Kuva: Zentuvo Finland Oy

Hyvinkääläiselle perheelle valmistui viime vuonna uusi koti. Maalämpö, hyvä eristys ja aurinkovoimala tekevät siitä hyvin energiatehokkaan.

Yhteistyössä Motiva

Toukokuussa 2024 valmistunut Kannustalon energiatehokas talo Harmaja on urheilullisen nelihenkisen perheen uusi kotipesä Hyvinkäällä. Talossa asuu kahden aikuisen lisäksi kaksi teinityttöä sekä perheen koira.

”Energiatehokkuus on erittäin tarpeellista, varsinkin kun energian hinnan heilahtelut ovat olleet viime aikoina niin suuria. Ympäristönäkökulmat huomioon ottaen on suosittava myös uusiutuvan energian lähteitä”, kertoo perheen äiti Hanna Kuvaja.

Omin muunnoksin räätälöidyssä talo Harmajassa hyödynnetäänkin sekä maalämpöä että omalla aurinkovoimalalla tuotettua aurinkosähköä.

”Aurinkoenergian tuotanto on ylittänyt oman käyttötarpeen, joten sitä on myyty pörssiin”, Kuvaja lisää.

Kuva: Zentuvo Finland Oy

Perheen isä Hannu Kyckling työskentelee eristepuolen myyntipäällikkönä Isoverilla, joten erityisesti hänelle uuden talon energiatehokkuus oli tärkeää. Koko perhe pitää arvossa uusiutuvaa energiaa ja ympäristön huomioimista.

Mainos alkaa
Jyväskylän rakennusmessut 1/2025
Mainos päättyy

”Energiatehokkaat ratkaisut todella kannattavat. Niitä voi perustella sekä kustannusten, tehokkuuden että ympäristöystävällisyyden näkökulmista. Teimme toteutettujen ratkaisujen valinnat yhdessä Kannustalon kanssa ottaen huomioon omat toiveemme muun muassa maalämmöstä ja aurinkopaneeleista”, Hannu Kyckling toteaa.

Talossa hyödynnetään Gebwellin taloautomaatiojärjestelmää. Kesäkuumilla viilennykseen käytetään maaviileäpumppua sekä passiivista viilennystä sälekaihtimien ja pimennysverhojen muodossa. Lisäksi kohteessa on sähköauton latausmahdollisuus.

”Ennen projektia oli tärkeää ensin miettiä, mitkä ovat meille tärkeitä asioita uudessa kodissa sekä sen tila- ja energiaratkaisuissa. Sen jälkeen lähdimme muokkaamaan valmista mallitaloa mieleiseksi ja omaksi unelmakodiksi, joka täyttää juuri meidän perheemme aikuisten ja teinien toiveet. Vapaa-aikamme kuluu lähinnä harrastuksissa, mutta se aika, mikä jää kotona olemiseen, on huoletonta ja rentouttavaa, kun voimme nauttia omannäköisestä ja toimivasta kodistamme”, Hanna Kuvaja kiteyttää.

KohdeHarmaja omistajien toivomin muunnoksin
TalotoimittajaKannustalo
SijaintiHyvinkää
Huoneistoala170,5 m2
Kerrosala202 m2
EnergialuokkaA
E-luku57
Energian kokonaiskulutus9 932 kWh/vuosi
RakennePuurunkoiset ulkoseinät, Isover Standard 36 -eriste, eristepaksuus 200 + 50 mm
Alapohjan eriste EPS 200 mm
Yläpohjan eriste Isover Standard 100 mm, Isover Insulsafe 400 mm
Seinissä käytetty Gyproc Habito -levyjä helpottamaan kiinnityksiä
Aurinkovoimala16 kpl paneeli halfcut 395 W, 6,32 kW
LämmöntuottoMaalämpö
LämmönjakoVesikiertoinen lattialämmitys
IlmanvaihtoKoneellinen ilmanvaihto
MuutaSähköauton lataus 3 * 16 A

Energiatehokas koti tehdään yksinkertaisilla periaatteilla, mutta tekemisessä kokonaissuunnittelulla on entistä suurempi merkitys.

Yksittäisten rakenneosien tai laitteiden ominaisuuksien sijaan kannattaa kiinnittää huomiota kokonaisenergiankulutukseen. Tämän vuoksi pääsuunnittelija on rakentajan tärkein yhteistyökumppani. Vaikka talo hankittaisiin talotehtaan pakettina, on ostajalla useimmiten mahdollisuus vaikuttaa moniin energiatehokkuuden kannalta keskeisiin asioihin.

Pääsuunnittelijan tehtävänä on yhdistää eri suunnitelmat (arkkitehti-, rakenne-, LVI- ja sähkösuunnitelmat) energiatehokkaaksi kokonaisuudeksi.

Keskeisimpiä tekijöitä energiatehokkaassa kodissa ovat:

  • hyvä, määräyksiä parempi lämmöneristys
  • energiatehokkaat ikkunat
  • ilmanpitävät rakenteet
  • koneellinen ilmanvaihto tehokkaalla lämmöntalteenotolla
  • energiatehokkaat sähkölaitteet ja valaistusjärjestelmä.

Kannattaa muistaa myös, että asukkaiden käyttötottumuksilla on suuri merkitys energiankulutukseen. Kahdessa samanlaisessa talossa kulutus voi olla hyvin erisuuruinen perheen koosta ja asumistottumuksista riippuen.

Ulkoseinät ikkunoineen ja ovineen sekä ala- ja yläpohjat muodostavat rakennuksen vaipan. Koska vaippaa on vaikea parantaa myöhemmin, kannattaa energiatehokkaaseen kotiin heti tehdä kunnolla eristetty, ulkopinnalta tuulenpitävä ja sisäpuolelta ilmanpitävä vaippa. Tärkeintä on energiatehokas kokonaisuus – tavoiteltavana lopputuloksena koko talon lämmitysenergian ja -tehon tarve on vähäinen.

Vaipan jonkin osan huonoa eristävyyttä voi tasata parantamalla toisia osia, mutta esimerkiksi suurten ikkunoiden energialuokituksesta ei kannata tinkiä, sillä suuret viileät pinnat saavat herkästi aikaan vedon tunteen. Jos seinien eristystasossa tinkii, voidaan se korvata esimerkiksi paremmalla yläpohjan eristyksellä tai paremmalla lämmöntalteenotolla.

Alapohjan eristystä on hyvin hankala, ellei mahdotonta lisätä jälkikäteen. Jos käytössä on lattialämmitys, myös se lisää hieman alapohjan häviöitä. Näiden syiden vuoksi alapohjan eristykseen kannattaa panostaa. Samalla tulee huolehtia riittävästä routaeristyksestä.

Energiatehokkaassa talossa on hyvä sisäilma. Se saadaan aikaan riittävällä ilmanvaihdolla. Tulevaisuudessa käyttöveden ohella ilmanvaihto tulee olemaan yhä useammin suurin yksittäinen talon energiaa kuluttava komponentti.

Ilmanvaihdon mitoitukselle on asetettu lakisääteisiä vaatimuksia, jotka perustuvat suunniteltuun henkilömäärään. Käytännössä ilmanvaihto täyttää asetetut vaatimukset, kun vaihdettava ilmavirta on rakennuksen tilavuuden verran kerran kahdessa tunnissa. Energiatehokkaasti toteutettu talo on tiivis, eikä lämmintä ilmaa karkaa hallitsemattomien ilmarakojen kautta.

Erilaiset sisäilman epäpuhtaudet ja kosteus täytyy kuitenkin saada ulos, ja tilalle tarvitaan raitista ilmaa. Siksi koti tarvitsee koneellisen ilmanvaihdon. Jatkuvasti toimivassa koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa käytetty ilma poistetaan ulos ja sen tilalle puhalletaan raitista ilmaa.

Pientaloissa uusiutuva energia tarkoittaa yleensä aurinkoenergiaa eli aurinkosähköä tai aurinkolämpöä. Näistä aurinkosähkö on Suomessa merkittävästi yleisempi tapa hyödyntää auringon energiaa. Aurinkoenergian tuotannon näkökulmasta Suomea voidaan verrata Saksan pohjoisosiin.

Uusiutuvalla energialla on mahdollista pienentää energialaskua. Uusiutuvan energian lisääminen rakennukseen pienentää myös rakennuksen E-lukua ja vaikuttaa näin positiivisesti rakennuksen energialuokkaan.

Uuden pientalon suunnittelussa kannattaa huomioida mahdollinen uusiutuvan energian asentaminen tulevaisuudessa. Uusiutuvan energian rakentamisen voi huomioida esim. katon suuntauksessa, huomioimalla aurinkopaneelien tuleva kiinnitys kattorakenteissa, suunnittelemalla rakennuksen sähköjärjestelmä riittävän joustavaksi tai varaamalla tilaa mahdolliselle sähkövarastolle tai suuremmalle lämminvesivaraajalle.

Rakennuksen kokonaisenergiankulutus ilmaistaan E-luvulla (kWhe/m2 vuodessa), jossa m2 on lämmitetty nettoala. E-lukua laskettaessa eri energiamuodoille käytetään energiakertoimia, jotka ohjaavat valitsemaan ympäristön ja ilmaston kannalta mahdollisimman haitattomia vaihtoehtoja. Lämmitystapavalinnalla on ratkaiseva merkitys rakennuksen kokonaisenergiankulutukseen ja E-lukuun.

U-arvo eli lämmönläpäisykerroin kuvaa rakenteiden eli seinien, ala- ja yläpohjan sekä ikkunoiden ja ovien lämmöneristyskykyä. Mitä pienempi U-arvo on, sitä paremmin rakenne eristää lämpöä. U-arvon yksikkö on W/(m2K) (wattia neliömetriä ja lämpöastetta kohti) eli se kertoo kuinka monta wattia lämpöä karkaa rakenteen läpi, kun sisä- ja ulkoilman välillä on yhden asteen lämpötilaero.

Lisää esimerkkikohteita löydät osoitteesta energiatehokaskoti.fi:

Katso tallenne Omakotiliiton Pientalon energialoikka -webinaarista:


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Omakotiliitto on pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden tuki, turva ja puolestapuhuja. Kuvassa perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.