Teuvan Omakotiyhdistys - 25 vuotta - ison yhteisön voima - vastuuta jakamassa jo vuodesta 1999

Maksuton huoltokirja! Tiesitkö, että Omakotiliiton jäsenyhdistyksen jäsenenä saat käyttöösi maksuttoman talon huoltokirjan?


Huoltokirjan avulla pysyt ajan tasalla talosi kunnosta ja pystyt ennakoimaan tulevat remontit ja niiden kustannukset.
Hyvin pidetty huoltokirja on kiinteistökaupan yhteydessä tuhansien eurojen arvoinen.
Myös muut kuin Omakotiliiton jäsenet voivat tilata liitolta paperisen huoltokirjan, ja heille huoltokirjan hinta on 10 €.

Etkö ole vielä Omakotiliiton jäsenyhdistyksen jäsen? Huoltokirjan lisäksi jäsenet pääsevät hyödyntämään mm. Omakotiliiton jäsenalennuksia, maksuttomia neuvontapalveluita ja webinaaritallenteita.

Kesää on vielä jäljellä ja lisää paahteisia päiviä tulossa. Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

  • Vähennä lämpökuormaa sulkemalla tarpeettomat laitteet.
  • Selvitä ja hanki kiinteistön ulkopuolisia aurinkosuojia, kuten markiiseja ja kaihtimia.
  • Sulje ikkunoiden kaihtimet, kun ikkunoihin kohdistuu ylilämpenemistä aiheuttavaa suoraa auringonsäteilyä.
  • Pidä ikkunat ja ulko-ovet kiinni, kun ulkona on sisälämpötilaa kuumempaa. Kun ulkoilma viilenee, tuuleta ristivedolla.
  • Jäähdytysvinkit asunto-osakeyhtiöön ja palvelurakennukseen:
  • Opasta tilojen käyttäjiä sisäilman lämpötilan hallintaan, kuten parvekelasien avaamiseen.
  • Ohita ilmanvaihdon lämmön talteenotto kesällä, vaihda säännöllisesti suodattimet.
  • Tehosta ilmanvaihtoa öisin, kun ulkoilman lämpötila on viileämpää.
  • Tehosta porrashuoneiden ilmanvaihtoa maksimilämpötilan alentamiseksi.
  • Tutki, voiko ilmanvaihdon tuloilmaa jäähdyttää.
  • Tarkista olemassa olevien jäähdytyslaitteiden asetusarvot. Vältä turhaa jäähdyttämistä.
  • Selvitä aurinkosuojauksen parantamisen mahdollisuudet.

Risuaita näkösuojaksi tai hyönteishotelliksi


  1. Suunnittele kuinka leveän risuaidan haluat tehdä. Kuvassa oleva aita on 30–40 senttiä leveä, mutta leveyttä voi kasvattaa jopa metriin asti. Jos haluat olla tarkka, käytä tolppien paikkojen tekemisessä mittakeppiä.
  2. Valitse tolpiksi suoria ohuita puunrunkoja tai paksuja rankoja. Teroita tolppien päät kirveellä teräviksi, jotta ne uppoavat maahan. Tolpan pituus on hyvä olla yli metrin, tarvittaessa enemmänkin, jos suunnittelet korkeaa aitaa. Voit myös käyttää valmiita aitatolppia.
  3. Tee rautakangella reiät maahan tolpille noin puolen metrin välein. Reiän syvyys on hyvä olla useampia kymmeniä senttimetrejä, jopa 40–50 senttimetriä, jos maaperä antaa myöten.
  4. Laita tolpat reikiin ja lyö ne tiukasti maahan.
  5. Kerää tolppien väliin risuja, oksia ja rankoja. Laita ne siististi pitkittäin. Pidempiä oksia ja puunrunkoja voi latoa reunoille, jotta aita pysyy muodossaan. Vuorottele ohuempien risujen ja paksumpien oksien kanssa. Karsi monihaaraiset oksat moneen osaan, jotta ne asettuvat tiiviisti.
  6. Jos tolpat lähtevät taipumaan poispäin toisistaan, ne voi sitoa aidan läpi toisiinsa esimerkiksi köydellä.
  7. Risuaita painuu hiljalleen, kun puuaines lahoaa, joten risuja voi aina lisätä. Aitaa voi myös jatkaa lisäämällä tolppia.


Tänä kesänä keräämme myytävät tavarat huutokauppaan ensisijaisesti jäsenistöltämme! 
Katso Facebook-sivustomme
Kysy ohjeitamme ja mitä tavaraa haluamme huutokauppaan! 
100 tavaran huutokauppa

Hae itsellesi Omakoti -kesälehti ja tartu kesäfiilikseen. Lehdessämme riittää luettavaa kesäasumiseen liittyen. Omakotilehti ja kuppi kahvia viimeistelee kesähetkesi!

Ellet ole vielä jäsenemme, niin nouda ilmainen näytenumero Kiuru Tekstiilistä Mikkiläntieltä. Lehdessä on jälleen paljon asiaa asumisesta, sekä tietenkin omakotiristikko! 
Lehdessä on myös liittymislomake, jolla voit ilmoittautua jäseneksemme ja saat lehden suoraan postilaatikkoosi neljä kertaa vuodessa ja paljon muita etuja!

 

Omakotilehti 2/2024 ilmestyi juuri hyödyksi ja iloksi lähes 200:n teuvalaisen jäsenemme postilaatikkoon kannettuna! 


Kodin nurkissa tapaa silloin tällöin vieraita eläimiä. Joskus kyse on asuntovieraista, jotka eivät yleensä aiheuta vahinkoa eikä niiden torjunta ole tarpeen. Joskus kyseessä ovat kuitenkin haittaeläimet, ja silloin on tarpeen turvautua torjuntakeinoihin. Mistä tunnistat haittaeliön, ja miten torjut niitä oikein?


Aluksi on hyvä muistaa, että monet pienet hyönteiset eivät yleensä aiheuta vahinkoa sisätiloissakaan. Moni pihapiiriin kuuluva hyönteinen on ihmiselle ja ympäröivälle luonnolle hyödyllinen ja tärkeä, ja niiden torjunta on turhaa. Torjunta ja hyönteismyrkyt saattavat aiheuttaa haittaa lemmikkieläimille ja olla vaarallisia pölyttäjille. 

Tunnista eläin

Ensin onkin hyvä tunnistaa, mikä eläin nurkissa vipeltää.....TÄSTÄ TARKEMMIN


Hyvä tietää kosteus- ja homevaurioiden ehkäisystä

Kellarista katolle

Kymmenen jaksoa sisältävä videosarja kertoo talonomistajalle, mistä löytyvät tärkeimmät tarkastuskohdat eli ne, joissa kosteusongelmia yleisimmin esiintyy ja miten kosteusvaurion voi havaita. Videot on nimetty rakennuksen eri osien mukaan kellarista katolle. Katso videot tästä YOUTUBESSA

Hometalkoot.fi


Pidetään talojen rakenteet kuivina!


3 VINNKIÄ Omakotiliiton Facebook-sivulla!

Tämän ja 70 muun webinaarin tallenteen voit katsoa Omakotiliiton jäsensivuilla: https://www.omakotiliitto.fi/…/jasensiv…/webinaaritallenteet

Tarmokkaat yrittäjät heittelivät rohkeita tarjouksia.

Jos tekijöitä ei löydy omien verkostojen kautta, Suomen Omakotiliitto ry:n talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen vinkkaa, että yritysten etsinnässä voi hyödyntää urakoiden ja remonttien kilpailuttamiseksi luotuja netin palveluita. Ennen kilpailutusta kannattaa tarkistaa palvelussa mukana olevien yritysten määrä.
LÖYDÄ OSAAJAT JA LUOTETTAVAT KUMPPANIT
Keränen mainitsee, että tämähyvä tietolähde yritysten taustojen tarkistamiseen on maksuton.

Julkaistu: VANTAAN SANOMAT

Jos kiinteistön rajan sijainti mietityttää, luota rajapyykkiin

Keväällä suunnitelmissa saattaa olla uuden vajan rakentaminen pihaan tai mökkitontin omistuksen siirtäminen seuraavalle sukupolvelle. Silloin saattaa tarvita tietoa tontin rajan osoittavista niin kutsutuista rajapyykeistä. Vaikka vanhojen mittausten tietoja on pyritty parantamaan, on Suomessa yhä noin kolme miljoonaa rajapyykkiä, joilla ei ole tarkkaa sijaintia. Usein viimeisin mittaus on tehty yli sata vuotta sitten. LUE LISÄÄ

Teuvan Kulttuurin Superkesän ohjelma päivä päivältä.

Teuvan Omakotiyhdistys kantaa kortensa kekoon Superkesän tapahtumissa:
26.7. osallistumme Saunaparaatiin yhdessä yhteistyökumppanimme Teuvan Mökki- ja Sorvituotteen kanssa


17.8. yhdistyksemme järjestää jälleen 100:n tavaran huutokaupan jo kolmannen kerran
18.8. pidämme sunnuntaikahvilaa puistossa onnenpyörää pyörittäen, kahvia nautiskellen ja kotona leivottuja herkkuja makustellen sekä grillimakkaroita paistellen
Katso koko ohjelma TÄSTÄ LINKISTÄ

Omakotiliitossa tehdään työtä pientalo- ja vapaa-ajan asumisen eteen

Omakotiliitossa tehdään työtä pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden eteen. Liiton hallinnon toimijat ovat vapaaehtoisia omakotiaktiiveja eri puolilta Suomea. Tämän lisäksi noin 1000 vapaaehtoista toimii paikallisissa omakotiyhdistyksissä. Jatkuvasti nousevat asumiskustannukset ovat omakotiaktiivien yhteinen huolenaihe ja kustannusten hillitsemiseksi tulee tehdä työtä yhdessä.
ILTALEHTI


Suosi sivustollamme esiintyviä yrityksiä käyttämällä heidän palveluitaan ja  hyödynnä paikallisia etuja!   


Käytä Teuva Bonus -korttia asioidessasi teuvalaisissa yrityksissä!

Voit ostaa kortin meiltä 5 €urolla, tai saat halutessasi ilmaiseksi, kun otat yhteyttä ja liityt Omakotiyhdistyksen jäseneksi!
Saat lisätietoa jäsenyydestä ja kortista, soittamalla p. 050 4121 120 tai 040 770 1050



tai Liity jäseneksi TÄSTÄ täyttämällä lomake!

Perälän Putki Oy, kotisivuille 
Maerak Oy, kotisivuille 
Teuvan Mökki- ja Sorvituote Oy, KOTISIVULLE TÄSTÄ 
Kukkakauppa Milja Inkeri, kotisivuille  
JTJ-Solar Oy, Aurinkosähköratkaisut 
LVI P. Kallela Oy, kotisivuille 
Majoitus Hermanni kotisivuille
Kiuru Tekstiili Facebookissa
Ruokapirtti67 Facebookiin tästä

Suupohjan Lukko Oy kotisivuille 
Kurikan Nuohous kotisivuille



RTV alennukset


RTV:n myymälöistä Omakotiliiton jäsenkorttia näyttämällä alennusta 10-35 % normaalihintaisista tuotteista tuoteryhmästä riippuen. Lisäksi jäsenet saavat kaikista kampanjatuotteista -5 %. Alennus siis aina vähintään 5 %.

Omakotiyhdistys vuokraa laitteita jäsenille ja muillekin tarvitseville!


Perusta pihalle oma kukkaniitty

Kiinnostaako kukkien väriloisto, huumaava tuoksu ja luonnon monimuotoisuuden avittaminen? Perusta omalle pihalle nurmikon sijaan oma kukkaniitty! Siitä kiittävät myös perhoset ja pörriäiset.

Ennen kukkaloistoa täytyy tehdä pohjatyöt ja odotella kärsivällisesti. Niityn kehittymisen seuraaminen on kuitenkin hyvin palkitsevaa ja lopulta nurmikkoa helppohoitoisempaa.

Valitse niityn paikka huolella. Parhaiten siihen soveltuu puutarhan tai mökkipihan valoisin, kuivin ja vähäravinteisin kohta. Niityn voi perustaa keväällä tai syksyllä, tärkeintä on huolehtia aluskosteudesta. 

Aloita muokkaamalla maa ....JATKA LUKEMISTA


Nyt on asiaa sähköstä! Katso Carunan kehittämissuunnitelmat ja vastaa!

Sähkön siirtomaksussa lähes kymmenkertaisia eroja yhtiöiden välillä!

Omakotiliiton vertailussa käy ilmi, että sähkön siirtoyhtiöiden hinnoittelussa on lähes kymmenkertaisia eroja. Siirron perusmaksu on edullisimmillaan 4,70 euroa ja kalleimmillaan 40,66 euroa kuukaudessa.

Omakotiliiton tuoreen selvityksen mukaan sähkön jakeluverkkoyhtiöstä lähes puolet eli 38 yhtiötä on nostanut yleissiirron hintaa viime vuodesta. Kaksi yhtiötä on laskenut ja 37 jakeluverkkoyhtiötä on pitänyt hinnan ennallaan viime vuoteen verrattuna. 

Tilastossa seurataan yleissiirron perusmaksun, kilowattituntihinnan ja tehomaksun muutosta. Selvityksen on tehnyt Omakotiliitolle KTI Kiinteistötieto. Omakotiliitto on tehnyt pitkäjänteisesti edunvalvontaa sähkön siirtomaksujen kustannusten hillitsemiseksi.

Vain kaksi yhtiötä alentanut hintoja

Kalleimmat siirron perusmaksut ovat seuraavilla yhtiöillä: LUE OMAKOTILIITON SIVULTA TÄSTÄ

TEKNIIKAN MAAILMAN ARTIKKELI




Sähkömarkkinoiden poikkeustila jakoi riskit epäreilusti. Sähkö on välttämättömyyspalvelu, jota ilman kuluttajat eivät tule toimeen. Vuoden 2022–2023 syksyn ja talven tilanne osoitti, että kuluttajien asema sähkömarkkinoiden poikkeustilanteissa on heikko.

Kilpailu- ja Kuluttajavirasto

Carunan sähköverkon kehittämissuunnitelmat 2024

Caruna Espoo Oy ja Caruna Oy julkistivat viime viikolla sähköverkon kehittämissuunnitelmansa. Suunnitelmissa kerrotaan muun muassa sähkönjakelun parantamisesta ja turvaamisesta sähkönkulutuksen kasvaessa, tulevaisuuden näkymistä sekä pitkän tähtäimen kehittämistoimenpiteistä.

Kehittämissuunnitelmista järjestetään asiakaskuulemiset, mitkä ovat käynnissä toukokuun ajan. Caruna Espoo Oy ja Caruna Oy toivovat mahdollisimman montaa asiakastaan jakamaan omia ajatuksiaan ja näkemyksiään sähköverkon kehittämisestä. Haluamme kuulla näkemyksiä muun muassa sähkönjakelun luotettavuudesta, uusiutuvasta energiasta, sähköautoilusta ja sähkönjakelun mahdollisista vaikutuksista asiakkaiden arkeen.

Kehittämissuunnitelmat ja kysely löytyvät verkkosivulta TEUVAN KUNTA

LIITY SINÄKIN JÄSENEKSEMME  TÄSTÄ niin varmistat etusi ja saat kaikki yhdistyksen ja Omakotiliiton edut itsellesi.

Omakotiliiton jäsenyhdistyksen jäsenenä sinulla on käytössäsi laaja asiantuntijaverkosto, joka tarjoaa tietoa ja neuvoja kodin ylläpitoon, remontointiin tai apua kiperiin pulmiin. Paikallisyhdistys on oma lähiyhteisösi. 

Omakotiyhdistyksen jäsenyys kannattaa, koska pienellä jäsenmaksulla varmistat, että saat ajankohtaista ja tärkeää tietoa asumisesta, neuvontaa ja rahanarvoisia etuja!

Sukittamalla viemärit kuntoon

Webinaarissa kuulemme, koska on aika tarkastella viemäreiden kuntoa, minkälaiseen kohteeseen sukitus sopii, ja miten sukitusremontti toteutetaan. Asiantuntijana aiheesta kertomassa Picote Groupin myynti- ja markkinointijohtaja Tom Appelroth.


Kuinka paljon sähköä vievät käyttämättöminä pistorasiassa kiinni olevat laturit? 

Tyhjänä pistorasiassa kiinni roikkuva puhelimen laturi kuluttaa sähköä hukkaan 1,2 kWh vuodessa. Rahassa tämä tarkoittaa noin 30 senttiä. Suomen noin 6 000 000 puhelimen laturia kuluttaa hukkaan 7 200 000 kWh. Se vastaa 3 600 kerrostaloasunnon vuotuista energiankäyttöä. Jos latauslaite vioittuu, tulipalovaara on suuri. Tee siis ympäristö- ja turvallisuusteko ja ota laturi pois pistorasiasta latauksen jälkeen.

Katso Helen Oy:n sivuilta laajemmin:

KODINKONEIDEN SÄHKÖNKULUTUS


Luo kotipihastasi pörriäisten keidas 

Pihalle monipuolisesti luonnonkukkia ja ekokäytäviä, monipuolista maaperää kuivaa hiekkamaata unohtamatta sekä ötököille elinrauha. 

Ötökkäasiantuntija Leena Luodon ohjeet pörriäisten elinolojen parantamiseen ovat simppelit. Tärkeintä on huomioida pölyttäjät vuoden ympäri. Pienelläkin pihalla voi mainiosti huomioida luonnontilaisuutta.

Pihamaamme on täynnä muutamia vuosia sitten istutettuja, vielä pienehköjä hyötykasveja.

Katso miten voit sen tehdä: 


Pörriäisten keidas

RTV on Omakotiliiton yteistyökumppani

Alennusta jopa 35%, tarjoustuotteistakin -5%!

LIITY SINÄKIN JÄSENEKSI  TÄSTÄ niin varmistat etusi ja saat kaikki yhdistyksen ja Omakotiliiton edut itsellesi!


Löytyykö kodistasi jo DVB-T2-lähetystekniikkaa? Tv-kanavilla siirrytään teräväpiirto­­lähetyksiin vuonna 2025

"Lähes kaikilta löytyy jo HD-viritin televisiosta tai digiboksista, mutta tämä on hyvä tarkistaa kokeilemalla näkyvätkö HD-kanavat omasta vastaanottimesta", kertoo projektipäällikkö Tiina Aaltonen TALOUSTAITO -lehden artikkelissa!

  • Tarkista näkyvätkö HD-kanavat television kanavaluettelossa (ohjelmaoppaassa). Antenni-tv-verkossa HD-kanavat näkyvät paikoilla 21–40 ja kaapeli-tv-verkossa paikoilla 1–20. Jos näiltä kanavilta näkyy ohjelmaa, ei siirtymä edellytä uuden vastaanottimen hankkimista. 
  • Jos HD-kanavien sisältö ei näy, voi kyseessä olla joko taloyhtiön antennijärjestelmän yhteensopimattomuus HD-lähetysten kanssa tai se, että televisiossasi tai digiboksissasi ei ole HD-viritintä. Jälkimmäisessä tapauksessa on hankittava HD-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi, jotta tv-lähetykset näkyvät siirtymän jälkeenkin. 
  • Jos asut taloyhtiössä ja omasta vastaanottoverkosta ei ole varmuutta, ota yhteys isännöitsijään tai taloyhtiön hallituksen edustajaan. He osaavat kertoa, vastaanotetaanko taloyhtiössä tv-lähetykset antenni-tv-verkon vai kaapeli-tv-verkon välityksellä. Jos asut omakotitalossa ja katolla on harava-antenni, vastaanotetaan tv-lähetykset hyvin todennäköisesti antenni-tv-verkon kautta. 
  • Lähes kaikissa uusissa myynnissä olevissa televisioissa ja digibokseissa on HD-viritin, joka on useimmiten sopiva sekä antenni-tv- että kaapeli-tv-verkkoon. Asia kannattaa varmistaa myyjältä, jolla on myös velvollisuus kertoa myymiensä laitteiden ominaisuuksista.

Omenapuun kevätleikkaus pitää sadot runsaina

Omenapuita voi leikata kun kovat pakkaset ovat ohi ja aina siihen saakka kunnes silmu alkaa turvota ja kasvu käynnistyy. Katso video ja tietoa aiheesta! Puussa kiipeily tulee kuitenkin aina jättää ammattilaiselle!
Muista myös yhdistyksen ja liiton jäsenten ilmaiset piha- ja puutarhaneuvontapalvelut!

Omakotiliiton NEUVONTAVIDEOLLA vieraillaan omenapuun kevätleikkauksessa. Puutarhaopettaja, hortonomi Kirsi Tuominen kertoo, miten omenapuut leikataan niin, että sadot pysyvät runsaina vuodesta toiseen ja puu hyvinvoivana.



Meillä on uusia vuokrattavia laitteita! KATSO KATSO LAITTEET TÄSTÄ

Kuka saa tehdä sähkötöitä?

Sähkötöitä saavat yleensä tehdä vain sähköalan ammattilaiset, joilla on töihin asianmukaiset oikeudet. Pääperiaate on, että tavallinen sähkönkäyttäjä ei saa tehdä kiinteitä sähköasennuksia...

Mitä sähkötöitä saa tehdä tavallinen sähkönkäyttäjä?

Tavallinen sähkönkäyttäjä saa säädösten mukaan tehdä vain eräitä pieniä toimenpiteitä, joista voi aiheutua vain vähäistä vaaraa tai häiriötä....

Lisätietoa TUKESin sivustolta:

Näitä sähkötöitä saan tehdä

Miten mökkeily vaikuttaa ympäristöön? 



Haastattelussa Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Johanna Niemistö ja Suomen Omakotiliitto ry:n toiminnanjohtaja Marju Silander.

Katso laskuri Miten itse mökkeilet?



Kodeissa piilee monta paloturvallisuusriskiä! 

Lopeta tämän laturin käyttö!

USB-LATURI mallia ”he Z-924” osoittautui varsin vaaralliseksi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin käsittelyssä. Latauslaitteesta löytyi kaksi eri ongelmaa.
TUKES vaaralliset tuotteet
DIGITODAY Iltasanomat

Vaarallisettuotteet.fi-sivustolla ilmoittavat viranomaiset:

  • Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes
  • Säteilyturvakeskus STUK
  • Suomen ympäristökeskus SYKE
  • Sosiaali- ja terveysministeriö

Omakotiliitto selvitti asumiskustannuksia – sähkön hinta laskenut, muut kulut jatkavat nousuaan

Sähkövoimalinja-small

Omakotiliiton selvityksen mukaan asumiskustannukset ovat keskimäärin laskeneet viime vuoteen verrattuna johtuen energian hinnan laskusta. Joissain kunnissa asumiskustannusten nousu on ollut edelleen rajua.

Asumiskustannukset ovat laskeneet viime vuoteen verrattuna keskimäärin 405 euroa (6,2 %). Sähkön hinta on laskenut 11,7 prosenttia vuoden takaisesta, mikä on laskenut asumiskustannuksia noin neljälläkymmenellä paikkakunnalla. Omakotiliiton selvityksessä on mukana sadan eri kunnan kiinteistövero-, sähkö, vesi- ja jätemaksut.

Asumiskustannusten alentuminen on seurausta sähköenergian hinnan laskusta verrattuna....

TÄSTÄ LISÄÄ LUETTAVAA OMAKOTILIITON SIVUILTA


Asiantuntija korostaa lämminvesivaraajan varoventtiilin tarkastuksen tärkeyttä

Lämminvesivaraajien varoventtiilien säännöllinen tarkastus ja testaus jäävät usein huomiotta, mikä voi aiheuttaa merkittäviä riskejä. Asiantuntija suosittelee varoventtiilin testausta neljästi vuodessa. Moni unohtaa lämminvesivaraajan varoventtiilin testauksen, vaikka venttiilit olisivat jo hyvinkin vanhoja. Asiantuntijan mukaan varoventtiilin testaus tulisi suorittaa neljä kertaa vuodessa, jotta voidaan varmistaa sen tiiviys ja toimivuus. Riski varoventtiilin toimimattomuudesta kasvaa varaajan ikääntyessä.

Omakotiliiton sivulle TÄSTÄ LUKEMAAN KOKO ARTIKKELI


kiinteistöveromies

Miten kiinteistöveroprosentti muodostuu?

Kiinteistövero on maan ja rakennusten arvoon perustuva vero, jonka kiinteistön omistaja maksaa kiinteistön sijaintikunnalle. Kiinteistöveroprosentin päättää kunta. Kunta määrää vähintään kaksi eri kiinteistöveroprosenttia: yleisen kiinteistöveroprosentin ja vakituiseen asumiseen käytettävien rakennusten kiinteistöveroprosentin. Vakituisen asuinrakennuksen maapohjan osalta vero määrätään yleisen veroprosentin mukaan.

Miten kiinteistöveron perusteena oleva kiinteistön arvo määräytyy?

Kiinteistövero suoritetaan kiinteistön arvon perusteella. Kiinteistön arvo on määrättävä erikseen maapohjan ja rakennusten osalta ja se määräytyy edellisen vuoden arvon perusteella.

Kuka kiinteistöveron maksaa?

Kiinteistöveron maksaa se, joka omistaa kiinteistön kalenterivuoden alkaessa eli 1.1. Omistajaksi katsotaan myös......

TÄSTÄ KAIKESTA LISÄÄ OMAKOTILIITON SIVUILTA


TeuvaRekry 2024- messut järjestettiin 17.2.24 Teak-talolla  

TeuvaRekry 2024

Yhdistyksemme osallistui messuille esittelemällä Omakotiliiton sekä omaa toimintaa ja etuja sekä tapahtumarikasta kuluvaa vuotta.  


Moni valitsi hyödyllisen lahjan ja liittyi jäseneksemme! 
Arvoimme myös kaikkien osastollamme vieraillen kesken arvokkaan sisustuskirjan, jonka voitti Stina Turusta.
Jäsenmäärämme kasvoi jälleen usealla henkilöllä aktiivisen toiminnan ja valtakunnallisten, sekä paikallisten etujen myötävaikutuksella!
Tulossa paljon tapahtumia kuluvan vuoden aikana, joihin pääsette mukaan ja saatte hyödyntää jäsenetuanne!


Yläkuvassa Seija, Jouko ja Pertti esittelemässä toimintaamme





Alakuva Teuva Facebook



KATSO VIDEO: Keittiössä löytyy jälkiä hiiristä  

Kuntotarkastus antaa perinpohjaista tietoa talon kunnosta. Kuntotarkastuksessa käydään monipuolisesti läpi talon kunto, korjaustarpeet ja riskit sekä esitetään ehdotuksia toimenpiteistä. Omakotiliiton huoltokirjaan vuosien varrella kirjatut toimenpiteet ja seuranta ovat iso apu kuntotarkastuksessa.


JÄSEN! Meiltä saat halutessasi Talon Huoltokirjan ilmaiseksi seuraavassa tapaamisessamme!
Jäsenenä sinulla on oikeus myös sähköiseen huoltokirjaan omilla sivuillasi!

HUOM! Vuonna 2000 voimaan tullut maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa, että uudisrakennukselle tai rakennuslupaa vaativalle korjauskohteelle tulee laatia huoltokirja. Ennen asetuksen voimaantuloa valmistuneille rakennuksille huoltokirja ei ole pakollinen. Vuonna 2025 voimaan tulevassa rakentamislaissa huoltokirjan laatimisvelvoitetta on täsmennetty niin, että pääsuunnittelija vastaa huoltokirjan laatimisesta. Lisäksi määrätään, että käyttö- ja huolto-ohjeeseen on merkittävä rakennuksen huolto-, korjaus- ja muutostyössä tai käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä tehdyt toimenpiteet. Rakennuksen omistaja vastaa käyttö- ja huolto-ohjeen ajantasaisuudesta.

Asuinrakennusta tai asuinhuoneistoa taikka niiden hallintaoikeutta myytäessä tai vuokrattaessa tulee esittelytilanteessa mahdollisen ostajan tai vuokralaisen nähtävillä olla voimassa oleva rakennuksen tai sen osan energiatodistus. Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta sen laatimishetkestä lähtien. 


Liity jäseneksemme, saat Teuva Bonus -kortin!


"Omakotiliiton jäsenyhdistyksen jäsenenä sinulla on käytössäsi laaja asiantuntijaverkosto, joka tarjoaa tietoa ja neuvoja kodin ylläpitoon, remontointiin tai apua kiperiin pulmiin. Paikallisyhdistys on oma lähiyhteisösi.

Teemme vaikuttamistyötä kohtuullisten asumiskustannusten, pientaloasumisen ja järkevän sääntelyn puolesta. Tuomme pientalo- ja vapaa-ajanasukkaiden vahvan äänen päätöksentekoon. Vaikutamme suoraan asumista koskevaan päätöksentekoon, esimerkiksi asumista koskevaan verotukseen tai sähkön siirtomaksuihin." -Marju Silander, Omakotiliitto toiminnanjohtaja-

LIITY SINÄKIN


Astian­pesu­kone yleisin vesi­vahingon aiheuttaja kodeissa – vanhat käyttö­vesi­putket nostavat vuoto­vahinkojen riskiä!

Astianpesukoneen tulo- ja poistoletkujen rikkoutumiset aiheuttavat eniten vesivahinkoja kodeissa. Lomalle lähtiessä täytyy varmistaa, että pesukoneiden sulkuventtiilit ja omakotitaloissa veden pääsulkuventtiili ovat kiinni.

”Vuotovahinko kyllä korvataan, mutta korvaukseen tehdään putkien iän vuoksi ikä- ja vuotovähennys. Kannattaa tarkistaa omista vakuutusehdoista ikä- ja vuotovähennyksistä kertova kohta. 


Laki-, rakennus-, energia- ja pihaneuvonta palvelee jäseniämme

Onko kylpyhuoneeseesi ilmestynyt outo, jo jonkin aikaa kestänyt haju? 

Omakotiliiton neuvonta voi auttaa, puh.  09 680 371 88

Neuvonnasta ei jäseniltämme peritä erillistä maksua

Jäsen maksaa kuitenkin omat puhelumaksunsa.  

Esimerkiksi 10 min puhelu maksaa vain n. 1,75 €, liittymästä riippuen.

Asiantuntijaneuvonta on kysytyin jäsenpalvelumme. Kun asumisen asiat askarruttavat, älä epäröi soittaa neuvojillemme.

Saat neuvot ja vinkit siihen, mitä kannattaa tehdä ja mitä tulee ottaa huomioon kun vaikkapa

  • naapurin suuri vaahtera varistaa kaikki lehtensä pihallesi, mutta naapuri ei suostu kaatamaan puuta
  • kylpyhuoneeseesi on ilmestynyt outo, jo jonkin aikaa kestänyt, haju
  • omenapuuhun on ilmestynyt valkoista harsoa
  • tulevan remontin yhteydessä haluat vaihtaa lämmitysjärjestelmän ja täydentää sitä aurinkoenergialla
  • mietit, miten ja missä suhteessa asunto-osakeyhtiön putkiremontti tulee rahoittaa osakkaiden kesken

Neuvonnan tarkemmat tiedot löytyvät yllä olevan painikkeen kautta sekä Omakotilehdestä. 

Neuvontaan tarvitset jäsennumerosi, jonka löydät jäsenkortista, Omakotilehden takakannesta tai jäsenmaksulaskusta.


Hiekoittamalla pihatien voit säästää pitkän pennin

Talvi ja vaihtelevat sääolosuhteet asettavat haasteita omakotiasujalle. Kun piha tai pihatie jäätyy, on omakotitalon omistaja vastuussa, jos kutsumaton vieras liukastuu pihamaalla kävellessään talon pääovelle. "Sillä ei ole merkitystä, onko henkilö jakamassa postia, kysymässä tietä vai kaupustelemassa", kertoo Omakotiliiton lakineuvoja, asianajaja Harri Kontturi.

"Normaali kulku kadulta tai tieltä ovelle pitää olla sellaisessa kunnossa, ettei laillisilla asioilla oleva henkilö liukastu".

Muutokset jäsenyyteen

Asuitpa omakotitalossa, rivitalossa, paritalossa, kerrostalossa tai sinulla on mökki, voit olla omakotiyhdistyksen jäsen. Vaikka asuinmuotosi muuttuisi, voit silti jatkaa jäsenenä.

Yhdistys ei vaihdu automaattisesti pelkästä osoitteenmuutoksesta. Mikäli haluat erota tai vaihtaa yhdistystä, ilmoita siitä tämän sivun lomakkeella.

Tee osoitteenmuutos jäsensivuilla

Kaikkein kätevimmin teet osoitteenmuutoksen jäsensivuilla, jolloin tieto päivittyy  suoraan jäsenrekisteriin. Kirjaudu jäsensivuille tästä, valitse sitten sivun ylhäältä "jäsensivut". Ohjeet jäsensivuille kirjautumiseen löydät täältä.

MUUTOKSET JÄSENYYTEEN, JATKA LUKEMISTA


Omakotiyhdistys vuokraa jäsenille ja muillekin tarvitseville:



MAADOITETTU SÄHKÖMITTARI, joka liitetään suoraan seinäpistorasiaan..........katso tarkemmin VUOKRALAITTEET

Urakkamaailma

Omakotiliitto ja remonttien kilpailutus­palvelu Urakkamaailma.fi aloittaneet yhteistyön!

PYYDÄ TARJOUKSIA REMONTTIIN



Löytyykö vakituisesta asunnostasi varaava takka, puukiuas, kamiina tai kevyttakka? Vastaa tulisijojen käyttötapojen kyselytutkimukseen

Kyselyllä kartoitetaan asukkaiden tapoja käyttää tulisijojaan.

VASTAA TÄSTÄ


Pakkaset lisäävät tulipaloriskiä omakotitaloissa – jäätyneitä putkia ei saa sulattaa itse

Omakoti- ja rivitaloja sekä mökkejä kohtaa kovilla pakkasilla ikävä vaara. Kylmästä jäätyneet vesiputket voivat aiheuttaa kuuman tulipalon, jos niitä erehtyy sulattelemaan itse. Jäätyneitä putkia ei saa sulattaa avoliekillä tai kuumailmapuhaltimella kuka tahansa, vaan apuun tarvitaan LVI-alan tai kiinteistönhoidon ammattilainen. LUE KOKO ARTIKKELI TÄSTÄ


Muista hyödyntää kotitalousvähennys! 

Kotitalousvähennyksen määrä? Kotitalousvähennyksen hakeminen? Mistä työstä saan kotitalousvähennystä? 

LUE TÄSTÄ KOKO ARTIKKELI OMAKOTILIITON SIVUILTA

Arveluttaako, kuuluuko työ kotitalousvähennyksen piiriin? Tarkista tilanne verohallinnon sivuilta:

http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys/Taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenny(9231)


Energiansäästöstä helpotusta kotitalouksien tiukkaan talouteen

Kuluttajien luottamus omaan talouteen ja rahatilanteeseen on heikko, eivätkä suomalaiset juuri usko tilanteen kohentuvan lähitulevaisuudessa, uutisoi Tilastokeskus tuoreinta kuluttajien luottamusta mittaavaa indikaattoria. Kotitalouksien ahdinko näkyy myös kuluttajien energianeuvonnassa, josta kysytään nyt yksityiskohtaista apua sähkölaskun pienentämiseen ja lämmityksestä säästämiseen.


Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?

Viemäriin kuuluu laittaa ainoastaan ihmisten jätökset, wc-paperi ja pesuvedet

Onko kotisi viemäriverkoston toiminnassa ollut ongelmia? 

Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.

Viisi vinkkiä turvalliseen tunnelmointiin

1. Ole läsnä, kun poltat kynttilää lyhdyssä.Huolehdi, että lapset ja lemmikit eivät jää avotulen kanssa keskenään. Sammuta kynttilä aina, kun poistut paikalta tai menet nukkumaan.

2. Suosi palamattomasta materiaalista valmistettua lyhtyä ja sijoita se vakaalle ja palamattomalle alustalle. Varmista, että kevyt lyhty ei pääse kaatumaan.

3. Pidä palava materiaali, kuten koristeet ja tekstiilit, kaukana lyhdystä.

4. Jätä kynttilästä noin kaksi senttimetriä polttamatta. Loppuun palanut kynttilä saattaa aiheuttaa tulipaloriskin, jos kynttilä ei sammu itsestään.

5. Varmista, että läheltä löytyy sammutuspeite tai käsisammutin tulipalon varalta. Sammuta kynttilä tukahduttamalla.

Polttotestien tuotteet on valittu sattumanvaraisesti. Testeissä If ei käyttänyt tuotteita niiden mukana tulleiden turvallisuusohjeiden mukaisesti. Tämä polttotestaus ei ota kantaa tuotteiden turvallisuuteen, kun niitä käytetään tuotteiden mukana tulleiden käyttö- ja turvallisuusohjeidenmukaisesti.

Lue lisää turvallisesta tunnelmoinnista

Iftutki:Kynttilävahinko ulkoseinän vierustalla on erityisen vaarallinen – palovaroitin ei reagoituleen ajoissa!

KATSO TARKEMMIN TÄSTÄ


Teuvan kulttuurin superkesä 2024 -infotilaisuus


Mitä omakotiasujan kannattaa huomioida, jos hankkii valokuituyhteyden?


Suomea valokuidutetaan nyt vauhdilla. Myyjät kiertävät ovelta ovelle ja markkinointi käy kuumana. Moni kuluttaja on kuitenkin vaikeuksissa valitessaan itselleen sopivaa kuidun toimittajaa vaihtoehtojen joukosta. Eikä tilannetta helpota se, että kaukaa samannäköisten toimijoiden välillä on läheltä katsottuna isoja eroja. Kokosimme kuusi vinkkiä, jotka omakotiasujan kannattaa huomioida, kun pohtii valokuituyhteyden hankkimista kotiinsa.

KOKO ARTIKKELI TÄSTÄ

SUNET SUUPOHJAN SEUTUVERKKO


Biojätteiden keräys taajamien omakotitaloissa ja pienissä rivitaloissa pakolliseksi, aikataulu riippuu kunnasta

Asutko omakoti- tai rivitalossa? Jos vastasit kyllä, lue seuraava erityisen huolellisesti, sillä biojätteiden keräys on tulossa jätelain mukaan pakolliseksi lähiaikoina yli 10 000 asukkaan taajamassa viimeistään kesällä 2024. Kunta voi myös määrätä biojätekeräyksestä pienemmissä taajamissa ja haja-asutusalueella. Tarkista oman kuntasi määräykset ja aikataulu. Vaihtoehtoina voit kompostoida biojätteet tai ryhtyä kenties biojätekimppaan yhdessä naapureiden kanssa.

LUE OMAKOTILIITON SIVUSTOLTA TARKEMMIN

PALJON TIETOA MYÖS BOTNIAROSKIN SIVUSTOLLA


800 000 pihasaunaa, aittaa ja muuta talousrakennusta voi vapautua kiinteistöverosta – ministeriö pohtii verovapautusta

Monen kunnan näkemys tuli ilmi kiinteistöverouudistuksen edellisellä lausuntokierroksella keväällä 2022. Esitysluonnoksen mukaan alle 10 neliömetrin suuruiset talousrakennukset olisi vapautettu verosta. Lukuisat kunnat ja Omakotiliitto toivoi kuitenkin tuolloin, että rakentamislain lupakynnyksen nousun mukana myös verovapauden pinta-alaraja nousisi vastaavasti samaan 30 neliömetriin.

– Ehdotus kuulostaa erittäin hyvältä. Koska jos näitä pieniä rakennuksia aletaan rakentaa, niin tämä myös helpottaa veronmaksajan ilmoitusvelvollisuutta, kun ei tule erilaisia pinta-alarajoja, vaan kaikki yhdenmukaisemmin tietää, miten tässä tilanteessa toimitaan kiinteistöverossa, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander. 

LUE LISÄÄ YLEN SIVULTA:



YLE UUTISOI 27.11.23


Mistä apu, jos asuntosi lukitus ei toimi tai ole muuten turvallinen? 



Katso yhteystiedot:
OTA YHTEYTTÄ YHTEISTYÖKUMPPANIIMME



  


Talotekniikan säädöt ja järjestelmät kuntoon talven varalle

Taas on aika laittaa kiinteistön talotekniikan järjestelmät ja automatiikan säädöt kuntoon, jottei vilu yllätä, kun sää viilenee. Kulutuksen seuranta on yhä tärkeämpää paitsi energian ja kustannusten säästön myös järjestelmien vikaantumisen havaitsemisen vuoksi.

Järjestelmien testaamisen voi aloittaa lämmitysjärjestelmästä. Säätämällä vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän asetusarvoa korkeammaksi, ja seuraamalla nostaako automatiikka veden lämpötilan asetetulle tasolle, saadaan testattua vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän toiminta. Sähkölämmityksen toiminta voidaan tarkistaa nostamalla termostaatin asetusarvo.....

LUE LISÄÄ TÄSTÄ LINKISTÄ


Uusi tieto pakko­remonteista – ”Tämä on oikea suuntaus”.



EU:N RAKENNUSTEN energiatehokkuusdirektiivien neuvotteluissa on tapahtunut ”merkittävä muutos kohti parempaa ja yksittäisten rakennusten korjausvaatimuksista oltaisiin luopumassa”.

Näin kertoo Omakotiliitto saamiensa tietojen perusteella. Liiton toiminnanjohtaja Marju Silander vieraili lokakuussa Brysselissä, jossa hän osallistui Euroopan kiinteistöomistajien liiton kokouksiin ja tapasi samalla neljä Suomen europarlamentaarikkoa.

Lue Omakotiliiton sivuilta ja Iltasanomien Taloussanomista:

is.fi/taloussanomat


Myyjän vastuu purkukuntoisena myytävästä rakennuksesta.

Lakineuvoja vastaa.
Jos myyn talon purkukuntoisena, vapaudunko vastuusta talon kunnon suhteen? Yksityishenkilöiden välisessä kiinteistökaupassa myyjän vastuuta rajoittavat ehdot ovat päteviä vain riittävästi yksilöityinä. Pelkkä maininta siitä, että rakennus myydään purkukuntoisena, ei ole riittävän yksilöity rajaamaan pois myyjän vastuuta. Taustalla on ajatus siitä, ettei myyjän vastuuta tällaisissa tilanteissa voitaisi keinotekoisesti poistaa merkitsemällä sinänsä asuin- tai muuhun käyttöön tarkoitettu rakennus purkukuntoiseksi.
Mikäli kyse kuitenkin on tosiasiassa purkukuntoisesta eli täysin käyttökelvottomasta ja arvottomasta rakennuksesta, voidaan...
Jäsen LUE LOPPUUN TÄSTÄ

Liity jäseneksi TÄSTÄ  täyttämällä lomake, ellet ole vielä jäsen.


* Myyjät eivät missään vaiheessa kertoneet meille, että talon perustusten läpi tulisi vettä. Mitkä ovat meidän oikeutemme tässä tilanteessa ja mitä meidän kannattaisi tehdä?
* Rakensimme kaksi vuotta sitten omakotitalon ja myimme sen hiljattain uusille omistajille. Muutama viikko talokauppojen jälkeen ostaja havaitsi talon katossa asennusvirheen, jonka johdosta katto on uusittava.
* Tonttimme rajalla on naapurin viisi isoa haapaa, joiden juuret tunkeutuvat meidän puolelle. Syksyllä niistä putoavat lehdet täyttävät sadevesikourumme. Ehdotin naapurille puiden kaatamista, mutta turhaan.
NÄIHIN JA MONIIN MUIHIN TÄRKEISIIN ARKIPÄIVÄN KYSYMYKSIIN SAAT APUA OMAKOTILIITON SIVUSTOLTA:

Lakineuvoja vastaa. Usein kysyttyjä kysymyksiä

Jäsenenä pääset niitä lukemaan! 

Liity jäseneksi TÄSTÄ  ellet vielä ole, täyttämällä lomake! VOIKO OLLA HELPOMPAA?


Omakotilehden uusin numero ilmestyi! Saat sen suoraan kotiisi, jos olet jo jäsenemme! 
Ellet ole vielä, niin jäsenyys käy kätevästi tästä LINKISTÄ

Katso lisää TÄSTÄ

Väärin lajitellut akut aiheuttavat vuosittain kymmeniä tulipaloja.

Katso video Iltasanomista

Vanha akku voi syttyä myös kotona!

Kuluttajansuojalaki

Katso tallenne ao. linkistä!

Omakotiliiton järjestämät webinaarit eli verkkokoulutukset ovat avoimia ja ilmaisia kaikille Omakotiliiton jäsenyhdistysten jäsenille. Ilmoittaudu mukaan!

Tiedotamme webinaareista sähköisesti jäsenkirjeissä, joten pidäthän sähköpostiosoitteesi ajan tasalla jäsentiedoissasi ja ilmoitat meille mahdolliset muutokset toimisto@omakotiliitto.fi.

webinaaritallenne LÖYTYY YOUTUBESTA TÄSTÄ LINKISTÄ


Lue vinkkimme, miten mahdollisiin sähkökatkoihin kannattaa varautua.

Suunnitellut sähkökatkot ovat mahdollisia, jos pitkä ja tuuleton pakkasjakso aiheuttaa sähköpulaa tai sähkön tuotannossa tai siirrossa on häiriöitä. Lue tästä jutusta, mitä sähkökatkoista pitää tietää ja miten niihin voi varautua.

Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina klo 8–10 ja alkuiltaisin klo 16–20. Sähköpula ajoittuu luultavasti juuri kulutuspiikkeihin. Sähkökatkot ovat kuitenkin viimeinen vaihtoehto sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitämiseksi. 

TÄSTÄ LAAJEMPAAN ARTIKKELIIN


Vuosiarvonta 2023

Kaikkien marraskuun 2023 loppuun mennessä liittyneiden uusien jäsenten ja jäsenhankkijoiden kesken arvotaan Applen iPad-tablettitietokone. Muista ilmoittaa myös sähköpostiosoitteesi

Lisäksi kaikkien marraskuun 2023 loppuun mennessä sähköpostinsa ilmoittaneiden kesken arvotaan matkalahjakortti, arvo 500 EUR.
Arvonta suoritetaan joulukuussa 2023, voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Jäsenyytesi on voimassa vuoden kerrallaan liittymispäivästä ja maksaa sinulle vain 25 €

Liity jäseneksi TÄSTÄ  täyttämällä lomake! 



UUSIN ILMOITTAJAMME ESITTÄYTYY! 
KATSO tarkemmin tästä
SOITA JA TILAA TYÖSUORITUS!

ASUMISEN ASIALLA: 

Testamentti ja edunvalvontavaltakirja: perusasiat pähkinänkuoressa -verkkokoulutus jäsenille!
Voit katsoa tallenteen kirjautumalla Omakotiliiton sivustolle!

Omakotiliiton järjestämät webinaarit eli verkkokoulutukset ovat avoimia ja ilmaisia kaikille Omakotiliiton jäsenyhdistysten jäsenille. Ilmoittaudu mukaan!

Tiedotamme webinaareista sähköisesti jäsenkirjeissä, joten pidäthän sähköpostiosoitteesi ajan tasalla jäsentiedoissasi ja ilmoitat meille mahdolliset muutokset toimisto@omakotiliitto.fi.

Kirjautumalla jäsensivuille voit katsoa yli 40 webinaarin tallenteet!


Valmistaudu syyssateisiin huolehtimalla hulevesistä

Syksy saapuu sateineen ja tonteilla riittää taas hulevettä, joka on johdettava pois taloa kastelemasta. Vesien virtausten hallinta on syksyn tärkein huoltotoimi.


Syyssateiden edellä on hyvä muistaa, että omistaja on vastuussa oman kiinteistönsä hulevesien hallinnasta. Kovalla sateella onkin järkevää hakeutua ulos tarkkailemaan tonttinsa vesien virtauksia. Jos vedet eivät virtaa hallitusti, on aika tehdä huoltotoimia.

Kosteusvauriot ovat tutkitusti suuri uhka rakennuksille, mutta osa omakotitontin ja -talon tärkeistä syystoimista tahtoo silti unohtua. Maaston kallistuksia, ojituksia, vettä kerääviä painanteita ja pihan pintamateriaalien riittävää vedenläpäisyä pitäisi tarkastella kriittisesti. Huomiot on hyvä kirjata muistiin myös rännien uusimisen tai kattoremontin varalle.

”Kattomuodoilla ja räystäskourujen kallistuksilla on iso merkitys. Räystäskourujen kallistus ylärinteeseen jättää imeytykselle omalla tontilla enemmän aikaa. 

KATSO VIDEO RÄNNIEN PUHDISTUKSESTA JA LUE KOKO ARTIKKELI  TÄSTÄ


Lotrataanko teillä vedellä? Ei kannata!

Katso miten kulutuksesi on muuttunut, katso ennusteesi kulutukselle, kysy veden käytöstä tai tee vikailmoitus!

Vesi maksaa Teuvan kunnan kaava-alueella sen verran paljon perusmaksut, jäteveismaksut ja verot mukaan luettuina, että kahden henkilön taloudessa kuluu vettä helposti 500 €:n edestä vuodessa, eritoten omakotitalossa! 

Missään tapauksessa ei saa antaa veden tippua hanasta, eikä wc-pytyn valua! Suihkussa voi säästää paljon, kun käyttää sitä järkevästi ja nykyaikaisia vedensäästölaitteita ja lyhentää suihkussaoloaikaa.

Mikäli pientäkin tippumista tai valumista esiintyy, niin ota heti yhteys paikalliseen LVI -alan liikkeeseen, joka voi asian korjata. Sivustoltammekin löytyy niitä kaksi kappaletta yhteystietoineen!

Teuvan vesihuollon kulutus-Web löytyy osoitteesta:

https://kulutus-web.com/teuva/vesi/suomi/index.asp

Sisäänkirjautumiseen kulutus-Webiin tarvitset kulutuspisteesi numeron sekä mittarin numeron. Nämä tiedot löytyvät sekä vesilaskultasi että lukemailmoituspyyntöpaperista, ei välttämättä omassa mittarissa olevalla mittarinumerolla!


Suomessa 250 000 kiinteistöä odottaa ajantasaisia omistajatietoja

Kun jakamaton kuolinpesä omistaa yhdessä kiinteistön, kannattaa kiinteistölle hakea selvennyslainhuutoa. Selvennyslainhuuto helpottaa kuolinpesän omistuksessa olevan kiinteistön hoitoa. Merkinnästä on suuri hyöty, kun kiinteistön asioiden hoitaminen on mutkattomampaa. Suomessa 250 000 kiinteistöä odottaa selvennyslainhuutoa.

Kiinteistökauppa sujuu sähköisesti, kun omistajatiedot löytyvät rekisteristä

Selvennyslainhuuto sujuvoittaa asioiden hoitoa erityisesti kuolinpesän yhteistä kiinteistöä myytäessä tai jaettaessa. Kun lainhuutotodistuksesta näkee suoraan kiinteistön omistajat, ei myyjän tarvitse esittää kaupanteon yhteydessä muita todistuksia omistusoikeudestaan.

Kiinteistökaupan voi tehdä sähköisesti Maanmittauslaitoksen kiinteistövaihdannan palvelussa...

LUE KOKO ARTIKKELI OMAKOTILIITON SIVUILTA



Teuvan torilla on uusi ilmoitustaulu!


Radon ja radonin haittavaikutukset

Radon

Suomessa noin 300 ihmistä saa vuosittain keuhkosyövän radonista. Radonkaasu on talojen sisäilmassa esiintyvä hajuton ja näkymätön jalokaasu. Radonkaasua pääsee taloon mm. läpivienneistä, betonihalkeamista sekä tiivistämättömistä saumakohdista. Asuminen suuressa radonpitoisuudessa lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radonin voi havaita vain mittaamalla.

Asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saa ylittää arvoa 300 Bq/m3....

TÄSTÄ TARKEMMIN


Hallitus haluaa nostaa kiinteistö­veroa suuressa osassa kuntia 


RDO_00149_33182HALLITUS suunnittelee kiinteistöverotukseen kiristystä, joka kiristäisi verotusta 245 kunnista eli noin kahdessa kolmannesta Suomen kunnista.

– Muutos lisää maapohjasta kerättyjä kiinteistöverotuloja näillä kunnilla, mikä vahvistaa kuntien taloutta heikentämättä julkista taloutta kokonaisuutena, todetaan valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Suunniteltu muutos edellyttää samalla maapohjan veroprosentin eriyttämistä yleisestä kiinteistöveroprosentista, jonka alaraja on nyt 0,93. Hallituksen tarkoituksena on nostaa pelkästään maapohjan veroprosentin alaraja 1,3 prosenttiin.

– Tämä oli meille varsinainen tyrmistys, kun luimme kesällä hallitusohjelmaa, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Kuntaliiton laskelmien mukaan......

Tästä Iltalehden Taloussanomiin


Laki-, rakennus, energia- ja pihaneuvonta palvelee jäseniämme

Asiantuntijaneuvonta on kysytyin jäsenpalvelumme. Kun asumisen asiat askarruttavat, älä epäröi soittaa neuvojillemme.

Saat neuvot ja vinkit siihen, mitä kannattaa tehdä ja mitä tulee ottaa huomioon, kun vaikkapa naapurin suuri vaahtera varistaa kaikki lehtensä pihallesi, mutta naapuri ei suostu kaatamaan puuta

  • kylpyhuoneeseesi on ilmestynyt outo, jo jonkin aikaa kestänyt, haju
  • omenapuuhun on ilmestynyt valkoista harsoa
  • tulevan remontin yhteydessä haluat vaihtaa lämmitysjärjestelmän ja täydentää sitä aurinkoenergialla
  • mietit, miten ja missä suhteessa asunto-osakeyhtiön putkiremontti tulee rahoittaa osakkaiden kesken

Puhelinnumero on 09 680 371 88                                                                                                     

Samasta numerosta tavoitat kaikki Omakotiliiton                                                                                                  neuvojat .

Huomaathan, että neuvontaa ei ole juhlapyhinä tai niiden aattoina.                                                          Neuvontaan tarvitset jäsennumerosi, jonka löydät jäsenkortista, lehden takakannesta tai laskusta. 

Ota jäsennumerosi valmiiksi esiin.


Asumismenot 2023: Korkojen nousu kirittää asumismenojen kasvua

Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti, selviää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimus PTT:ltä tilaamasta selvityksestä. Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu. Myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita. Energiamenojen muutokset vaihtelevat suuresti riippuen kotitaloudesta.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan lapsiperheen asumismenot kasvavat 16 prosenttia vuonna 2023. Toisaalta velattomassa öljylämmitteisessä omakotitalossa asumismenot laskevat viisi prosenttia.

LUE LISÄÄ TÄSTÄ

JA TÄSTÄ


Kun tontilla tuulee kovaa

Tuuli on väistämätön olosuhde, johon tontilla on sopeuduttava.  Yleisin tuulituho aiheutuu, kun tuuli paiskoo sateen rakenteisiin. Rakennukset pitäisi suunnitella tuulen ehdoilla, mutta näin ei aina ole. Lue tärkeät tärpit, miten kalliita vaurioita voi torjua. 

Kova tuuli tai suoranainen myrsky voi aiheuttaa tontilla monenlaisia vahinkoja. Tuuli repii tai nytkyttää kattorakenteita tai riuhtaisee kevyen piharakennuksen irti maasta. Puiden kaatuminen on iso riski ihmisille, rakennuksille ja muulle omaisuudelle.  

- Yleisin tuulen aiheuttamista ongelmista on kuitenkin kosteusvaurio. Tuuli kuljettaa tehokkaasti mukanaan vettä rakenteisiin. Tuulen siivittämänä vesi kiipeää helposti myös ’ylämäkeen’ eli talon ulkopintaa ylöspäin, sanoo rakennusmestari Timo Jokela PRKK Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry:stä.   

Jokela antaa kovaa kritiikkiä nykyrakentamiselle, joka altistaa rakenteet kosteudelle ennennäkemättömän yleisesti.   - Nykytalojen ikkuna-aukoista puuttuvat yleisesti vuorilaudat, koska siten talo on edullisempi tehdä....

Jokela suosittelee laittamaan nämä rakenneosat taloon jälkikäteen, jos niitä ei ole -  ja jo ennen vaurioiden syntymistä.

Katse kattorakenteisiin; Kovalla tuulella ääntelevä katto kertoo rakentamisen virheistä....

Kevytrakenteiset piharakennukset; Asuinrakennusten suunnittelussa ammattilaiset laskevat tuulikuormat rakentamismääräysten mukaisesti eli niin, että Suomessa tuuli ei vie asuinrakennuksia....

- Tuulisella tontilla on kiinnitettävä erityishuomiota perustuksiin ettei rakennus lehahda naapurin puolelle. Kunnolla runkoon pultattu, maahan kierrettävä teräspaalutus on varma, ja rungosta sokkelipuuhun ulottuvat levytykset vakauttavat lisää. Piharakennuksissa OSB-levy tai vanerirakenne tekee rakennuksen jäykäksi myös sivusuunnassa. Mallia voi katsoa esimerkiksi rintamamiestaloista joita vinolaudoitus jäykistää, opastaa Jokela.  

Kun pahin tapahtuu  
- Myrskylukemiin nousevien tuulien jälkeen meillä PRKK:ssa alkavat puhelimet soida. Aiheena on sisälle taloon päässyt vesi. Vesi on kuin ääni eli se menee pienestäkin raosta, leviää ja etenee minne vain eli sisälle tullut vesi ei kerro välttämättä mitään itse vuotokohdasta....
 
LUE KOKO ARTIKKELI OMAKOTILIITON SIVUSTOLTA ILMAISEKSI KLIKKAAMALLA TÄSTÄ

Oy Botniarosk Ab


Olemme seitsemän kunnan - Isojoen, Karijoen, Kaskisten, Kauhajoen, Kristiinankaupungin, Närpiön ja Teuvan - jätelaitos. Huolehdimme alueemme jätehuollosta jätelain mukaan. Lajitteluneuvonta (10-14.00) 01019 3400 (pvm/mpm)

Botniarosk


Yksityistiet kuumentavat tunteita

Omalle lähialueelle ilmestyvät tiet tai niissä tapahtuvat muutokset nostavat tunteet pintaan, tietävät Omakotiliiton lakineuvojat. Tiekysymykset ovat nimittäin yksi tulisimmista ja yleisimmistä kiistanaiheista, joita Asianajotoimisto Kontturi & co saa selvitettäväkseen. 

Mistä tiekiistoissa oikein riidellään, asianajaja Jyrki Piiparinen? 

”Vääntöä syntyy usein kolmesta asiasta: mistä tie vedetään, kuka saa käyttää tietä tai miten rakentamisesta ja hoidosta koituvat maksut jakautuvat tieosakkaiden kesken”, kertoo Piiparinen. 

Hankalimmat riidat koskevat tielinjauksia, eli tien paikkaa. Syynä on se.......

YLE uutisoi maksujen kanssa ei kannata viivytellä

Isännöitsijäntodistus

Hyvä sisäilma

Isännöitsijän on pyynnöstä annettava osakehuoneistoa koskeva isännöitsijäntodistus. Jollei yhtiöllä ole isännöitsijää tai tämä on esteellinen, velvollisuus antaa todistus on hallituksen puheenjohtajalla. Todistuksen voivat saada:

  • osakehuoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistaja;
  • osakkeita panttauksen nojalla hallussaan pitävä; sekä
  • välitysliike, jolla on voimassa oleva osakkeiden välitystä koskeva myyntitoimeksianto tai osakehuoneiston vuokralle antamista koskeva toimeksianto.

Isännöitsijätodistuksen sisältö

Isännöitsijätodistuksen antamisesta ja sisällöstä pääpiirteittäin säädetään Asunto-osakeyhtiölaissa. Tarkempi sisältö säädetään Valtioneuvoston asetuksessa. Alla on kuvattu asetuksessa määrätty isännöitsijätodistuksen sisältö. Isännöitsijätodistuksen voi myös tehdä valmiille maksulliselle lomakkeelle Rakennustiedon Sopimuslomake.net -palvelussa. Palvelussa voi tarkastella luonnosta sopimuslomakkeesta veloituksetta.

- Kiinteistötiedot

- Osakehuoneistosta isännöitsijäntodistukseen on merkittävä seuraavat

- Yhtiön kiinteistöstä ja rakennuksista isännöitsijäntodistukseen on merkittävä seuraavat

- Yhtiön taloudesta isännöitsijäntodistuksessa on oltava seuraavat tiedot

- Muina tietoina isännöitsijäntodistukseen on merkittävä

LUE KOKO ARTIKKELI OMAKOTILIITON SIVUILTA


Remontti tulossa? 

käsisirkkelimiesNäiden ohjeiden avulla löydät oikeat tekijät, varmistat työn laadun ja maksat oikean hinnan.

Moni pientaloasukas törmää remonttia suunnitellessa samaan ongelmaan: sopivaa tekijää ei löydykään niin helposti. Yksi remontin onnistumisen tae onkin varata riittävästi aikaa valmisteluun. Ennakointi lähtee liikkeelle siitä, että laatii omalle talolleen remonttisuunnitelman. Remonttisuunnitelman laatimiseen saat tukea myös Omakotiliiton huoltokirjasta. Seuraavassa tekstissä käymme läpi kaikki remontin työvaiheet suunnittelusta aina sopimuksen tekoon asti.

Suunnittelu

Remontti lähtee aina liikkeelle suunnittelusta, olipa kyseessä sitten ammattilaisen avulla tai itse tehty remonttisuunnitelma. 

Älä käytä pistorasiaan kytkettävää aurinkopaneelia

 Julkaisuajankohta24.7.2023 8.51
TIEDOTE

Suomessa on markkinoilla aurinkopaneeleita, joita mainostetaan helposti käyttöönotettaviksi pistotulpan kautta. Aurinkopaneelien tuottama sähkö syötetään käyttöön suoraan asunnon tavanomaisen pistorasian kautta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tähdentää, että tällaista laitetta ei saa käyttää Suomessa. Se on laitonta ja siitä voi olla vaaraa.

TUKES TIEDOTTAA...




Omakotiyhdistyksiä on 233 ympäri Suomen

Omakotiyhdistyksen tarkoituksena on koota yhteen alueen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaat ja sen myötä yhdessä vaikuttaa paikallisesti asumisen asioihin. Paikallistoiminta on erittäin tärkeää yhteisöllistä toimintaa, joka tuo ihmisiä yhteen paitsi mielekkään toiminnan merkeissä, myös alueen pientaloasukkaiden etujen valvonnassa.
Yhdistyksiä on monenlaisia, lue lisää


Kotivakuutus on turva tulevaisuuteen 

Kotivakuutuksesta ei kannata missään nimessä luopua, mutta vakuutusmaksuja on mahdollista alentaa kilpailuttamalla vakuutuksia tai kasvattamalla omavastuun määrää. 

Kotivakuutuksen ajatus on suojata oma taloudellinen asema yllättävissä tilanteissa, jotka vaikuttavat omaan arkielämään. Vakuutus kattaa vain vahinkoja, jotka syntyvät tai tapahtuvat vakuutuksen voimassaoloaikana. Tarvittavaa kotivakuutusta kannattaa miettiä sen kannalta, millaiset vahingot vaikuttavat omaan elämään, ja valita sellainen vakuutus, jolla pärjää taloudellisesti myös muuttuneessa elämäntilanteessa. 

Sopivansuuruinen omavastuu on todella henkilökohtainen päätös. Siihen vaikuttavat paitsi se, miten paljon on valmis maksamaan vahingon sattuessa, myös kodin irtaimisto ja esimerkiksi perheenjäsenten iät sekä se, miten herkästi tavaroita yleensä menee rikki tai katoaa. 

Jos esimerkiksi kodin elektroniikka on kovin vanhaa, ei irtaimistovakuutus välttämättä tuo kovinkaan paljon turvaa. Lapsiperheessä puolestaan tavaroita rikkoutuu usein helpommin, jolloin pienempi omavastuu voi olla paikallaan.

LUE KOKO ARTIKKELI OMAKOTILIITON SIVUILTA




Vinkit oikeaoppiseen klapien säilytykseen

Klapit_smallNeuvoa polttopuiden säilytykseen voi kysyä asuinpaikkakuntansa palotarkastajalta. Järkevää on kiinnittää huomioita myös polttopuiden säilytykseen sisätiloissa. Nyrkkisääntönä voisi pitää määrää, jonka aikoo polttaa kerralla. Isompi polttopuiden määrä voi heikentää sisäilmaa.

Väärin säilytetyt klapit ovat tulipaloriski


Pressu suojaa puita sateelta, mutta se voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä ja puiden homehtumista. Polttopuut tulisikin säilyttää ilmavassa puuvajassa, jossa puut eivät pääse kastumaan. Puita ei myöskään... Rakentaja.fi antaa lisätietoa


Puhallusvilla on väärin asennettuna paloturvallisuusriski

Rakennusten yläpohjan eristetöissä tulee huomioida voimassa olevat rakentamista koskevat säädökset ja ohjeet, jotta ikäviltä vahingoilta vältyttäisiin. Väärät ratkaisut piippujen läpivienneissä nostavat tulipalon riskiä suuresti ja voivat aiheuttaa siten mittavia vahinkoja.




Käsisammuttimien tarkastus- ja huoltotöitä saavat tehdä vain vaatimukset täyttävät asennusliikkeet, jotka on listattu toiminnanharjoittajarekisterissäLinkki toiselle sivustolle

Katso rekisteristä oman paikkakuntamme toiminnanharjoittajat!

Rekisteristä voi hakea paloilmoittimien ja sammutuslaitteistojen asennus- ja huoltoliikkeitä sekä käsisammutinliikkeitä ja näiden vastuuhenkilöitä.

Kiinteistön haltijan pitää huolehtia, että viranomaisen määräämät sammutuslaitteet ovat toimintakunnossa ja huollettu ja tarkastettu asianmukaisesti.

Käsisammutin pitää tarkastaa vähintään

  • vuoden väliajoin, jos sammutin on säilytettäessä alttiina esimerkiksi kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle
  • kahden vuoden väliajoin, jos käsisammutinta säilytetään kuivissa ja tasalämpöisissä sisätiloissa.

TÄSTÄ TARKEMMIN TUKESIN SIVUSTOLTA


Kesäajan huoletonta kiinteistön huoltoa

​Kesä on paras aika huoltaa lämmitysjärjestelmät, koska niitä ei tarvita muuhun kuin käyttöveden lämmittämiseen. Kun tilojen lämmitystä ei tarvita, huoltotyöt voidaan tehdä rauhassa. Moni muukin huolto- ja tarkastustoimi sopii hyvin kesällä tehtäväksi.

LUETHAN LISÄÄ TÄSTÄ LINKISTÄ


Puutaloa maalaamaan

Puinen ulkoverhoilu kannattaa huoltomaalata ajoissa. Asiantuntija neuvoo, mihin työkaluihin kannattaa ja ei kannata tarttua ja mikä maali kelpaa minkäkin päälle.

Puuverhoillun talon ulkomaalaus on huoltotoimi, joka tulee eteen väistämättä jossain vaiheessa. Jos urakka lykkääntyy kesä kesältä eteenpäin, työn määrä vain kasvaa. 

”Ulkoverhoilun maalipintaa on hyvä tutkailla noin kymmenen vuoden välein. Jos edellisestä maalauksesta alkaa olla parikymmentä vuotta, huoltomaalaus on jo ajankohtainen”, toteaa Teknoksen tekninen asiantuntija ja pintakäsittelyinsinööri Susanna Laine.

Huoltomaalaus ei ole mahdoton urakka, mutta....

LUE TÄSTÄ LISÄÄ MAALAAMISESTA


Yli 30 valtakunnallista etua, näytä jäsenkorttiasi ja hyödy!














Miksi kuluttajien ei voida antaa edes jonkin aikaa nauttia halvasta sähköstä?

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander ei asiaa purematta niele.
 
OLKILUODON ydinvoimalan kolmosreaktorin tuotantoa on pienennetty, koska sähkö on liian halpaa. 
LUE ILTASANOMISTA ja Ylen asiaa koskevat uutiset saavat Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoellin kuohahtamaan...

Jäsen, muista etusi. 

Omakotiliiton yhdistysten jäsenille If tarjoaa kotivakuutuksen ensimmäisen kuukauden maksutta.

"Aiemmin ajattelimme, ettemme tarvitse suurta korvausta, jos irtaimisto tuhoutuu, kun suurin osa tavaroista oli muutenkin kierrätettyä. Nyt ajattelemme ehkä hieman toisin. On parempi mielenrauha, kun tietää, että etenkin itselle tärkeillä tavaroilla on oikeansuuruinen vakuutus".
Hyvä sisäilma

Näin saat kompostorin höyryämään

Uusi jätelaki astui voimaan 19.7.2021 ja vuonna 2024 jokaisen kiinteistön yli 10 000 asukkaan taajamissa täytyy kierrättää biojätteet erikseen, joko erilliskeräyksellä tai kompostoimalla.
Kompostoiminen ei ole vaikeaa, mutta hyväksi havaituilla nikseillä kotikompostointi toimii entistä varmemmin. Hyvinvoiva komposti muistuttaa täytekakkua, ja artikkelin luettuasi tiedät, millä tavalla.


Nyt on huoli yksin asuvien vanhusten taloista! Euroopan komissio kaavailee mittavia pakkoremontteja suomalaisten ja siten myös teuvalaistenkin koteihin 

Jos Euroopan komission ehdotus direktiivin muutoksesta menee läpi, Suomessa pitää korjata nopeasti 35 prosenttia rakennuskannasta. Remontit voivat olla mittavia vanhemmissa asuintalossa. LUE Ilta-Sanomista TÄSTÄ

Ehdotus on ihan hyvä, mutta konstit liian rajut

Näin toteaa kurikkalainen Jarmo Kurikka, joka luotsaa Suomen omakotiliitossa kolmen pohjalaismaakunnan aluetta.

Pohjanmaan piirin puheenjohtajana toimiva...LUE KOKO JUTTU YLE-UUTISISTA TÄSTÄ


Jäsenyys kannattaa!

Homekoirat tehokkaana selvitysapuna!

Mitä silmät eivät näe, koirat haistavat. Miten homekoirien avulla tehdään turvallista asuntokauppaa?

Katso mitä tapahtuu homekoirawebinaarissa

Omakotiliiton webinaarit ovat avoimia ja ilmaisia kaikille jäsenyhdistyksen jäsenille.

Etkö ole vielä yhdistyksen jäsen? Jäsenyys kannattaa, koska Teuvan Omakotiyhdistyksen pienellä jäsenmaksulla (25 €/ v.) varmistat, että saat ajankohtaista ja tärkeää tietoa asumisesta, neuvontaa ja rahanarvoisia etuja.

LIITY TÄSTÄ Teuvan Omakotiyhdistykseen

Mitä puutarhassa kannattaa tehdä keväisin tai kuinka toimia kun nurmikko sammaloituu?
Jos puutarhahommat askarruttavat, omakotiyhdistyksen jäsenenä saat maksutta asiantuntevaa neuvontaa piha- ja puutarhaneuvojaltamme Kirsi Tuomiselta.
Viimekuun webinaarissa Kirsi opasti jäseniämme, milloin on oikea aika leikata pensaat ja miten leikkaus tehdään. Tallenne katsottavissa kirjautumalla jäsensivuille.




Kuntotarkastus antaa perinpohjaista tietoa talon kunnosta

Mitä tapahtuu kuntotarkastuksessa? Lähdimme mukaan, kun tuusulalaiseen tiilitaloon tehtiin sukupolvenvaihdoksen yhteydessä perusteellinen selvitys. Kuntotarkastuksessa käydään monipuolisesti läpi talon kunto, korjaustarpeet ja riskit sekä esitetään ehdotuksia toimenpiteistä. Omakotiliiton huoltokirjaan vuosien varrella kirjatut toimenpiteet ja seuranta ovat iso apu kuntotarkastuksessa.

Mitä tulisi tietää taloa ostettaessa? KATSO VIDEO!

Uuden alun innostamat -artikkeli Teuvan Omakotiyhdistyksestä sivulla 20. Lehti 1/2023
Tässä numerossa mm.:
* Kurkistus Eurooppaan, miten sujui energiatalvi        Euroopassa?
* Puutaloa maalaamaan
* Vaalit edessä
* 6 vinkkiä monimuotoiseen puutarhaan
* Miten asutaan Euroopassa?
* Naapurustossa lähes kaikilla on aurinkopaneelit
* Sveitsissä asuminen on niin kallista, että ensiasunnon ostajat saattavat olla jo keski-iän ylittäneitä
* Ennennäkemätöntä nousua asumismenoissa
* Hurjien sähkösopimusten talvi taittuu * Miten eri puolueet edistävät pientaloasumista? * Anna luonnon tulla pihalle * Vuole itse pajupilli * Yli 30 etua jäsenkortillasi * Aita elementeistä *Mikä tekee talosta kodin * Ristikko * Ilmoittaudu webinaareihin 

Omakotilehti on Omakotiliiton jäsenlehti, jonka jäsenet saavat neljä kertaa vuodessa. Lehti tarjoaa ajankohtaista tietoa ja asiantuntijoiden artikkeleita monipuolisesti asumisen eri osa-alueilta.Lehden numerot luettavissa jäsensivuilla

Jäsenenä pääset lukemaan lehden nettiversion jäsensivuilla tai suoraan TÄSTÄ

Jos haluat lehden itsellesi luettavaksi, niin soita, p. 050 4121 120, toimitamme sen sinulle ilmaiseksi!
Omakotilehti tulee kotiin kannettuna kaikille jäsenille neljä kertaa vuodessa ja se kuuluu jäsenmaksuun.


EU-direktiivi uhkaa ajaa suomalaisten kodit ennenaikaisiin korjauksiin

Katso videohaastattelu alta

Suomen Omakotiliitto ja Kiinteistöliitto ovat huolissaan EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kohtalosta ensi viikolla olevassa EU-parlamentin täysistunnossa. Molemmat järjestöt ovat vaikuttaneet Euroopan kiinteistöomistajien liiton, UIPI:n, kautta myös suoraan EU-päätöksentekoon.

EU:ssa parhaillaan uusittava energiatehokkuusdirektiivi uhkaa pakottaa yli kahden miljoonan suomalaisen kodit ennenaikaisiin korjauksiin kiristyvien energiatehokkuusvelvoitteiden täyttämiseksi. EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa.

”Tämä direktiivi tulee koskettamaan uudella tavalla jokaista kansalaista kaikissa EU-maissa. Nyt on keskeistä, että päätöksenteossa tullaan huomioimaan teknistaloudelliset näkökulmat pakkoremonttivaatimuksissa, eikä ajeta ihmisiä taloudelliseen ahdinkoon”, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Taantuvilla alueilla paljon taloja, joiden korjaaminen ei ole perusteltua

Eri puolilla Suomea sijaitsee etenkin taantuvilla alueilla rakennuksia, joilla ei ole enää lähitulevaisuudessa käyttöä. Käytöstä

EU-parlamentin äänestyksen jälkeen asian käsittely jatkuu parlamentin, neuvoston ja komission kolmikantaneuvotteluissa. Jos direktiivi...  TÄSTÄ ARTIKKELIIN

Omakotiliiton toiminnanjohtajan haastattelu MTV3 Viiden jälkeen -ohjelmassa 15.3.23


Asuntokauppa-asiat neuvontatilaston kärjessä

Omakotiliiton neuvonta on suosittu jäsenpalvelu. Lähes 60 neuvojan asiantuntijaverkosto toimii jäsenten tukena laki-, rakennus, energia- ja pihaneuvontaan liittyvissä kysymyksissä. Omakotitalossa asuvien lisäksi kysymyksiä tulee asunto-osakeyhtiöistä paritaloihin ja rivitaloihin liittyen sekä vapaa-ajan asunnoista.

Vuonna 2022 lakineuvontaan tulleista kysymyksistä 60 % kosketti siviili- ja kauppaoikeutta. Näistä 35 % liittyi kiinteistökauppaan ja 4 % asunto-osakeyhtiökauppaan.

 Omakotitalon kauppa vaatii yhä enemmän huomiota. Oikeuden päätökset nostavat huolta omakotitalokaupoissa. Myyjän huolena on kiinteistössä viiden vuoden aikana esiin tuleva piilevä virhe, ja ostajan huolena on yllättävät remonttikulut. ”Omakotitalon kiinteistökaupan sääntelyä ja toimintamalleja on tärkeä tarkastella myös lainsäädäntötasolla jatkossa, jotta voidaan taata onnistuneet asuntokaupat”, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.  JATKA LUKEMISTA


Apua tarjolla!
Onko pienimuotoiset talonmiespalvelut tai muut apupalvelut tarpeen?

Yhdistyksemme yhteistyökumppanit tarjoavat asukkaille palveluita! 

                     Katso tästä:
                     PALVELUTARJONTAA TEUVALLA

Haluatko kysyä jotain palveluihin liittyen? Voit tehdä sen sähköpostilla: teuvanomakotiyhdistys@gmail.com
tai soittamalla p. 050 4121 120

Kodin paloturvallisuuden tarkistuslista

Paloturvallisuus ei ole rakettitiedettä, vaan useimmiten pienten asioiden laittamista kuntoon ja vähän treenaamista. Paloturvallisuuden tarkistuslistan avulla kiinnität huomiosi oleellisiin turvallisuusseikkoihin ja parannat lähipiirisi paloturvallisuutta helposti.

Käy seuraava lista läpi ja huolehdi, että voit merkitä/sanoa jokaiseen kohtaan "kunnossa". Mikäli jokin kohta vaatii "korjattavaa", ryhdy toimeen....

LUE JA TULOSTA LISTA TÄSTÄ


75 kullanarvoista vinkkiä tuoreelle omakotiasukkaalle

Kukaan ei ole seppä syntyessään, kuuluu sanonta. Sama pätee omakotiasumiseen. Omakotitalossa asujalla on kontollaan monenmoista huolehdittavaa asiaa, joista on vaikea tietää uutena asukkaana. 

  • "Asu vuosi tekemättä mitään isompaa, jos ostat vanhan talon. Sen jälkeen tiedät, millaisia ratkaisuja kaipaat arkeen ja mikä toimii juuri sinulle parhaiten. Pintaremontti on edullista, mutta rakenteiden muuttaminen kallista, joten silloin kannattaa  olla varma päätöksistä." 
  • "Remonttia suunnitellessasi pyydä aina useampi tarjous, vaikka tietäisitkin tutun remontoijan tai saisit suosituksen tekijästä. Pyydä kolme tai neljä tarjousta ja tarkista yritysten tausta: rekisteri, talous, referenssit. 'Erot tarjouksissa voivat olla uskomattoman suuria. Esimerkiksi tiilikaton muuttamisessa peltikatoksi halvin saamamme tarjous oli 5600 euroa, kallein 13 500 euroa', kertoo neuvon antanut."
  • ”Notku tien varressa tai puutarhassa naapurin aidalla. Tutustu naapureihin, kysele mitä he ovat remontoineet ja miten, ja suosittelevatko he jotakuta. Ehkä pääset...
  • JATKA LUKEMISTA TÄSTÄ

Talon myyntiin tarvitaan paljon tietoa, mutta tarkat asiakirjat suojelevat myyjää – 

”Itse en uskaltaisi myydä”

Vanhan omakotitalon myyntiin kannattaa valmistautua keräämällä tarvittavat asiakirjat hyvissä ajoin.

RINTAMAMIESTALON myynti on tuttu aihepiiri Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silanderille– Olimme toissa vuonna myymässä meidän edellistä kotiamme, hän kertoo.

– Päädyimme sitten laittamaan sen vuokralle, mutta kävimme prosessin pitkälle läpi. Kuntokartoituksen ja energiatodistuksen hankkiminen olivat opettavaisia meille itsellemmekin.Rintamamies- tai minkä tahansa omakotitalon myyjällä on niin sanottu tiedonanto­velvollisuus, eli...

Tästä pääset lukemaan Taloussanomien koko artikkelin


Asun omakotitalossa yksin 

Kulut kiinteistöstä ovat samat, asuuko kiinteistössä yksin tai puolison kanssa. Yksinasujan kotitalousvähennystä pitäisi kaksinkertaistaa! Edesauttaisi ikääntyneen kotona asumista. Yksinasuja ei saa apua kumppaniltaan arjessa joten ulkopuolisen apu voi olla välttämätöntä. Kotona pitkään asuva pienentää yhteiskunnan velvoitteita ja näin säästää yhteiskunnan varoja.


Tutkimus kotitalousvähennyksen käytöstä Suomen Omakotiliitto ry ja RASI Ry

16.12.2021 Omakotiliiton kyselytutkimus vahvistaa kotitalousvähennyksen merkityksen


Liity jäseneksi TÄSTÄ  täyttämällä lomake!  

EI VOI OLLA HELPOMPAA!

Jäsenyytesi on voimassa vuoden kerrallaan liittymispäivästä ja maksaa sinulle vain 25 €!


Palotarkastaja tuli taloon

Ikäviä asioita, kuten tulipaloa, ei mielellään ajattele ennen kuin sellainen sattuu omalle kohdalle. SPEKin turvallisuusasiantuntija Jari Pouta on luvannut tehdä kanssamme epävirallisen paloturvallisuustarkastuksen tyypilliseen 1950-luvun omakotitaloon. Minkälaisia vaaranpaikkoja omakotitalosta löytyy?

Latureita joka lähtöön

Talon eteisessä Poudan katse kiinnittyy heti ensimmäisenä katossa olevaan palovaroittimeen.

– Palovaroitin on kaikkein tärkein asia kodin paloturvallisuudessa, ja sellainen pitäisi löytyä kodin jokaisesta huoneesta. Vähintään makuuhuoneista ja uloskäyntireitin varrelta, hän painottaa.

Tämä talo saa palovaroittimien sijoittelusta puhtaat paperit, ja kierros voi jatkua.

Olohuoneen kirjahyllyn päällä Pouta huomaa jatkojohdon. Niitä löytyy kodeista yhä enemmän, sillä ihmisillä on runsaasti erilaisia elektronisia laitteita, jotka vaativat tiuhaa latausta.

– Eihän tässä mitään vikaa ole. Mutta helposti käy niin, että...

Tästä voit lukea lisää asiasta!


Vältä jatkojohtoja

Mitä vanhempi rakennus, sitä vähemmän siellä on pistorasioita ja valopisteitä. Usein puuttuvia pistorasioita korvataan jatkopistorasioilla, jolloin ylikuormitus voi aiheuttaa oikosulkuja ja palovaaran.

− Kodin sähköturvallisuus paranee jo karsimalla jatkojohtoja, Jenna Kauppila neuvoo.   
Jos asuntoon halutaan asentaa lisää pistorasioita, joudutaan teknisistä syistä usein vaihtamaan myös vanhat pistorasiat, vaikkei niille muuten tarvitsisikaan....

Reagoi poikkeamiin

Kiinteistön sähköasennukset ja -laitteet muodostavat yhdessä sähkölaitteiston. Lain mukaan sähkölaitteiston haltija – omistaja tai vuokralainen – on vastuussa kiinteistön sähköturvallisuudesta.

Asukkaat voivat itse vaikuttaa sähköturvallisuuteen tarkkailemalla kytkimien, pistorasioiden, valaisinten ja sähkökeskusten kuntoa ja reagoimalla muutoksiin. Jos sähkölaite käryää, välkkyy, ritisee, halkeilee tai sulake palaa tai suojalaite laukeaa toistuvasti, syy pitää kartoittaa.

− Kannattaa myös selvittää ennakkoon, mistä kiinteistön sähköt saa tarvittaessa katkaistua, ja...

Esimerkiksi 1950- ja 1960-luvuilla 

sähköasennuksissa käytettiin kangas- ja metallipäällysteisiä johtoja, joiden eristeet voivat olla jo täysin hapertuneita. Tiensä päässä ovat myös saman aikakauden asennuskalusteet kuten pistorasiat ja valokytkimet. Jyrsijät saattavat nakertaa kaapeleita ja sähköjohtoja uudemmissakin taloissa ja kulkeutua jopa sähkökeskukseen. Voi myös olla, ettei talon sähkökeskusta ole koskaan avattu ja siistitty....

LUE LISÄÄ NÄISTÄ KAIKISTA ASIOISTA TÄSTÄ


Tästä voit katsoa 
Omakotiliiton antamat LAUSUNNOT 
eri valiokuntiin ja ministeriöihin 
vv. 2014-2022.

Jäsenyys kannattaa

  1. Monipuoliset neuvontapalvelut
  2. Valtakunnallinen edunvalvonta
  3. Paikallistoiminta
  4. Kodin huoltokirja
  5. Etuja ja alennuksia yhteistyökumppaneilta
  6. Omakotilehti neljä kertaa vuodessa
  7. Ja paljon muuta!



  8. Huom! Jäsenyys on voimassa vuoden kerrallaan liittymispäivästä! Jäsenmaksu Teuvan Omakotiyhdistyksessä on 25 €/ vuosi. Liityttyäsi saat laskun jäsenmaksusta sekä jäsenkortin postin kautta kotiin kannettuna! Jäsenkorttia käyttämällä saat jäsenmaksun nopeasti takaisin paikallisilla ja valtakunnallisilla eduilla!

Ilmalämpöpumpun tehokas käyttö

Lämpötila

Aseta ilmalämpöpumpun lämpötila muun asunnon huonelämpötilaa korkeammaksi. Näin varmistat, että ilmalämpöpumppusi on tehokäytössä. Aseta esimerkiksi ilmalämpöpumpun lämpötilaksi 21 astetta ja pattereiden lämpötilaksi 18 astetta.

Puhallusteho

Älä turhaan rajoita ilmalämpöpumpun puhallustehoa. Puhallusta voimistamalla saat lämpimän ilman leviämään talossa. Seinä tai takka saattaa häiritä laitteen puhallustehoautomatiikkaa. Jos ilmalämpöpumppu laskee puhalluksen tehoa...

LUE KOKO ARTIKKELI TÄSTÄ


Uutta energiaköyhyyttä? 

Kysely: Enemmistö erittäin huolissaan energian kustannuksista

Suomalaiset kodit ja energian hinta -kyselyn vastaajista yli puolet raportoi olevansa erittäin huolissaan tulevaisuuden energialaskuista. Ilman huolta oli vain muutama prosentti. Kysely toteutettiin alkusyksystä. Vastaajilta kysyttiin esimerkiksi energian hinnasta, hintakehityksen vaikutuksesta kotitalouksiin ja siitä, mitä toimenpiteitä kotitaloudet aikovat energian säästämiseksi tehdä.

Ratkaisuna energiakriisiin yli puolet vastaajista (51 %) ilmoitti suunnittelevansa jotain energiatehokkuus- tai lämmitystaparemonttia. Useimmin mainittiin...

PÄÄSET KOKO ARTIKKELIIN TÄSTÄ


Kiinteistöveroa uhkaa lähes 10 prosentin nousu – Omakotiliitto vaatii hallitukselta ripeitä päätöksiä tämän estämiseksi

Ei talvikunnossapitoaKiinteistöveroa uhkaa ensi vuonna historiallisen korkea korotus, johon on syynä rakennuskustannusindeksin vuosimuutos. Kohonneista rakennuskustannuksista kertova indeksi nousi kesäkuussa lähes kymmenen prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Se tarkoittaisi jopa 7–9 prosentin korotusta kiinteistöveroon ensi vuonna. Omakotiliitto on huolissaan, että kasvavien energiakulujen ja hintojen nousun kanssa kamppaileville kotitalouksille kiinteistöveron roima korotus tarkoittaisi merkittävää lisäkuormitusta asumiskustannuksiin.

- Tässä maailmantilanteessa ei ole syytä käyttää suoraan näin poikkeuksellisen korkeata indeksiä kiinteistöveron vuosikorotukseen, kun kiinteistöverouudistustakin saatiin syyskuussa siirrettyä eteenpäin, toteaa Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors.

Rakennusten kiinteistöveron lähtökohtana on jälleenhankinta-arvo, jonka laskenta perustuu asetuksessa määritettyihin yksikköarvoihin. Arvoa tarkistetaan vuosittain kesäkuun rakennuskustannusindeksin vuosimuutoksen perusteella. Indeksin tuorein vuosimuutos on 9,4 prosenttia, mikä tarkoittaa suuruusluokkana 7–9 prosentin korotusta kiinteistöveroon.  

- Näin suuri korotus olisi kohtuuton. Kansalaiset ovat jo nyt erittäin suurissa taloushaasteissa jyrkästi nousseen sähkön ja energian hinnan takia. Myös korkojen nousu kurittaa kotitalouksien pelivaraa, korostaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Jälleenhankinta-arvojen indeksitarkistuksen tavoitteena on ollut...
Siirry lukemaan lisää TÄSTÄ

Omakotiliitto mukana Astetta alemmas -kampanjassa!

Suomalaisia kannustetaan säästämään energiaa Valtionhallinnon yhteisessä Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa
Astetta alemmas -kampanja

Lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoo säästävänsä energiaa, selvisi syyskuussa julkaistusta Kansalaispulssi-kyselystä. Kantaverkkoyhtiö Fingridin tuoreet tiedot puolestaan kertovat, että syyskuussa sähkönkulutus laski seitsemän prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. 

Työ- ja elinkeinoministeriö



Miksi Omakotiyhdistys?

Yhdistyksen tarkoituksena on puolustaa ja valvoa omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon ja asunto-osakkeen omistajien ja asukkaiden oikeudellisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja.

 Yhdessä voimme vaikuttaa paikallisesti mm. kaavoitukseen, ympäristöön, turvallisuuteen sekä asumisviihtyvyyteen. Tehdään kunnastamme paras mahdollinen paikka asua!

Edunvalvonnan lisäksi yhdistys voi järjestää myös paikallista toimintaa kuten tietoiskuja asumisen asioista, kylätapahtumia, kuten pihakirppiksiä, matkoja alan tapahtumiin yms. Ota yhteyttä ja kerro, minkälaista toimintaa sinä kaipaisit alueellemme! 
Yhdistyksestä löytyy aina samanhenkisiä ystäviä, joten sinun on myös helppo toteuttaa itseäsi yhdistyksen kautta.

KATSO YHTEYSTIEDOT JA SOITA!

Omakotiyhdistystoiminnan ytimessä ovat olleet alusta saakka paikallisen yhteisöllisyyden vaaliminen, yhteistyö alueen muiden kansalaisjärjestöjen tai yritysten kanssa sekä paikallisten etujen valvominen ja kuntayhteistyö.

Vuosikymmenten varrella edunvalvonnan ja vaikuttamistyön aiheina on ollut laaja joukko erilaisia pientaloasumiseen liittyviä asioita. Yhdistykset tekevät merkittävää työtään paikallisella ja osittain alueellisella tasolla. Omakotiliitto puolestaan tekee erityisesti työtä valtakunnallisella ja Euroopan tasolla, ja tukee yhdistyksiä ja piirejä heidän työssään. Yhdessä me yhdistykset, piirit ja liitto muodostamme Suomeen erinomaisen asiantuntijaverkoston ja yhteiskunnallisen vaikuttajatahon, jota halutaan kuunnella entistä vahvemmin.

Olemme viime vuosina kohdanneet uudenlaisia haasteita, kuten koronapandemian ja nykyisen energiakriisin. Tämä on taas muistuttanut meitä ja tuonut esille jälleen sen, mistä jo aikanaan omakotiaatteen alkuaikoina oli kyse: omakotitalot ja pientalot tarjoavat sopivan asumismuodon erilaisille perheille. Omakotihaaveet eivät ole muuttuneet, ja pientaloasumisen edistäminen on yhteinen tärkeä tehtävämme.



Kuluttajansuoja

Kuluttajansuojalaki koskee kulutushyödykkeiden tarjontaa, myyntiä ja muuta markkinointia elinkeinonharjoittajilta kuluttajille. Lakia sovelletaan myös, kun elinkeinonharjoittaja välittää hyödykkeitä kuluttajille.
Kotimyynti. Jos kauppa tapahtuu kodissasi tai muualla kuin elinkeinoharjoittajan toimitiloissa sovelletaan kotimyynnin ehtoja. Alle 30 euron kauppa ei kuitenkaan ole kotimyyntiä. Kotimyynnissä myyjän on annettava ostajalle kuluttajasuojalain määräämät tiedot. Kotimyynnissä on myös aina annettava peruuttamislomake. Peruuttamislomakkeen sisällöstä on määrätty Oikeusministeriön asetuksessa. Kotimyynnissä kuluttajalla on oikeus peruuttaa sopimus ilmoittamalla siitä peruuttamislomakkeella tai muulla selkeällä tavalla myyjälle viimeistään 14 päivän kuluttua sopimuksen tai tilauksen teosta.
Jos myyjä ei ole kertonut ennen sopimuksen tekemistä kuluttajalle peruuttamisoikeuden käyttämistä...

Tästä pääset lukemaan KOKO ARTIKKELIN Omakotiliiton sivustolta.



Omakotiliiton toiminnanjohtajan kannanottoja

Uusi videosarja! Katso Omakotiliiton tuoreet kuulumiset.

Aloitamme uuden videosarjan, jossa kerromme toiminnastamme, palveluistamme sekä edunvalvonnan teemoista ja tuloksista. Klikkaa ja katso tuoreimmat kuulumiset.

KATSELE VIDEO TÄSTÄ


Muista kutsua nuohooja säännöllisesti!

Omakotitalon omistajana tai haltijana vastaat siitä, että nuohous on järjestetty lain vaatimalla tavalla. Vakituisessa käytössä olevan asunnon tulisijat ja hormit tulee nuohota vuoden välein, ja yksityisessä vapaa-ajankäytössä olevien rakennusten tulisijat kolmen vuoden välein.
  • Vakituisen asunnon tulisija tulee nuohota vuoden välein
  • Vapaa-ajan asunnon tulisija tulee nuohota kolmen vuoden välein
  • Käyttämätöntä tulisijaa ja savuhormia ei tarvitse nuohota
  • Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja savuhormi on nuohottava ennen käyttöönottoa
Rakennuksen omistajan tai haltijan on pidettävä tulisijat ja savuhormit sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti. Tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet tulee pitää sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti. Lakisääteinen nuohous sisältää tulisijan ja hormin nuohouksen.
 
LUETHAN LISÄÄ: TÄSTÄ


LIITY TEUVAN OMAKOTIYHDISTYKSEN JÄSENEKSI!

TÄSTÄ, vaikka heti! Jäsenyys on voimassa aina vuoden kerrallaan liittymistäivästä!

Jäsenyys kannattaa, koska pienellä jäsenmaksulla (25 €/ vuosi), varmistat, että saat ajankohtaista ja tärkeää tietoa asumisesta, ilmaista neuvontaa ja rahanarvoisia etuja Omakotiliitosta ja myös paikallisyhdistyksestämme!
Laskun jäsenyydestä ja jäsenkortin saat postitse kotiin!

Jos ilmoitat myös sähköpostiosoitteesi, niin osallistut useisiin arvontoihin ja saat aina tärkeää infoa liitostamme suoraan omaan postiisi! Sähköpostiisi tulee tietoa ainoastaan Omakotiliitolta ja omalta yhdistykseltämme muutaman kerran vuodessa.
Liittyä voit myös soittamalla: 040 770 1050 (Seija), 050 4121 120 (Pertti). Teemme homman puolestasi ilomielin!

Haluatko etua valtakunnallisilta yhteistyöyrityksiltä: 

-henkivakuutuksista - rakennustarvikkeista 10-35% - kevätmessuihin 2 yhden hinnalla - vuokrakoneista 10-65% -
polttoaineista ja lämmitysöljystä - alennusta ilmanvaihdon puhdistuksesta - alennusta kuntotarkastuksesta - alennusta
silmälaseista - majoitusalennusta - sähkön kuukausimaksusta - katsastuksesta ja auton kuntotarkastuksesta - 
kuntoklubin jäsenmaksusta - alennusta risteilyistä ja monesta muusta JÄNENKORTILLA. Liity mahdollisimman pian!

Tästä pääset suoraan Omakotiliiton JÄSENEDUT-SIVUSTOLLE:  Valtakunnalliset jäsenedut



Väritehtailija Otto Syreenin v. 1935 rakennuttama ja kunnantalona seitsemän vuosikymmentä palvellut rakennus sijaitsee Teuvan keskeisimmällä paikalla Porvarintien varrella.


Otto Syreeni Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Otto Aksel Syreeni (vuoteen 1935 asti Syren; s. 4. maaliskuuta 1900 Honkilahti7. kesäkuuta 1975 Helsinki) oli teuvalainen liikemies ja Pariisin maailmannäyttelyn voittaja. -wikipedia-


75 vinkkiä asumiseen -kampanja pyörähtää käyntiin

75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi jaamme tuoreille omakotiasukkaille 75 vinkkiä asumiseen. Seuraa somekanaviamme ja kerää kullanarvoiset vinkit talteen.

Lue lisää

Turha into uusien omakotiasujien perisyntinä – Omakotiliiton toiminnanjohtaja muistuttaa vuoden säännöstä

Omakotiliiton toiminnanjohtaja kehottaa suhtautumaan omakotiasumisen yllättäviin tilanteisiin avoimin mielin.

Lue Iltalehden Lifestylestä lisää.


Uusimmassa Omakotiliiton videossa kerrotaan, mikä on edunvalvontavaltakirja ja miten se tehdään. 

Omakotiliiton lakineuvonta auttaa edunvalvontavaltakirjan tekemisessä.

Katso video tästä: Mikä on edunvalvontavaltakirja. Vinkit sopimuksen tekemiseen: valtakirjan tekeminen

Miten valtakirja näkyy lääkärin työssä ja milloin on hyvä aika tehdä sellainen?

Asiantuntijoina toimivat laamanni, asianajaja Harri Kontturi Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy:sta sekä Pohjois-Karjalan keskussairaalan ylilääkäri Juha Mustonen

Tilaa Omakotiliiton neuvontavideot osoitteessa http://youtube.com/Omakotiliittory


Talon huoltokirjan käyttö kannattaa myös Teuvalla!

Oletko myymässä tai ostamassa taloa?

Hyvin pidetty huoltokirja on kiinteistökaupan yhteydessä useiden tuhansien eurojen arvoinen.

Jäsenenä saat oman kiinteistösi huoltokirjan käyttöön maksutta. Kirjaudu huoltokirjaan jäsennumerolla ja salasanallasi ja aloita käyttö. Perustamistiedoissa sinun tulee ainoastaan nimetä talosi ja tonttisi, muut tiedot voit täydentää myöhemminkin. 

Jos et tiedä tunnuksiasi tai haluat paperiversion huoltokirjasta, ota yhteyttä liiton toimistoon toimisto@omakotiliitto.fi

Omakotitalon huoltokirja auttaa ennakoimaan talon toimenpiteet

Muistatko milloin olet viimeksi tilannut nuohoojan? Tiedätkö kuinka usein märkätilojen tiivisteet pitäisi tarkistaa?

Omakotiliiton jäsenenä saat käyttöösi talon huoltokirjan, jonka avulla pysyt ajan tasalla talosi kunnosta ja pystyt ennakoimaan tulevat remontit ja niiden kustannukset.  Sen avulla ylläpidät laitteiden ja rakenteiden energiatehokkuutta. Hyvin pidetty huoltokirja on kiinteistökaupan yhteydessä tuhansien eurojen arvoinen.

Jäsenenä voit ottaa huoltokirjan käyttöösi painettuna kappaleena, palveluna verkossa tai voit tulostaa itsellesi huoltokirjan.

Huoltokirjaan pääset käsiksi TÄSTÄ


Suomen Omakotiliiton Pohjanmaan Piiri ry &Asianajotoimisto Fenno -yhteistyö

LAKINEUVONTAA SÄHKÖISESTI

Ilmainen ja kiireettömiä asioita koskeva alustavaluontoinen neuvonta sähköpostitse on käytössänne ympärivuotisesti.
  1. Viesteihin vastataan viimeistään viikon sisällä niiden saapumisesta.
  2. Yhteydenotot voi toimittaa sähköpostiosoitteeseen seinajoki@fennolaw.fi
Ilmainen puhelinneuvonta tai neuvontatapaaminen joka kuukauden 2. ja 4. keskiviikko klo 14.00 16.00.
  1. Puhelinneuvonnan yhteydessä voidaan sopia niin ikään ilmainen tapaaminen ja alkukartoitus toimistollemme, mikäli asian luonne sitä vaatii tai jäsenasiakas näin haluaa.
  2. Yhteystietomme löytyvät esitteen viimeiseltä sivulta.
  3. Kiireellisissä asioissa voi soittaa aina!
Mikäli neuvonta johtaa toimeksiantoon, tarjoamme yhdistyksen jäsenille jäsenedun, jolla annamme toimeksiantopalkkiosta 15 % alennusta, kuitenkin enintään 300,00 euroa.


Hei teuvalainen yrittäjä! Koetko sinäkin olevasi alasi asiantuntija, liittyen tavalla tai toisella omakoti- ja rivitaloasukkaiden sekä mökkiläisten asumiseen Teuvalla?

Iloinen remppamiesMikäli koet näin olevan, niin kuulisimme mielellämme sinua lisää! Voisit tulla kertomaan yhdistyksemme jäsenille tärkeitä neuvoja  ja ohjeita asumiseen liittyen! Voimme järjestää tilaisuuden sopimanamme ajankohtana, mieluimmin jo tänä vuonna! 
Odotamme yhteydenottoasi (Seija p. 040 7701 050 tai Pertti p. 050 4121 120), keskustellaan aiheesta lisää!

72 tuntia. Kotitalouden omatoiminen varautuminen

Miten pärjätä kotona häiriötilanteen aikana vähintään 72 tuntia.

Asiantuntijana Sami Haapamäki, Pohjois-Savon Pelastusalan Liitto ry

Voit katsoa tallenteen webinaarista Omakotiliiton jäsensivuilla!



Sinä, joka olet jo jäsenemme! Kerro ystävällesi omakotiyhdistyksestämme ja Omakotiliitosta! Hanki hänet jäseneksi ja saat upean kirjalahjan! 

-Ystävänkortti-

Huomaathan, että kirjalahja toimitetaan ainoastaan, kun uuden jäsenen liittyminen ilmoitetaan ystävänkortilla!  Toimi näin:

  1. Kerro ystävällesi omasta omakotiyhdistyksestä ja Omakotiliitosta.
  2. Täyttäkää yhdessä ystävänkortti - avaa tästä!
  3. Ystäväsi saa postitse jäsenkortin ja jäsenmaksulaskun muutaman viikon sisällä 
  4. Kun ystäväsi on maksanut jäsenmaksun, sinulle postitetaan valitsemasi kirjalahja.

Jos vähänkin mietityttää, niin ota yhteyttä Teuvan yhdistykseen: p. 050 4121 120 (Pertti, vpj) tai 040 770 1050 (Seija, pj)

Haluan liittyä jäseneksi!
Teuvan Omakotiyhdistys
25 €

Miksi Omakotiyhdistys?

Yhdistyksen tarkoituksena on puolustaa ja valvoa omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon ja asunto-osakkeen omistajien ja asukkaiden oikeudellisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja.

 Yhdessä voimme vaikuttaa paikallisesti mm. kaavoitukseen, ympäristöön, turvallisuuteen sekä asumisviihtyvyyteen. Tehdään kunnastamme paras mahdollinen paikka asua!

Edunvalvonnan lisäksi yhdistys voi järjestää myös paikallista toimintaa kuten tietoiskuja asumisen asioista, kylätapahtumia, kuten pihakirppiksiä, matkoja alan tapahtumiin yms. Ota yhteyttä ja kerro, minkälaista toimintaa sinä kaipaisit alueellemme! 
Yhdistyksestä löytyy aina samanhenkisiä ystäviä, joten sinun on myös helppo toteuttaa itseäsi yhdistyksen kautta.

KATSO YHTEYSTIEDOT JA SOITA!