Uusiutuva lämmitysöljy – ekologinen ja taloudellinen valinta omakotitaloasujalle

Henkilö on huoltamassa omakotitalon öljylämmityslaitteistoa.
Asennusliikkeen asentaja vaihtaa poltinta uusiutuvaa lämmitysöljyä varten, mikä parantaa järjestelmän tehokkuutta ja vähentää päästöjä. Asennusliikkeen tulee olla Tukesin hyväksymä poltinhuoltoliike.

Jos kotona on käytössä toimiva öljylämmitysjärjestelmä, siirtyminen uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöön on helppoa.

Öljylämmitys on vuosikymmeniä ollut luotettava lämmitysmuoto monille omakotitaloille. Sen rinnalla on kuitenkin kasvanut ympäristötietoisuus ja tarve vähentää fossiilisten polttoaineiden päästöjä. Uusiutuva lämmitysöljy tarjoaa ratkaisun näihin haasteisiin yhdistäen ekologisuuden ja taloudellisuuden. Uusiutuva lämmitysöljy valmistetaan kasviöljyistä ja vastuullisesti tuotetuista jäte- ja tähderaaka-aineista eikä se sisällä lainkaan fossiilisia raaka-aineita. Tämä mahdollistaa jopa 90 % pienemmän hiilijalanjäljen tuotteen koko elinkaaren ajalta verrattuna perinteiseen lämmitysöljyyn, ja 100 % pienemmän käyttäjän kannalta. ”Uusiutuva lämmitysöljy palaa puhtaammin, jolloin se ei nokea lämmityskattilaa”, Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula kertoo. Tämä säästää polttoainetta, vähentää kattilan puhdistustarvetta ja parantaa lämmitysjärjestelmän tehokkuutta. ”Jo yhden millimetrin nokikerros kattilassa voi nostaa kulutusta noin viisi prosenttia.” Lisäksi uusiutuva lämmitysöljy on lähes hajutonta, mikä parantaa asumismukavuutta.

Helppo ja kustannustehokas siirtymä

Uusiutuva lämmitysöljy on helppo ottaa käyttöön olemassa olevissa lämmitysjärjestelmissä. Useimmissa tapauksissa riittää pienten säätöjen tai osien, kuten liekintunnistimen, vaihtaminen. ”Jos poltin on alle 10 vuotta vanha, se toimii yleensä hyvin uusiutuvan öljyn kanssa. Vanhemmissa polttimissa saattaa olla tarpeen vaihtaa liekintunnistin. Vanha poltin kannattaa tosin usein vaihtaa uuteen myös uuden polttimen tehokkuuden takia. Siten varmistetaan sen toiminta seuraavat noin 15 vuotta”, Hannula selventää. ”Tämä tekee siirtymästä sujuvan ja taloudellisesti järkevän.”

Ympäristöystävällinen valinta tulevaisuuteen

Tuleva rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) korostaa uusiutuvien energialähteiden merkitystä. Direktiivi asettaa tavoitteita, kuten fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisen lämmityksessä ja uusien rakennusten päästöttömyysvaatimukset. Uusiutuva lämmitysöljy on avainasemassa näiden tavoitteiden saavuttamisessa. ”Uusiutuvien polttoaineiden käyttö tarjoaa nopean tavan saavuttaa EU:n tavoitteet energiatehokkuuden parantamisessa ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä”, Hannula painottaa.

Uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöönotto on helppoa ja tarjoaa merkittäviä etuja niin ympäristön kuin kuluttajien kannalta.

Hybridilämmitys – tehokkuutta ja joustavuutta

Hybridilämmitys on taloudellinen ja tehokas ratkaisu, joka yhdistää erilaisia lämmitysmuotoja. Öljykattilan rinnalle voidaan asentaa esimerkiksi lämpöpumppu, jolloin uusiutuvaa lämmitysöljyä käytetään vain kovilla pakkasilla, ja leudommilla säillä hyödynnetään muita lämmitysmuotoja. Tämä vähentää öljynkulutusta ja parantaa samalla energiatehokkuutta. Hybridilämmitys sopii myös uusiin kiinteistöihin, jolloin järjestelmässä voidaan käyttää esimerkiksi tehokkaita kondenssikattiloita ja rakentaa varaajalähtöinen lämmitysjärjestelmä. Tällä saadaan pienennettyä lämmitysjärjestelmän lämpöhäviöitä ja siten nostettua sen energiatehokkuutta.

Kestävä valinta tulevaisuuteen

Uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöönotto on helppoa ja tarjoaa merkittäviä etuja ympäristön ja talouden kannalta. Se ei vaadi myöskään isoja investointeja, jos käytössä on jo toimiva ja hyväkuntoinen öljylämmitysjärjestelmä. Tämä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon kaikille, jotka haluavat vähentää hiilijalanjälkeään ja jatkaa öljylämmityksen käyttöä ympäristöystävällisellä tavalla. Nyt on oikea aika harkita siirtymistä uusiutuvaan lämmitysöljyyn ja edistää kestävämpää tulevaisuutta.

Yhteistyössä Lämmitysenergia Yhdistys


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.