När är det tillåtet att fälla träd på egen tomt eller beskära grenar på grannens träd? Huruvida det är tillåtet att fälla träd beror på om träden finns inom ett detaljplaneområde eller inte.
Enligt markanvändnings- och bygglagen (fr.o.m 1.1.2025 lag om områdesanvändning) krävs vanligtvis ett tillstånd för miljöåtgärder för att fälla träd på egen tomt inom ett detaljplaneområde eller där byggförbud gäller i avvaktan på en ny detaljplan.
Tillstånd behövs även inom generalplaneområden om planen så bestämmer. Om åtgärden bedöms ha ringa effekter behövs inget tillstånd. Tillstånd behövs inte heller för arbeten som är nödvändiga för att genomföra general- eller detaljplanen eller för arbeten som överensstämmer med ett beviljat bygglov eller åtgärdstillstånd.
Bedömningen av vad som anses vara en ringa effekt är fallbaserad och beror på hurdant område samt hurdana träd det gäller. Fällande av landskapsmässigt betydelsefulla, som till exempel ståtliga gamla enskilda träd, trädgrupper, trädalléer eller liknande förutsätter vanligtvis tillstånd. Detaljplanen kan även innehålla skydds-, kvantitets- eller andra bestämmelser för träd.
Byggnadstillsynsmyndigheterna kan ha olika bestämmelser och regler för den egna kommunen. Därför är det viktigt att utreda de specifika instruktionerna som gäller trädfällning inom den egna kommunen.
Träd som är farliga för sin omgivning är en separat kategori – dessa träd kan i princip fällas utan tillstånd. Fastighetsägaren måste dock vid behov kunna visa i efterhand att trädet var farligt. Dessutom kan myndigheten kräva att ett träd som fällts för att det var farligt ersätts med ett nytt motsvarande träd.
Om ett träd växer längs tomtgränsen måste fällningen avtalas med grannen.
Rätten att fälla träd och beskära grenar begränsas till den egna tomten. Om ett träd växer längs tomtgränsen måste fällningen avtalas med grannen. Om trädet växer på grannens sida har man naturligtvis inte rätt att fälla trädet eller beskära grenarna.
Enligt lagen angående vissa grannelagsförhållanden får dock en granne ta bort rötter och grenar som tränger in på ens tomt om de orsakar konkreta men eller olägenheter och ägaren inte har tagit bort dem trots uppmaning. Olägenheten, såsom exempelvis förorening av fastigheten, särskilt stor skuggning, skador på beläggningen orsakade av rötter eller skada på byggnaden, måste kunna bevisas. Fastighetsägaren, på vars sida trädet är beläget, måste ges rimlig tid att agera först. Dock bör man inte för ivrigt ge sig på att beskära andras grenar, eftersom träets ägare kan ha rätt till skadestånd om trädet skadas.
Saara Mantere
Jurist, Advokatbyrå Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy