Mitä pitää ottaa huomioon, jos haluaa rakentaa aidan omalle tontille? Millaisia rakennusmääräyksiä aidoista annetaan ?
Kun suunnitellaan aidan rakentamista taloyhtiön tai omakotitalon kiinteistön rajalle, ensimmäiseksi kannattaa tutustua oman kunnan rakennusmääräyksiin ja siihen, mitä alueen asemakaavassa ja rakennusohjeissa sanotaan aidoista. Aitojen ohjeet vaihtelevat kunnittain. Ohjeita ja määräyksiä annetaan esimerkiksi aidan sijaintiin, korkeuteen ja materiaaliin. Joissakin kunnissa aitojen rakentaminen voi edellyttää myös toimenpideluvan hakemista.
Lähtökohtana on, että aidan rakentamisesta tontin rajalle tulee sopia naapurikiinteistön omistajan kanssa. Rakennusmääräysten mukaan naapurin suostumus voidaan tarvita, vaikka aita rakennettaisiin lähemmäs rajaa kuin mitä aidan korkeus on. Suostumus tulee pyytää kirjallisesti.
Rakennusvalvonta voi lain perusteella antaa luvan aidan rakentamiseen, vaikka naapurin suostumusta ei olisi saatu. Silloin aidan sijoittamiseen rajalle täytyy olla erityisiä syitä, eikä naapurille aiheutuva haitta saa olla merkittävää. Rakennusvalvoja voi tarvittaessa päättää aidan materiaalista ja ulkonäöstä sekä kustannusten jakautumisesta naapureiden kesken.
Jos lupaa aidan rakentamiseen kiinteistön rajalle ei saada, aita on sijoitettava kokonaisuudessaan kiinteistön omalle tontille. Siinä tapauksessa aita on sijoitettava niin, että sitä voidaan huoltaa kiinteistön omalta puolelta.
Koko aitaa koskevista toimenpiteistä tulisi sopia yhdessä.
Joskus syntyy kiistoja myös ylläpidosta. Jos aita on sijoitettu rajalle eivätkä naapurit ole toisin sopineet, on katsottava, että jokainen kiinteistönomistaja vastaa aidan kunnossapidosta oman kiinteistönsä puolelta. Koko aitaa koskevista toimenpiteistä tulisi sopia yhdessä. Kun kiinteistön omistaja antaa luvan aidan sijoittamiseen rajalle, kiinteistön omistaja on myös voinut olettaa, että aidan kunnossapitovastuu kokonaisuudessaan on sen rakentajalla.
Jos aidan ylläpidosta ja kustannusten jakamisesta syntyy erimielisyyttä, rakennusvalvonta ei voi asiaa ratkaista. Tällaiset riidat on ratkaistava siviilioikeudessa. Jos aitaa voidaan pitää ympäristölle haitallisena tai sen katsotaan olevan ristiriidassa asemakaavan kanssa (esimerkiksi liian korkea kuusiaita), rakennusvalvonta voi kehottaa kiinteistönomistajaa korjaamaan tilanteen.
Marina Furuhjelm
Asianajaja, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy
Sopimuspohja raja-aidasta sopimiseen Omakotiliiton jäsenille
Tietopankin osiosta Naapurit löydät mallisopimuspohjan raja-aitaan liittyvistä asioista sopimiseen naapurin kanssa. Tiedosto näkyy vain Omakotiliiton jäsenille, kirjaudu sisään verkkosivuille ladataksesi sopimuspohjan. Tutustu kirjautumisohjeisiin.
Etkö ole Omakotiliiton jäsen? Tutustu monipuolisiin jäsenetuihin ja tule mukaan!