Muotokuva Omakotiliiton liittohallituksen 2. varapuheenjohtajasta Harri Nurmesta.

Otsikon mukainen kysely on lähes maan tapa täällä Varsinais-Suomessa Turun kupeessa, jossa kirjoittajakin asustaa. Kysymyksen voisi selkokielelle suomentaa, että haluaisitko mahdollisesti toimintaan jotain muutosta?

Omakotiliitossa on jäseninä yli 200 itsenäistä paikallisyhdistystä ja niiden mukana noin 70 000 jäsentä. Jokainen jäsenyhdistys vastaa itse omista tapahtumistaan ja tiedotuksistaan omalle jäsenkunnalleen sekä myös uusien jäsenten hankinnasta. Omakotiliitto valtakunnallisena keskusjärjestönä taas toimii aktiivisesti edunvalvojana kaikkien pientalo- ja vapaa-ajan asukkaitten puolesta. Tärkeänä tehtävänä on myös tukea jäsenyhdistystemme toimintaa kehittämällä apuvälineitä, materiaaleja ja palveluita paikallisyhdistysten aktiivien ja jäsenten avuksi.

Omakotiliitto on asemassa, jossa keskusjärjestömme edunvalvontatyö on todettu tärkeäksi ja ajan hetkessä toimivaksi. Tämä ilmenee muun muassa asumista koskevina lausuntopyyntöinä ja läheisenä yhteistyönä sidosryhmien sekä valtion ja kuntien päättäjien kanssa. Omakotiliiton edustus on myös pyydetty mukaan useisiin toimikuntiin ja yhteistyöelimiin valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Tämä edellä mainittu Omakotiliiton toiminnan arvostus on vaatinut ajassa mukana pysymistä! On seurattava aktiivisesti lainsäädäntötyötä, yleisiä tapahtumia koko Suomen alueella ja Euroopassa sekä oltava hyvin verkostoituneena mukana yhteisöissä, joissa käsitellään meidän jäsenkuntamme asumismahdollisuuksiin, elämiseen ja kustannusten kehitykseen vaikuttavia päätöksiä.

Huomioimmeko me myös paikallisyhdistyksissä, että jäsenkuntamme tarpeet ja toiveet ovat muuttumassa?

Yhteiskunta ympärillämme muuttuu, mutta huomioimmeko me myös paikallisyhdistyksissä, että jäsenkuntamme tarpeet ja toiveet ovat muuttumassa ja se, miten on toimittu edelliset 20 vuotta, ei välttämättä kiinnosta sellaisenaan enää uusia jäseniä? Yhdistysten aktiivitoimijat ikääntyvät ja voi tulla eteen aika, jolloin pitää vakavasti miettiä yhdistyksen toiminnan jatkoa.

Nuorempien aktiivitoimijoiden saaminen mukaan toimintaan on haastavaa. Nuoret eivät enää halua sitoutua ”eliniäksi”, mutta he voivat olla kiinnostuneita selkeistä tehtävistä yhdistyksen sisällä. Olemmeko me paikallisyhdistysten aktiivitoimijat tunnistaneet ympäristömme muutokset ja tartummeko kiinni uusiin mahdollisuuksiin? Onko oman yhdistyksesi toiminta mukautunut ympäristömme muutoksiin – ajan hengessä?


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.