokra- ja omistusasumisen välimalleiksi hallituksen lakkauttaman asumisoikeustuotannon tilalle.

Vas.: Vasemmistoliitto kannattaa monipuolista kaavoitusta, jolla mahdollistetaan erilaisiin elämäntilanteisiin sopivia asumisratkaisuja sekä luodaan vehreitä ja viihtyisiä elinympäristöjä ja ehkäistään eriytymistä eli segregaatiota. Lisäksi kohtuuhintaisia asuntoja on rakennettava enemmän, ja asunnottomuudesta on tehtävä historiaa. Kannatamme myös joukkoliikenneyhteyksiin panostamista keskustojen lisäksi myös pientaloalueilla sekä taajamien ulkopuolella.

RKP: RKP haluaa monipuolista asumista, elinvoimaisia kuntia ja sujuvia lupaprosesseja rakentajille. Tuemme kestäviä liikenneratkaisuja, lähipalveluita ja terveellisiä asuinympäristöjä. Kaavoituksen ja tonttitarjonnan on vastattava asukkaiden tarpeisiin, myös pientaloalueilla. Haluamme myös varmistaa yksityisen omistusoikeuden suojan. Kaavoitus ei saa aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia maanomistajalle, ja käyttömahdollisuuksien rajoittuessa maanomistajille on maksettava kohtuullinen korvaus.

KD: Haluamme pitää koko maan asuttuna, elinvoimaisena ja mukana kehityksessä. Etätyö- ja hybridityö sekä etäopiskelu luovat monenlaisia mahdollisuuksia joustaviin asumisratkaisuihin ja helpottavat elämisen edellytyksiä harvaan asutuilla alueilla. Haluamme pitää kaupunkien keskustat viihtyisinä. Liikkumista koskevissa ratkaisuissa on huomioitava myös erilaiset tarpeet, kuten esteettömyyttä ja ikäihmisten liikkumista edistävät tekijät.
Liik: Kuntien yhteistyötä ja liitoksia pitää saada aikaiseksi niin, ettei kunta- ja kiinteistövero nouse.

EOP: Vaaliohjelmamme yhtenä ajatuksena on oikeudenmukainen aluepolitiikka. Edellytykset hyvälle elämälle ja asumiselle tulee mahdollistaa myös kasvukeskusten ulkopuolelle. Tässä oleellista on esimerkiksi toimiva joukkoliikenne, aktiivinen työllisyyspolitiikka ja toimivat lähipalvelut. Lisäksi kuntien rakennusvalvonnalla on estettävä ammattimainen asuntojen lyhytaikaismajoitus, jotta olemassa olevilla asunnoilla voitaisiin täyttää ihmisten asumisen tarpeet.

Kristall.: Liiallinen byrokratia pois ja joustavuutta asumisen asioiden hoitoon. On turvattava, ettei asuntojen hintojen arvaamattomuudesta ja suhdanneherkkyydestä aiheudu vakavia tappioita tai asunnon menetyksen vaaraa. Hyvä ja laadukas rakentaminen sekä rakennusten kunnossapito ja hoito on tärkeää. Liian nopeaa ja huolimatonta, ongelmia aiheuttavaa rakentamista on ollut liikaa. Luonnonläheisyys ja luonnon vaaliminen ovat tärkeitä arvoja. Tärkeää on tasa-arvoinen ja omavalintainen asuminen. (toim. huom. vastausta lyhennetty)

Lib.: Kaupungeissa on hyvä rakentaa nykyistä tiiviimmin ja maaseudulla nykyistä vapaammin. Rajoitetaan naapurien valitusoikeutta rakennussuunnitelmiin ja nostetaan valituksen maksua. Vapaampi rakennusoikeus omille tonteille kuuluu mielestämme ihmisille. Pääkaupunkiseudulla täydennysrakentaminen on olennainen tapa tiivistää kaupunkia. Lisäksi jätehuollon helpottaminen, markkinaehtoistaminen ja jätevesien järkevä hoitaminen haja-asutusalueilla on tavoitteissamme.

VL.: Haluamme, että kunnilla ja alueilla on enemmän päätösvaltaa asumisessa. Keskitetty ohjaus ja byrokratia eivät saa nostaa asumisen kustannuksia.
3. Suomalaisista lähes kolme neljästä haluaa asua pientalossa, mutta pientaloja asuntotuotannosta on vain noin yksi neljästä. Miten edistätte pientaloasumista Suomessa?

Kok.: Kokoomuksen mielestä pientaloasumisen edellytyksiä tulee kehittää. Haluamme, että myös kaupunkeihin mahtuu vehreitä omakoti- ja rivitalonaapurustoja. Pientaloasumisen edellytykset ratkaistaan kaavoituspäätöksillä, ja kaavoituksessa onkin huolehdittava siitä, että pientaloalueita kaavoitetaan riittävästi. Haluamme, että kuntien byrokratiaa vähennetään ja esimerkiksi rakennuslupaprosessia nopeutetaan. Siksi kokoomusjohtoinen hallitus on esimerkiksi säätänyt rakennuslupien käsittelyaikatakuun.

PS: Kaavoitus, rakennuslupakäytännön keventäminen ja pientaloasumisen kustannusten madaltaminen kunnallisella infrastruktuuripolitiikalla ovat tärkeimmät keinot, joihin kuntavaltuutetut voivat vaikuttaa. Pientaloasuminen asettaa omia haasteita kaavoitukselle, jossa pitää tonttituotannon ohella huomioida liikennejärjestelyt ja palveluiden saatavuus.

SDP: Asuntojen hinnat määräytyvät markkinoilla. Siksi on tärkeää, että asuntoja rakennetaan riittävästi sinne, missä niillä on kysyntää. Keskeistä on, että kunnat toteuttavat asuntokaavoitusta myös pientaloasumiseen riittävästi. Valtio voi vaikuttaa rakentamisen normeihin ja kannustaa kuntia viisaaseen tonttipolitiikkaan, jossa huomioidaan myös pientaloasujen rakentaminen. Rakentamiseen ja asumiseen tarvitaan lisää elinkaariajattelua.

Kesk.: Omakotitalon ostajien varainsiirtoveroa on laskettava siten, että veroprosentti olisi samalla tasolla kuin asunto-osakkeen ostajilla. Asuntoluototukseen tarvitaan uusia välineitä, jotta myös ne nuoret ja perheelliset, joilla ei ole isoja vakuuksia, pääsevät kiinni itse omistettuun kotiin. Kunnissa on edistettävä tonttitarjontaa pientalorakentamiselle ja vapaa-ajan asuntojen muuttamista vakituisiksi asunnoiksi.

Vihr.: Haluamme varmistaa, että tarjolla on monipuolisesti erilaisia asumisvaihtoehtoja, talotyyppejä ja asumisen hallintamuotoja sekä omaleimaisia asuinalueita. Pientaloasumisen sähkö- ja lämmityskustannuksia ja päästöjä tulee alentaa samanaikaisesti. Energiaremonttien tukeminen ja sähköntuotannon lisääminen ovat tähän hyviä tapoja. Vapaa-ajan asunnossa merkittävän osan vuodesta viettäviä varten tulisi luoda kaksoiskuntalaisuus. Tavoite ei ole helppo, sillä kaksoiskuntalaisuuteen liittyy monia verotuksen, terveydenhuollon ja edustuksellisuuden haasteita. Monipaikkaisuus on kuitenkin jo nykyään todellisuutta, jonka helpottamiseksi on tehtävä töitä.

Vas.: Monipuolinen ja erilaiset tarpeet huomioiva kaavoittaminen on pientalorakentamisenkin tukemisessa keskiössä. Tarvitsemme monipuolisesti erilaisia asumisratkaisuja ja enemmän kohtuuhintaista asumista. Rakentamisen edistämiseksi ja lisätulojen hankkimiseksi kunnat voivat tarvittaessa korottaa rakentamattoman tonttimaan kiinteistöveroa. Se ei nostaisi asumiskustannuksia, mutta kannustaisi rakentamiseen. Muuten kiinteistövero on syytä pitää kohtuullisena.

RKP: Omaa identiteettiään vaalivalla ja monipuolista asumista tarjoavalla kunnalla on hyvät edellytykset menestyä. Tämä tarkoittaa myös, että haluamme kehittää viihtyisiä asuinympäristöjä, jotka ehkäisevät eriytymistä ja tukevat erilaisia elämäntilanteita. Pientaloasuminen on tärkeä osa tätä kokonaisuutta, ja tavoitteena on tarjota ihmisille räätälöityjä ratkaisuja juuri heidän toiveidensa ja tarpeidensa mukaisesti.

KD: Kaavoitus on keskeinen osa alueiden suunnittelua ja kehittämistä niin kaupungeissa kuin maaseutukunnissa. Hyvin toteutettu kaavoitus tukee kestävää kehitystä, monimuotoisia asumisratkaisuja ja asukkaiden yhteisöllisyyttä huomioiden mm. ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset näkökulmat sekä asumisen erityistarpeet. Pientalojen suosio on kasvanut. Isojen talojen sijaan halutaan tehokkaita neliöitä mm. ekologisuudesta ja energiakäytöstä johtuen. Nämä tulee uusissa kaavoituksissa huomioida.
Liik: Elinvoimaiset kunnat pystyvät kaavoittamaan enemmän pientaloasuntoja, eli talous kuntoon auttaa tähänkin.

EOP: Puolueemme kannattaa yleisesti julkisesti tuettua asuntotuotantoa, ja Omakotiliiton ehdottama aravatukimalli pientalojen rakentamiseen ja remontointiin on tästä näkökulmasta kiinnostava. Ehdotuksen yksityiskohtia emme tunne, mutta tämä olisi mahdollisesti asia, jota voisimme kannattaa.

Kristall.: Kaavoituksella ja kaupunkisuunnittelulla voisi vaikuttaa asumismuotoihin. Voisi luoda uudenlaisia pientaloalueita, jotka voisivat olla lähtökohtaisesti asunto-osakeyhtiöitä tms. ja joissa olisi valmiiksi alueelle ajateltu jätehuolto, kierrätys, huolto jne. Vastaava kuin taloyhtiö, mutta pientaloissa. Verotuksen keventämisellä sekä ylisuurten ja liiallisten maksujen poistamisella on luonnollisesti edistävä vaikutus.

Lib.: Maankäytön tehokkuus kaupungeissa ajaa etsimään pinta-alaa vähemmän käyttäviä asumismuotoja. Haluamme antaa mahdollisuuden esimerkiksi rakentaa omakotitaloon toinen kerros tai jopa useampi, rakennusmääräysten puitteissa. Täydennysrakentaminen ja tonttien tiivistykset ovat keino tarjota rajallisesta maa-alasta useammalle oma kiinteistö. Liberaalipuoluetta kannattaa äänestää, jos haluaa itse valita talonsa värin.

VL.: Kuntien on helpotettava tonttien saatavuutta ja kaavoitusta. Yksityisten maanomistajien oikeuksia myydä ja rakentaa on vahvistettava. Sähkön hinnan ja verojen lasku mahdollistaa omakotiasumisen yhä useammalle.
Omakotiliiton vaalitavoitteet
Kohtuuhintaista ja ihmislähtöistä asumista
Tutustu Omakotiliiton vaalitavoitteisiin: