Energiatodistus on pakollinen myynnin ja vuokrauksen yhteydessä

Energiatodistus vaaditaan olemassa olevilta asuinrakennuksilta myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Uudisrakentamisessa energiatodistus vaaditaan aina. Energiatodistusta ei vaadita vapaa-ajan asunnoilta tai alle 50 m2 rakennuksilta. Tietyissä tapauksissa energiatodistukseen voidaan soveltaa kevennettyä menettelyä.

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan A-G. H-luokka on käytössä kevennetyssä menettelyssä. Energialuokitus perustuu rakennuksen E-lukuun, joka koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta ostoenergiankulutuksesta painotettuna eri energiamuotojen kertoimilla. Rakennuksen ostoenergian kulutuksella tarkoitetaan energiaa, joka hankitaan rakennukseen esimerkiksi sähköverkosta, kaukolämpöverkosta, kaukojäähdytysverkosta ja uusiutuvan tai fossiilisen polttoaineen sisältämänä energiana.


talolaskin

Energiatodistuksen laatijan pätevyys

Energiatodistuksen saa antaa energiatodistuksen laadintaan pätevyyden saanut henkilö. Pätevyystasoja on kaksi: perustason energiatodistuksen laatijan pätevyys ja ylemmän tason energiatodistuslaatijan pätevyys. Ylemmän tason pätevyys vaaditaan mm. silloin, jos rakennus on jäähdytetty. 

Täältä löydät pätevät energiatodistuksen laatijat.

Energiatodistuksen laatijan tulee toimittaa laadittu energiatodistus ARA Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle.

Energiatodistuksen teettäminen kannattaa aina kilpailuttaa.


Kevennetty menettely

Energiatodistus voidaan laatia eräissä tapauksissa valmiin lomakkeen avulla niin kutsutun kevennetyn menettelyn kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että todistuksen laatijan itse ei tarvitse tulla paikan päälle eikä talolle tarvitse määritellä energialuokkaa. Kevennetty menettely on mahdollista esimeriksi lähisukulaisten välisessä myynnissä tai silloin, jos kohdetta ei esitellä tai siitä ilmoiteta julkisesti. Kevennetty menettely on myös mahdollista, jos talon arvo on vähäinen. Vähäisen arvona pidetään tilannetta, jossa myyntihinta on alle 50 000 euroa.

Ajankohtaista

Laki rakennuksen energiatodistuksesta pohjautuu Euroopan parlamentin ja neuvoston rakennusten energiatehokkuus-direktiiviin, joiden tavoitteena on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä ilmaston ja ympäristön suojelu. EU:ssa on parhaillaan käynnissä energiatehokkuusdirektiivin uudistus (2022).

Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta laatimishetkestä. 

Omakotiliitto toteutti vuonna 2014 kansalaisaloitteen energiatodistusta koskevan lain muuttamiseksi. Erityisen epäoikeuden mukainen oli sähkön energiamuotokerroin 1,7, joka johti sähkölämmitteisen talon osalta huonompaan energialuokkaan kun verrataan rakennusominaisuuksiltaan vastaavaan, mutta muulla tavoin lämmitettyyn taloon. Kansalaisaloitteen seurauksena energiatodistusten hinnoittelu kääntyi laskuun alkuperäisestä suunnitellusta tasosta (700-1400 euroa). 

Energiamuotokertoimien muutos, jossa epäkohtaa sähkön osalta on korjattu, astui voimaan 1.1.2018. Energiamuotokertoimet ovat seuraavat: 1) sähkö 1,20; 2) kaukolämpö 0,50; 3) kaukojäähdytys 0,28; 4) fossiiliset polttoaineet 1,00; 5) rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,50. 

Ennen vuotta 2018 ja vuodesta 2018 eteenpäin olevat energiatodistuksen siis eroavat energialuokkien laskentaperusteiden osalta. Kun vanhoja energiatodistuksia uusitaan vuonna 2018 voimaan tulleiden säännösten mukaiseksi, voi rakennuksen energialuokka muuttua, vaikka kiinteistöön ei olisi tehty muutoksia.