Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah

Tentissä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.)

Vesihuoltolaki uudistuu, mikä uudistuksen tavoite on?

Uudistuksella pannaan toimeen hallitusohjelman kirjaus vesihuollon toiminnan turvaamisesta ja vesivarojen pitämisestä kansallisissa käsissä. Kirjauksen taustalla on eduskunnan yksimielisesti hyväksymä Vesi on meidän -kansalaisaloite. Tavoitteena on turvata vesihuollon tehokas toiminta ja huoltovarmuus, kun investointitarpeet kasvavat. Uudistuksella varmistetaan kuntien määräysvalta vesihuoltolaitoksissa, lisätään vesihuollon suunnitelmallisuutta ja vahvistetaan laitosten edellytyksiä pitää huolta vesihuoltoverkostosta. Muutoksilla turvataan vesihuollon toimintaedellytyksiä ja autetaan pitämään vesihuoltomaksut kohtuullisina ja tasapuolisina.

Uudessa lainsäädännössä suunnitellaan vesihuollon omistusoikeuden rajoittamista. Omakotiliiton mielestä vesihuolto tulisi pitää julkisessa omistuksessa. Mikä on kantasi vesihuollon omistamiseen?

Lailla tullaan edellyttämään, että kunnat säilyttävät määräysvaltansa vesihuoltolaitoksiin ja omistuksensa vesihuolto-omaisuuteen. Kunnille säädettäisiin myös etuosto-oikeus nykyisin yksityisessä omistuksessa olevien laitosten ja niiden omaisuuden mahdollisissa myyntitilanteissa. Osuuskuntamuotoinen vesihuoltotoiminta mahdollistetaan jatkossakin. Sääntelyllä varmistetaan julkisen määräysvallan säilyminen vesihuoltosektorilla, ja turvataan kunnille perustuslain mukainen itsehallinnon vaatima liikkumavara vesihuoltopalvelujen järjestämisessä. Mielestäni valittu malli on toimiva.

Kun tehdään muutoksia vesiosuuskuntalakiin, miten vältetään nopealla aikataululla tulevat kohtuuttomat investoinnit ja liittymismaksut?

On tärkeää, että keskitetyn vesihuollon taloudelliset toimintaedellytykset turvataan niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Tämä edellyttää vesihuollon kehittämistä suunnitelmallisesti sekä vesihuoltoverkostoon liittämisvelvollisuutta määrittävien toiminta-alueiden päivittämistä kunnissa. Tarkoituksenmukaiset ja ajantasaiset toimintaalueet takaavat vahvat ja toimintakykyiset vesihuoltolaitokset. Tällöin yhteiskunta voi luottaa saavansa turvalliset ja toimintavarmat vesihuoltopalvelut myös jatkossa. Kiinteistöjen liittyminen vesihuoltoverkostoon toimintaalueilla on edellytys keskitetyn palvelun toteutukselle ja ylläpidolle.

Vesihuoltolakiin ehdotetut toiminta-alueen päivitystä ja liittämisvelvollisuutta koskevat lainsäädäntömuutokset voivat vaikuttaa yksittäisten, pääosin taajamien ulkopuolisissa asutus- keskittymissä sijaitsevien, kiinteistöjen velvollisuuteen liittyä vesihuoltolaitoksen verkostoon. Ehdotetuilla muutoksilla ei aiheuteta kotitalouksille kohtuuttomia tilanteita. Tämä varmistetaan kiinteistön omistajan mahdollisuudella hakea vapautusta liittämisestä sekä asianmukaisilla siirtymäsäännöksillä.


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.