Kuvassa rakenteilla olevaa Lohjan asuntomessualuetta
Lohjan asuntomessut nousevat paikoilleen keväällä 2021

Lohjalla käy tänä vuonna huiske. Samaan aikaan kun asuntomessualue nousee Lohjanjärven rantamaisemiin, valmistautuu Lohjan Seudun Omakotiyhdistys messuponnistukseen.

Kesän Asuntomessuilla Omakotiliiton ständillä touhuaa Asuntomessuilla joka päivä omakotiyhdistyksen edustajia.

”Tervetuloa nykyiset jäsenet pohtimaan ajankohtaisia edunvalvontakysymyksiä, ja tervetuloa uudet jäsenet kuulemaan tarjoamistamme paikalliseduista”, toivottaa puheenjohtaja Tuomo Paaso.

Touko-kesäkuussa kopsahtaa moniin alueen postilaatikoista myös yhdistyksen Omakotinen-lehti, jota painetaan tällä kertaa jopa 15 000 kappaletta.

Aktiivinen yhdistys on tottunut keräämään ihmisiä yhteen asuntomessujen ohella monissa muissakin tapahtumissa. Paaso ei suotta mainosta Lohjaa vireäksi asuinkunnaksi: Karjalohjan Puujärvipäivät sekä Lohjan Omenakarnevaalit ja Virkkala-päivät ovat suosittuja tapahtumia, jotka vetävät paljon väkeä ja tarjoavat mainion tilaisuuden kuulla paikallisesta edunvalvonnasta ja jäseneduista.

Lisätohinaa Lohjanharjulle ja ympäristöön tuovat 8 516 vapaa-ajan asunnon asukkaat. Lohjan ja Siuntion toistasataa järveä ja lampea houkuttavat mökkiläisiä kesäasukkaiksi, koronan myötä yhä enemmän myös pitkin vuotta asuviksi. Vapaa-ajan asukkaita onkin paljon yhdistyksen jäsenenä.

Lohjan Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Paaso.

Vapaa-ajan asuntoihin, tai oikeastaan kaikkeen kaavoitukseen, liittyy yhdistyksen tärkeä tavoite ja paikallisen edunvalvonnan näkökulma.

”Haluamme säilyttää Lohjan elinvoimaisena ja viihtyisänä kaupunkina, jossa on toimivat asuntomarkkinat. Kaupungin päätöksenteon pitää olla jouhevaa, jotta vapaa-ajan asukkaat voivat halutessaan muuttaa asuntonsa vakituiseksi asunnoksi. Mitä enemmän vapaa-ajan asukkaita meillä on ympärivuotisesti, sitä enemmän yrityksillä on asiakkaita ja sitä elinvoimaisempi kaupunki.”

Yhdistys reagoi aktiivisesti kaikkiin kaupungin vireillä oleviin kaavoihin.

”Rantakaavojen suunnittelu on tärkeää käynnistää, silloin vapaa-ajan asuntoja voidaan lisätä tuhansia”, Paaso visioi. ”Keskustan lisäksi asuntoja pitää olla tarjolla myös Lohjan kylillä, haja-asutusalueella. Tänne muuttaa koko ajan lapsiperheitä, jotka haluavat asua omakotitalossa.”

Asuntomarkkinoiden toimivuuteen liittyy myös vanhojen omakotitalojen kunnossapito. ”Haluamme jakaa tietoa ja tukea niin, että ihmiset pitävät huolta taloistaan ja uskaltavat myydä, ostaa ja rakentaa taloja Lohjalla.”

Taloista huolehtiminen näkyy kevät- ja syyskokouksen yhteydessä järjestettyinä avoimina iltoina, joissa jaetaan tietoa muun muassa remontoinnista, rakentamisesta, energiasta, jätevesiasioista ja ostajan ja myyjän vastuista talokaupan yhteydessä.

Toimiviin asuntomarkkinoihin liittyy sekin, että keskustaan rakennetaan tarpeeksi kerrostaloja, joihin iäkkäämmät voivat halutessaan muuttaa. Silloin omakotitalot vapautuvat lapsiperheille.

Puheenjohtajan äänestä kuultaa ylpeys kotiseudusta. Asuntomessuille tulijaa hän kannustaa varaamaan viikon tai pari Lohjaan ja viereiseen Raaseporiin tutustumiseen, niin paljon nähtävää on.

Messujen vieressä on Tytyrin kaivosmuseo, jossa pääsee 80 m maan alle. Karkalin luonnonsuojelualue on tunnettu laajoista pähkinäpensaslehdoistaan. Sammatista puolestaan löytyy Elias Lönnrothin lapsuudenkoti Paikkarin torppa, ja Karjalohjalla Torholan luola on Suomen suurin kalkkikiviluola. Raaseporin ruukkialue on ehdottomasti käymisen arvoinen myös, Paaso mainostaa.

Yöpymiseen sopii Kisakallion urheiluopisto, jonka lähellä on erämaa-alue luontopolkuineen ja laavuineen. ”Unkan baarissa Karjalohjalla taas voi tavata vaikka mökkeileviä presidenttejä”, Paaso vihjaa.

2 000 jäsenen omakotiyhdistys on Uudenmaan toiseksi suurin ja Suomen kolmanneksi suurin Omakotiliiton jäsenyhdistys. Alueen asuntokunnista 65 prosenttia asuu omistusasunnoissa, mikä näkyy jäsenmäärässä. Suuri yhdistys pystyy hyvin välittämään asukkaiden näkökulman kaupungin kehittämiseen. 

Mökkeily, vapaa-ajan asuminen, kausiasuminen

kakkosasunnolla vietettyä aikaa kuvataan monin sanoin. Monipaikkaisuuden ideaa on alettu lämmittää kuin rantasaunaa juhannuksena. Etätyön lisääntyminen tekee entisestä löhöilykeitaasta tehokkaan työpisteen. Perinteiset mökkikunnat pohtivat kiivaasti, miten tukea kausiasumisen kasvua ja saada kuntaan toimeliaisuutta lomakauden ulkopuolellakin.

Lohja on Suomen suurimpia mökkikuntia, joten kaupungilla on mahdollisuus profiloitua kausiasumisen kärkikuntana pientalovaltaisuuden ohella. Lohjan sijainti mahdollistaa etätyön lisäksi pendelöinnin mökiltä. Lohjan Seudun Omakotiyhdistys on aktiivinen vaikuttaja kunnan päätöksenteossa, joten kaupungilla on loistava tilaisuus houkutella sekä vakituisia että kausiasukkaita.

Missä asennossa oma kuntasi kohtaa uuden normaalin? Nyt on otollinen hetki omakoti- ja vapaa-ajan asukkaiden yhdistyksille ryhtyä kunnan kumppaniksi ja keskeiseksi vaikuttajaksi pientalo- ja vapaa-ajan asumisen kehittämiseksi paikallisella tasolla.

Sami Toivanen
Omakotiliiton järjestöpäällikkö

Omakotiliittoon kuuluu 233 paikallisyhdistystä ja yli 70 000 jäsentä. Suomessa on yhteensä noin 1,2 miljoonaa pientaloa ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Omakotiyhdistyksen tarkoituksena on koota yhteen alueen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaat ja sen myötä yhdessä vaikuttaa paikallisesti asumisen asioihin. Tervetuloa mukaan!

Lue tästä, miksi omakotiyhdistyksen jäsenyys kannattaa!

Jäsenmaksu vaihtelee yhdistyksittäin. Jokaisen yhdistyksen jäsenmaksun suuruus löytyy sen kotisivuilta, jotka löydät täältä. Jos et tiedä yhdistystäsi, jätä valinta tyhjäksi liittymislomakkeella ja me etsimme sinulle sopivan yhdistyksen osoitteesi perusteella.


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.