Talon sulakkeet

Sähkölaitteiston ikääntyminen ja kunnossapidon laiminlyönnit nakertavat kodin sähköturvallisuutta.

Vaikka sähkölaitteiston määräaikaistarkastukset eivät ole pakollisia asuinrakennuksissa, omakotitalon ja kesämökin vanhoja sähköasennuksia on hyvä tarkastuttaa aika ajoin ammattilaisella.

− Vanhojen asennusten ei tarvitse täyttää nykymääräyksiä, mutta niiden pitää olla kunnossa ja niiden käytön täytyy olla turvallista, sanoo ylitarkastaja Sakari Hatakka Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Ikääntyessä sähköasennusten vikaantumisen ja siitä johtuvien vahinkojen riski kasvaa. Komponentit kuluvat ja likaantuvat sekä liitokset löystyvät, mikä voi aiheuttaa sähköiskun, palovaaran tai pelkästään käyttökeskeytyksen, joka pahimmillaan sulattaa pakastimen ja jäädyttää talvella vesiputket.   

Esimerkiksi 1950- ja 1960-luvuilla sähköasennuksissa käytettiin kangas- ja metallipäällysteisiä johtoja, joiden eristeet voivat olla jo täysin hapertuneita. Tiensä päässä ovat myös saman aikakauden asennuskalusteet kuten pistorasiat ja valokytkimet. Jyrsijät saattavat nakertaa kaapeleita ja sähköjohtoja uudemmissakin taloissa ja kulkeutua jopa sähkökeskukseen. Voi myös olla, ettei talon sähkökeskusta ole koskaan avattu ja siistitty.
Lähes ainoa takautuva vaatimus vanhoille sähköasennuksille on se, että korjaustöissä pesu- ja ulkotilojen maadoittamattomat pistorasiat pitää vaihtaa maadoitetuiksi, kun normaalisti rikkoontuneen pistorasian voi vaihtaa ehjään samanlaiseen. 

− Niihin vaaditaan myös vikavirtakytkin, joka suojaa käyttäjää sähkölaitteiston vikaantumisen ja väärän käytön aiheuttamilta seurauksilta, sanoo tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähköinfo Oy:stä.

Reagoi poikkeamiin

Kiinteistön sähköasennukset ja -laitteet muodostavat yhdessä sähkölaitteiston. Lain mukaan sähkölaitteiston haltija – omistaja tai vuokralainen – on vastuussa kiinteistön sähköturvallisuudesta.

Asukkaat voivat itse vaikuttaa sähköturvallisuuteen tarkkailemalla kytkimien, pistorasioiden, valaisinten ja sähkökeskusten kuntoa ja reagoimalla muutoksiin. Jos sähkölaite käryää, välkkyy, ritisee, halkeilee tai sulake palaa tai suojalaite laukeaa toistuvasti, syy pitää kartoittaa.

− Kannattaa myös selvittää ennakkoon, mistä kiinteistön sähköt saa tarvittaessa katkaistua, ja pitää palovaroittimet kunnossa, Sakari Hatakka sanoo.

Kesällä sähkölaitteita käytetään paljon ulkona. Rakennusten vikavirtasuojaus tuli laajemmin pakolliseksi vasta kevään 2008 jälkeen rakennettuihin taloihin. Vikavirtakytkimet on kuitenkin syytä asennuttaa myös sitä vanhempien talojen ulkopisto-
rasioihin.

Salama voi vahingoittaa hyvääkin sähkölaitetta ja aiheuttaa palovaaran. Ukkosvahinkoja tapahtuu etenkin ilmajohtoalueilla, missä sähkölaitteet kannattaa ukonilmalla kytkeä irti pistorasioista.  

Vältä jatkojohtoja

Mitä vanhempi rakennus, sitä vähemmän siellä on pistorasioita ja valopisteitä. Usein puuttuvia pistorasioita korvataan jatkopistorasioilla, jolloin ylikuormitus voi aiheuttaa oikosulkuja ja palovaaran.

− Kodin sähköturvallisuus paranee jo karsimalla jatkojohtoja, Jenna Kauppila neuvoo.   
Jos asuntoon halutaan asentaa lisää pistorasioita, joudutaan teknisistä syistä usein vaihtamaan myös vanhat pistorasiat, vaikkei niille muuten tarvitsisikaan tehdä mitään. Muut kuin sähköalan ammattilaiset eivät saa tehdä kiinteitä sähköasennuksia, kuten pistorasioiden tai kiinteiden valaisimien asennuksia.

Sähkölaitteita hankkiessa kannattaa käyttää tunnettuja merkkejä ja hankintapaikkoja. 

− Sähköurakoitsija voi kieltäytyä asentamasta kiinalaisesta verkkokaupasta tilattuja valaisimia, koska niiden laatua ei ole varmistettu millään tavalla, Kauppila sanoo.
Asuntokaupan kuntotarkastukseen on hyvä liittää sähköalan ammattilaisen kuntoarvio, -kartoitus tai -tutkimus. Niiden tekijän pitää tuntea eri aikakausien sähköasennukset ja asennusajankohtien vaatimukset.

Talokaupan yhteydessä käyttöönottotarkastuspöytäkirja on yksi tapa varmistua sähkötöiden laadusta ja tekijästä. Sähköasennusten käyttöönottotarkastuksia on tehty urakoitsijoiden omavalvontana vuodesta 1996.

Lisätietoja: 


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.