Kivaa vaihtelua kotiympyröihin, tietoa omista kotinurkista ja yhteisöllisyyttä, sitä omakotiyhdistyksessä toimiminen on parhaimmillaan, sanovat nuoret omakotiyhdistysaktiivit.
Muuttaessaan kuopiolaiselle omakotialueelle Riikka Rainio ei tuntenut montaakaan ihmistä alueelta. Kun hän kuuli omakotiyhdistyksestä, se tuntui sopivalta tavalta tutustua ihmisiin ja löytää yhteisöllisyyttä.
Ja kun kaupungin tonttivuokria päätettiin yllättäen korottaa ja omakotiyhdistys otti asiaan kantaa, huomasi Riikka, että omakotiyhdistyksen kautta on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa omien kotinurkkien asioihin.
”Yhdistyksellä on jo yhteydet kuntaan olemassa, ja isommalla joukolla on enemmän vaikutusvaltaa kuin yksittäisellä henkilöllä.”
Nyt Riikka Rainio toimii Niiralan omakotiyhdistyksen puheenjohtajana. Hänen verkostonsa alueella on kasvanut ja juuret kotiseutuun syventyneet. Lisäksi hän on oppinut, miten asioihin voi vaikuttaa.
Omakotiyhdistyksiä on yli 200 ympäri Suomen. Ne kuuluvat valtakunnalliseen Omakotiliittoon, joka tarjoaa jäsenilleen neuvontaa ja tietoa kodin ja lähiympäristön hyvässä kunnossa pitämiseksi.
Lisäksi liitto tekee vahvaa edunvalvontatyötä päättäjien suuntaan, jotta kaikilla olisi mahdollisuus asua haluamallaan tavalla. Jäseniksi voivat liittyä kaikki asumismuodosta riippumatta.
Paikallisen vaikuttamisen ja yhteisöllisyyden lisäksi yhdistyksissä on monenlaista toimintaa, eikä rajoja aseta kuin oma mielikuvitus.
Lieksalaisen Aki Ikosen sai omakotiyhdistykseen mukaan puhdas uteliaisuus. Hänelle hauskinta mukana olemisessa ovat erilaiset tapahtumat. Niissä hän on tutustunut lieksalaisiin, joita ei olisi muutoin tullut tavanneeksi.
”Tutustutaan toisiimme ja pidetään hauskaa yhdessä”, Aki sanoo.
Hän on saanut houkuteltua omakotiyhdistystoimintaan mukaan useita kavereitaan ja kavereiden kavereita.
Keski-ikä yhdistyksessä on 40 vuotta. Akin mielestä parasta on, kun voidaan yhdistää nuorten ideat ja yhdistyksessä pidempään toimineiden kokemus. Omakotiyhdistys yhdistää kaiken ikäisiä, asuinalueen historiaa tuntevat ja tulevaisuudesta kiinnostuneet asukkaat.
Toiminnan kautta Akin kiinnostus paikallisiin asioihin syveni, ja hänestä tuli Lieksan omakotiyhdistyksen puheenjohtaja.
”Minut otettiin yhdistyksessä todella hyvin vastaan”, Aki sanoo.
Kai Ikoselle Keski-Karjalan Omakotiyhdistyksestä sydäntä lähellä on lapsiperheille sopiva toiminta.
”Kiteellä on paljon mahtavia juttuja, mutta vanhemmilla jäsenillä ei ole välttämättä kosketusta siihen, millaista toimintaa lapsiperheet kaipaavat. Kun nuoret tulevat mukaan toimintaan, saadaan kivoja juttuja nuorille ja lapsiperheille”, hän miettii.
Raumalainen Mika Korhonen Rauman Pientalot ry:stä innostui omakotiyhdistystoiminnasta päästessään jyvälle, mitä kaikkea yhdistyksessä voi tehdä, miten asioihin voi vaikuttaa ja millaisia etuja voi hankkia jäsenille.
Hän uskoo, ettei monikaan ole tietoinen siitä, mihin kaikkeen omakotiyhdistys tarjoaa mahdollisuuksia. Yksin ei kannata tuskailla kotikadun kuntoa tai mahdottomia asumiskuluja, vaan mennä mukaan toimintaan, sillä jokaisen panoksella on merkitystä.
Omakotiyhdistystoiminta antaa eväitä myös työelämään, kokevat Riikka Rainio ja Aki Ikonen. Työnantajat arvostavat aktiivisuutta yhdistystoiminnassa, ja samalla omat verkostot laajenevat.
Kaikki toivovat lisää nuoria ja lapsiperheitä omakotiyhdistyksiin. Jokaiselle löytyy varmasti paikkansa yhdistystoiminnasta oman kiinnostuksen kohteiden mukaan, he sanovat, eikä tarvitse olla mitenkään erityisen sosiaalinen luonne. Jokaisella on ammattinsa, harrastuksensa, koulutuksensa ja kiinnostuksenkohteidensa kautta ainutlaatuista osaamista, jota voi tuoda mukaan.
”Voi olla mukana pienestikin, auttaa vaikka Instagram-postauksia tekemällä, ihan sen mukaan mihin itsellä on aikaa ja kiinnostusta”, sanoo yhdistyksensä somevastaavana toimiva Kai Ikonen.
”Vaikka omakotiyhdistystoimintaan menee aikaa, niin menee kaikkeen muuhunkin elämässä, ja oman kotiseudun viihtyisyys, turvallisuus ja palveluiden toimivuus ovat merkityksellisiä asioita jokaiselle. Tästä saa niin paljon rikkautta ja vaihtelua elämään. Ei jää omaan ruuhkavuosien keskiöön pyörimään”, summaa Riikka Rainio.
Artikkelia muokattu 9/2023
Tehokkaasta toiminnasta tuloksiin
Nuoret omakotiasukkaat ovat loikanneet innokkaasti mukaan omakotiyhdistysten toimintaan. Nuoret ovat huomanneet yhdistyksen tehokkaaksi tahoksi vaikuttaa tai heitä on pyydetty ravistelemaan paksusti pölyttyneitä toimintasuunnitelmia.
Rohkaisen ”kasarilaisia” tutustumaan omaan jäsenyhdistykseensä ja yllättymään yhdistyksen mahdollisuuksista. Kannustan myös aktiiveja pyytämään nuoria mukaan ja antamaan heille näytön paikan. Nuoret tuovat mukanaan vähemmän puhetta ja enemmän tekoja!
Omakotiliittokin aktivoi nuorempaa jäsenkuntaa ottamaan vastuuta tärkeistä teemoista. Kestävän kehityksen ohjelma on nuorempien jäsenten kekseliäissä käsissä.
Omakotiliittonuoret kokoontuvat yhteiseen tapaamiseensa loppukesällä. Yhdistysten kannattaa tukea nuoren jäsenen verkostoitumismatkaa. Omakotiliiton 75. toimintavuoden teemana olkoon menoa ja meininkiä mutkattoman mukavasti!
Sami Toivanen
Omakotiliiton järjestöpäällikkö
Kuin yksi suuri perhe!
Omakotiliittoon kuuluu 233 paikallisyhdistystä ja yli 70 000 jäsentä. Suomessa on yhteensä noin 1,2 miljoonaa pientaloa ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Omakotiyhdistyksen tarkoituksena on koota yhteen alueen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaat ja sen myötä yhdessä vaikuttaa paikallisesti asumisen asioihin. Tervetuloa mukaan!
Lue tästä, miksi omakotiyhdistyksen jäsenyys kannattaa!
Jäsenmaksu vaihtelee yhdistyksittäin. Jokaisen yhdistyksen jäsenmaksun suuruus löytyy sen kotisivuilta, jotka löydät täältä. Jos et tiedä yhdistystäsi, jätä valinta tyhjäksi liittymislomakkeella ja me etsimme sinulle sopivan yhdistyksen osoitteesi perusteella.