Kuvassa kolme Kuopion omakotiyhdistysaktiivia Puijon tornin juurella
Kuopion omakotiyhdistysaktiiveja Puijon tornin juurella.

Omakotiyhdistys antaa mahdollisuuden vaikuttaa itselle läheisiin asioihin, omiin kotikulmiin. Samalla tekee arvokasta vapaaehtoistyötä ja on osa suurempaa yhteisöä.

Kun kuopiolainen Raija Purkunen avasi Savon Sanomat muutama viikko sitten, hän hämmästyi. Samoin teki moni muukin aamuinen lehdenlukija. Kuopio aikoo korottaa rajusti vuokratonttiensa hintoja niin, että esimerkiksi rintamamiestontin vuosivuokra nousee 290 eurosta jopa 1500 euroon.

Kuten usein ennenkin tiukassa paikassa, Raija soitti Omakotiliiton järjestöpäällikkö Sami Toivaselle ja kysyi, millaiset mahdollisuudet Omakotiyhdistyksellä on vaikuttaa asiaan. Keneen pitäisi ottaa yhteyttä ja miten edetä, jotta korotuksia voisi järkeistää. He alkoivat tutkia, millaisiin indekseihin korotukset nojautuvat, ja miksi korotukset ovat erisuuruisia naapureille.

”Kaupunki sivuutti asukkaat päätöksessä kokonaan. Nyt moni on hädässä liian rajusti nousevien vuokrien vuoksi. Yhdistyksenä meillä on paremmat mahdollisuudet saada vuokrat kaikille tasapuolisiksi ja porrastaa korotuksia”, Raija sanoo.

Tonttivuokrien nousun hillitseminen ei ole ensimmäinen asia, johon Kuopion omakotiyhdistys vaikuttaa. Viime vuonna tapetilla oli kiinteistöverotus, ja vaikka verotus nousi, ei työ mennyt hukkaan, tuumii Raija. Omien kotikulmien asioihin kannattaa aina yrittää vaikuttaa.

Ja sitten oli kynäjalavien tarina, johon Ylekin tarttui. Kaupunki on istuttanut asukkailta mitään kysymättä vuokratonttiensa ja kadun väliselle kaistaleelle 22-metriseksi kasvavia puita, jotka ovat kaikin tavoin epäsopivia ympäristöönsä.

”Puut ovat liian suuria pienille tonteille ja varjostavat taloja”, Raija listaa ongelmia. ”Talojen rakenteet eivät pääse kuivumaan ja tulee kosteusongelmia. Juuret kiemurtelevat salaojiin ja vievät elinvoiman kaikilta muilta kasveilta. Pihamme ovat pelkkää hiekkaa ja multaa, eikä pölyttäjillekään ole enää ruokaa.”

Yksin taisteluita ei voiteta, mutta yhdessä olemme osa suurempaa kokonaisuutta, hän painottaa. Kynäjalavien tapauksessa hän keräsi ensin naapurustosta adressin, jonka allekirjoittivat lähes kaikki alueen asukkaat. Sitten hän alkoi miettiä, olisiko Omakotiyhdistyksellä vielä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa. Saman tien Raijasta tuli yhdistyksen puheenjohtaja, myöhemmin myös piirin puheenjohtaja.

Hänestä liiton tarjoama lakineuvonta on korvaamaton apu monessa kinkkisessä asiassa. Jäseniä hyödyttävät myös puutarhaneuvonta, webinaarit asumiseen liittyvistä aiheista ja omakotitalkkari, joka on otettu ilolla vastaan Kuopion omakotiyhdistyksen jäsenien keskuudessa.

Omakotiyhdistyksessä mukana oleminen opettaa joka päivä asioita, joista ei muuten tietäisi.

”Ei ole sellaista päivää, etteikö tulisi jotain uutta vastaan”, Raija sanoo. ”Se on itselleni suurin anti. Ja kun itse on saanut tietoa ja apua, sitä haluaa antaa eteenpäin ja auttaa muita ihmisiä. Tämä on tarpeellista vapaaehtoistyötä.”

Omakotiliitosta saa apua milloin missäkin asiassa.” Aina voi kysyä mistä tahansa kysymyksestä, että voiko näihin meidän omiin, lähiympäristön asioihin vaikuttaa, ja neuvoja saa hirveän nopeasti”, Raija sanoo.

Hänestä on ongelma, että maailma pursuaa tietoa, eikä aina tiedä mihin voi luottaa. ”Mutta olen oppinut, että jos tieto tulee Omakotiliitosta, se on varmasti oikein, niin monen asiantuntijan kääntämää, vääntämää ja testaamaa tieto on.”

Yhdessä tekeminen on ihmisen hyvinvoinnin tärkeimpiä rakennuspalikoita, sen on huomannut myös Kuopion yhdistyksen väki. ”Emme voi ajatella, että meille kaikki tässä ja nyt, vaan pitää ajatella yhteisöllisesti. Kun voi tehdä jotain toisten hyväksi ja antaa tietoa, siitä tulee hyvä mieli kaikille”, Raija summaa.

Omakotiliittoon kuuluu 233 paikallisyhdistystä ja yli 70 000 jäsentä. Suomessa on yhteensä noin 1,2 miljoonaa pientaloa ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Omakotiyhdistyksen tarkoituksena on koota yhteen alueen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaat ja sen myötä yhdessä vaikuttaa paikallisesti asumisen asioihin. Tervetuloa mukaan!

Lue tästä, miksi omakotiyhdistyksen jäsenyys kannattaa!

Jäsenmaksu vaihtelee yhdistyksittäin. Jokaisen yhdistyksen jäsenmaksun suuruus löytyy sen kotisivuilta, jotka löydät täältä. Jos et tiedä yhdistystäsi, jätä valinta tyhjäksi liittymislomakkeella ja me etsimme sinulle sopivan yhdistyksen osoitteesi perusteella.


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.