Maakellarin suosio kasvaa – näin rakennat maakellarin omalle pihalle

Maakellarin paras sijoituspaikka on varjoinen pohjoisrinne. Etelän puolella oviaukon suojaksi on hyvä järjestää esimerkiksi varjostavaa kasvillisuutta. Minna Räisäsen Holvikellari on viimeistelyä vaille valmis.

Maakellari on ekologinen ja taloudellinen hankinta. Se säilyttää sadon ja talvettaa puutarhan monet kasvit. Minna Räisäsen maakellariin mahtuu koko oman puutarhan omenasato.

Vanha kunnon maakellari on taas suosionsa huipulla. Se on omavaraisviljelyyn kannustava, ekologinen ja myös taloudellinen säilytyspaikka. Maan oman lämpötilan ja kosteuden ansiosta olosuhteet pysyvät ihanteellisina ilman kallista sähköenergiaa.

Pimeys on maakellarin valtti, sillä valo on säilyvyyden surma. Maakellarin pimeydessä perunat ja juurekset eivät viherry ja myös hillot, mehut ja viinit säilyvät valolta suojattuina. Maakellari on myös varalla oleva ruokaturva. Kun myrsky katkoo sähköt, jääkaapin sisällön voi kantaa kellariin. Juhlien ja joulun aikaan ruokien viileäsäilytykseen on vihdoinkin tarpeeksi tilaa.

Aikoinaan maakellarit olivat katontapaisella peitettyjä kuoppia. Sittemmin kellarit keksittiin rakentaa kivestä, ja 1950-luvulta lähtien ne valettiin betonista.

Nykyään maakellarin voi rakentaa tai rakennuttaa eri tavoin. Elementtirakenteista koottu Lakka-kellari tai Talvikki-maakellari nousevat tontille nopeasti, samoin iglumainen Keko-Kellari. Holvikellarin voi rakentaa itse harkkosarjasta ohjeiden avustuksella. Omatoimikellarin voi rakentaa myös Työtehoseuran Rakennan maakellarin -oppaan (1985) ohjein. Ennen rakentamaan ryhtymistä on selvitettävä oman kunnan lupakäytäntö.

Monella suomalaisella omakotitontilla seisoo vanha umpibetonirakenteinen maakellari. Niiden tyyppiongelma on pintaan tiivistyvä kosteus, eli kondenssivettä tipahtelee kellarin katosta niskaan. Hyvä ilmanvaihto onkin oleellisen tärkeää kaikissa kellarimalleissa. Hengittävässä rakenteessa, kuten esimerkiksi harkossa, kondenssiongelmaa ei synny.

Maakellarin lattia on tärkeä rakenneosa. Lattia ja seinien alaosat toimivat lämpö- ja kylmäpatterina sekä ilmankostuttimena. Kellarin lattiaa ei siksi saa kosteus- eikä lämpöeristää, vain tuulikaapin lattia lämpöeristetään.
Jos maakellarin sisäänkäynti on sijoitettava auringon porotuksen puolelle etelän suuntaan, etuseinän harkkojen tuplaus edistää viileänä pysymistä. Välissä on Finnfoamia eristeenä.
Etuseinän harkkojen tuplaus, välissä Finnfoamia.
Maakellarin katto on holvikatto.
Holvikellarin holvielementit ladotaan rakennusaikaisten tukipuiden päälle. Holvikellarin harkkosarjan mukana tulevat yksityiskohtaiset rakennusohjeet, tarjolla on myös rakennusaikaista puhelinneuvontaa.
Harkkosarjasta rakennettu holvikellari saa lisää jyhkeää ilmettä taitavasti asetelluista kivenjärkäleistä. Kivien koloihin ja katolle on tarkoitus istuttaa kasveja, joten kokonaisuus vehreytyy jo tulevana kesänä.
Maakellarissa käytetään yleensä painovoimaista ilmanvaihtoa. Tuloilma otetaan maan alla olevan tuloilmaputken kautta. Maakellarin maakerroksen alle katolle ja seinien yläosaan tulee styrox-eriste, muovikalvo tai bitumihuopa asennetaan sen päälle. Rakenne on nyt valmis, maisemointi kasveilla voi alkaa.

Puutarhaharrastajan toivekellari

– Omien puiden omenat ja puutarhan monet kasvit innostivat maakellarin rakentamiseen. Koko oman puutarhan omenasato saadaan nyt varastoitua ihanteellisiin olosuhteisiin. Myös syystorien ja tilapuotien kotimaista satoa voi ostaa reilusti syksyn ja talven varalle, kun on kunnon säilytystilat, hymyilee lohjalainen Minna Räisänen.

Innokkaana puutarhaharrastajana ja Mama’s garden -blogin kirjoittajana Räisänen nauttii erityisesti maakellarin tarjoamista ihanteellisista kasvien talvetus- ja hyötämisolosuhteista.

– Rakentamiseen kulutimme pari vuotta, mutta koko projekti hoituisi varmaan yhdessä kesässä, jos asiaan voisi keskittyä esimerkiksi koko kesäloman ajan. Rakennusvaiheista hiukan muita työvaiheita haastavampi oli harkkokellarimme holvikaarien asennus. Vinkiksi muille rakentajille antaisin, että tukipuiden asentaminen kannattaa suunnitella huolellisesti, jolloin toteutus sujuukin sitten helposti.Rakentamisen aikana jouduttiin tekemään vain yksi korjausliike. Kellarin takaosan seiniä oli eristetty liikaa eli alas maahan asti.

– Jouduimme poistamaan eristettä takaosasta ja sivuilta, jotta maalämpö pääsisi vaikuttamaan kellarin olosuhteisiin paremmin. Lattiaa eristimme vain eteisen alla vähän matkaa. Maasta nouseva lämpö, viileys ja kosteus ovat olennaisen tärkeitä maakellarin toimivuuden kannalta.

Minna Räisäsellä on vielä yksi hyvä vinkki rakentajille. Maakellarin sijainti suhteessa asuintaloon ratkaisee jatkossa, miten paljon ja helposti kellaria käytetään. Isoilla tonteilla on tilaa sijoittaa kellari kauemmas talosta, mutta talon läheltä on lyhyt matka kipaista hakemaan ruokatarvikkeita.

– Koska kellari rakennetaan käyttöä varten, sen sijainnin ykkösasia on käyttömukavuus. Sekin on helpotus, että talvella ei tarvitse käyttää kovasti aikaa eikä voimia lumien luomiseen, kun kellari on talon lähellä samojen kulkuväylien varrella.

Kellarirakentajan tärkeimmät tärpit

Maakellarin sijoituspaikka tontilla on syytä harkita huolellisesti. Varjoinen pohjoisrinne olisi paras paikka, mutta aina se ei ole mahdollinen. Etelän suuntaan katsovaa sisäänkäyntiä on varjostettava esimerkiksi kasvillisuudella, seinämällä tai toisen piharakennuksen katveella, sillä auringon porotus uhkaa kellarin viileyttä. Harkkokellarin etuseinän voi myös tuplata.

”Yleensä maakellarin korvausilma otetaan julkisivun puolelta, mutta jos sisäänkäynti kylpee auringossa, ilmanvaihtokin on järjestettävä toisin. Silloin korvausilma otetaan varjon puolelta”, sanoo JR-Holvikellari Oy:n Jari Ruusunen.

Huolellisesti tehty salaojitus on maakellarin tulevan toiminnan kannalta ratkaisevan tärkeä työvaihe.

”Maakellarin perustan pitää olla mahdollisimman kuiva. Liian kosteassa kellarissa uhkaa home. Pahimmassa tapauksessa kellarin lattialle nousee vettä. Maakellarin kalusteiden materiaaleihin kannattaakin kiinnittää huomiota. Mänty ei sovellu kellarioloihin, kuusi sen sijaan pitää pintansa.”


Riittävä ilmanvaihto on tärkeää, olipa maakellarin malli mikä tahansa. Tuuletus saadaan toimimaan kellarin katolle asennettavalla tuulituulettimella, vaikka kellarissa olisi ylipitkätkin korvausilmaputket. Yksinkertaisesti ilmavirran voimalla pyörivä laite maksaa keskimäärin sata euroa rautakaupassa.

Mallistoja ja rakennusohjeita

Maakellarien kustannusvertailu

-> theseus.fi/bitstream/handle/10024/75456/Pitkanen_Iiro.pdf

Iglumainen Keko-Kellari

-> kekokellarit.fi/mallisto

JR-Holvikellarin rakennusohjeet

-> jrholvikellari.fi

Kellari elementtirakenteista

-> lakka.fi/tuotteet/elementit/maakellarit/

Talvikki-maakellari

-> rudus.fi/tuotteet/pihakivet-ja-maisematuotteet/kalusteet-ja-muut-elementit/131/talvikki-maakellari

Minna Räisäsen maakellarin rakennusvaiheet

-> kotipuutarha.fi/mamas-garden/tag/maakellari/


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.