Asiantuntijalausunto koskien Verohallinnon luonnosta päätökseksi rakennusmaan verotusarvon periaatteista

Julkaistu

Dnro VH/6206/00.01.00/2024

Suomen Omakotiliitto ry kiittää mahdollisuudesta antaa kirjallinen asiantuntijalausunto koskien Verohallinnon luonnoksesta Verohallinnon päätökseksi rakennusmaan verotusarvon periaatteista.

Suomen Omakotiliitto ry on alansa ainoa valtakunnallinen pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Omakotiliitto on yleishyödyllinen ja puoluepoliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Tällä hetkellä jäseniä on noin 230 paikallisyhdistyksen kautta jo lähes 70 000 henkilöjäsentä (kotitaloutta)

Tausta

Verohallinto vahvistaa varojen arvostamisesta verotuksessa annetun lain (1142/2005, jäljempänä tekstissä arvostamislaki) 29 §:n 4 momentin nojalla vuosittain verotusta varten kunkin kunnan osalta tarkemmat laskentaperusteet, joiden mukaan rakennusmaan verotusarvo lasketaan. Näiden perusteella päivitetään kuntakohtaiset tonttihintakartat ja arviointiohjeet.

Verohallinto esittää, että päätösluonnoksessa ei ole tehty muita muutoksia kuin vuosilukumuutoksia edelliseen päätökseen verrattuna.

Suomen Omakotiliitto toteaa, että kannattaa esitystä. Asumiskustannusten nousu esimerkiksi hallituksen päättämän kiinteistöveron maapohjan veroprosentin korotuksen vuoksi on tuonut kotitalouksille jopa satojen eurojen lisälaskun. On tärkeää, että nyt ei tehdä muita lisäpäätöksiä kustannusten nostamiseksi.

Jatkamme mielellämme sidosryhmäyhteistyötä asiassa.

Kunnioittavasti 

Suomen Omakotiliitto ry 

Marju Silander
toiminnanjohtaja 

Ari Rehnfors
puheenjohtaja


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.