Kunnan ja kunnanjohtajan näkökulmasta omakotiyhdistyksillä ja ylipäänsä järjestöillä on tärkeä rooli kuntalaisten arjen sujuvuudessa. Ne pystyvät välittämään kuntalaisten toiveita ja tarpeita asuinalueiden kehittämiseksi.
”Kun tapaamiset kunnan, yhdistysten ja asukkaiden välillä ovat säännöllisiä, saadaan kerättyä tärkeää tietoa, jonka avulla asuinalueita voidaan kehittää viihtyisämmiksi. Usein kyse on pienistä suurista asioista”, näkee Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi.
Kunta on monen eri toimijan yhteisö, hän painottaa.
On tärkeää, että ne, joita asia erityisesti koskee, saavat kertoa mielipiteensä.
”Siksi päätöksenteossa on otettava huomioon koko kuntayhteisö mahdollisimman laajasti. On tärkeää, että ne, joita asia erityisesti koskee, saavat kertoa mielipiteensä. Asukkaita osallistava ote luo parempaa ja vaikuttavampaa päätöksentekoa.”
Kempeleen kunta tunnetaankin nimenomaan osallistavasta päätöksentekomallistaan. Se poikkeaa valtavirrasta sikäli, että kunnanvaltuuston jäsenet jakautuvat hallitukseen ja neljään eri valiokuntaan. Valiokunnissa ei tehdä päätöksiä, vaan ainoastaan ohjauksia päätöksenteon pohjaksi.
”Tämä vapauttaa keskustelua, ja erilaiset näkökulmat pääsevät paremmin esiin jo asioiden valmistelun alkuvaiheessa. Tällä toimintatavalla pystytään huomioimaan kattavammin sekä viranhaltijoiden että luottamushenkilöiden näkemykset käsiteltävänä olevasta asiasta”, kertoo Lohi.
Kempeleessä kuntalaisia yritetään aktivoida monin tavoin kunnan kehittämiseen.
”Järjestämme erilaisia kyselyjä ja teemailtoja valmisteltavista asioista, joissa yritämme puristaa kuntalaisten näkemyksiä esiin”, kertoo Lohi.
Kempeleessä tavoitteena on luoda hyvä paikka asua, elää ja rakentaa. Tässä omakotiyhdistys voi olla tukena, näkee kunnanjohtaja.
”Kun kuntalaiset kokevat, että omakotiyhdistystoiminnalla voidaan edistää ja parantaa asumisen viihtyisyyttä, toimintaan osallistuminen innostaa. Tältä osin Kempeleessäkin on vielä paljon potentiaalia käyttämättä”, sanoo Tuomas Lohi.
Jatkuvaa vuoropuhelua yhdistyksen ja kunnan välillä
Paikallinen vaikuttaminen oman asuinalueen ja kunnan asioihin on yksi omakotiyhdistysten kulmakivistä. Yhdistyksen ja kunnan on hyvä pitää yllä jatkuvaa vuoropuhelua avoimuuden ja luottamuksen luomiseksi ja ylläpitämiseksi. Perusteet saa haltuun yhdistyksen konkareilta ja Omakotiliiton Kansalaisjärjestöstä kunnan kaveri -oppaasta.