Kirjaudu jäsensivuille
Kirjaudu
Omakotiyhdistykset ja piirit
Liity jäseneksi

Suuret edut pieneen hintaan!
Liity jäseneksi nyt. Jäsenmaksu vaihtelee yhdistyksittäin, suositusjäsenmaksu on vain 30 € vuodessa. Huom! Nyt loppuvuosi maksutta!

Liity nyt

Jäsenkirje 4/2017

HYVÄ JÄSEN!
Oheisessa jäsenkirjeessä ajankohtaista asiaa Omakotiliiton jäsenyhdistysten jäsenille. Lue jäsenkirje tästä (pdf).

 

Aiemmat jäsenkirjeet >

 

Miten tehdään asbestikartoitus

Lähtötilanteita asbestikartoituksen tekoon ja tilaamiseen on erilaisia. Tästä löydät ohjeet, miten toimia eri tilanteissa.

Omatoiminen kartoitus

Omatoiminen kartoitus on mahdollista, jos talossa tehdään yksittäinen rajattuun kohteeseen oleva remontti, jossa yksittäisessä materiaalissa epäillään olevan asbestia. Kyseessä voi olla myös julkisivu tai katto.

-Omistaja voi selvittää materiaalin valmistajalta, sisältääkö kyseinen materiaali asbestia ja kirjoittaa tästä selvityksen. Selityksen täytyy olla täysin luotettava.

-Jos tietoa ei luotettavasti saatavilla, otetaan materiaalista pieni näyte ja lähetetään laboratorioon tutkittavaksi. 

Lue ohje näytteenotosta 

Laboratoriosta saatava tulos on asbestikartoitus, johon liitetään sanallinen selitys omistajan tekemästä kartoituksesta. Asbestilaboratoriona toimii Työterveyslaitos ja yksityisiä tahoja. Kysy analyysin hinta etukäteen.

Asbestikartoitus yhteistyössä remonttiin valitun urakoitsijan kanssa

Kerro tarjouspyynnön yhteydessä, että kohteessa ei ole vielä tehty asbestikartoitusta remontoitavaan kohteeseen. Tarkista purkutyöluparekisteristä, että yrityksellä on asbestin purkulupa

Tehdään asbestikartoitus toimijan kanssa, joka tekee asbestipurkutöitä

Pyydetään tarjous ensin asbestin kartoitustyöstä. Tarkistetaan purkutyöluparekisteristä, että yrityksellä on asbestin purkulupa.

Koko talon peruskorjaus

Käytetään asbestikartoituksessa puolueetonta urakoitsijasta riippumatonta tahoa. Kartoituksen perusteella voidaan suunnitella ja kilpailuttaa purkutyö.

Ajankohtaista

Asbestikartoitus puhuttaa laajasti. Erityisenä huolenaiheena on lainsäädännön tuomat lisäkustannukset. Muista ennakoida kustannuksia pyytämällä riittävän monta tarjousta vertaillaksesi hintaa ja laatutekijöitä ja tee aina kirjallinen sopimus! 

Lisää asbestista voit lukea tästä.